ЛГБТ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шест лентно знаме на виножито што претставува ЛГБТ

LGBT / ЛГБТ или GLBT / ГЛБТ е кратенка која стои за лезбијка, геј, бисексуалец и трансродова личност. Во употреба уште од раните 1990-ти, поимот е проширена верзија на првичната кратенка LGB / ЛГБ, која е воведена како замена за поимот геј со цел пошироко опфаќање на целата ЛГБТ заедница, кон крајот на 1980-тите.[1] Кратенката, со сите свои варијанти, се користи како сеопфатен поим за најразличните типови на сексуален или родов идентитет.[2]

  1. Acronyms, Initialisms & Abbreviations Dictionary, Volume 1, Part 1. Gale Research Co., 1985, ISBN 978-0-8103-0683-7. Factsheet five, Issues 32–36, Mike Gunderloy, 1989
  2. Parent, Mike C.; DeBlaere, Cirleen; Moradi, Bonnie (June 2013). „Approaches to Research on Intersectionality: Perspectives on Gender, LGBT, and Racial/Ethnic Identities“. Sex Roles. 68 (11–12): 639–645. doi:10.1007/s11199-013-0283-2. S2CID 144285021.