Википедија:Избрана снимка/2018/мај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец мај 2018 година.


1 мај 2018 2 мај 2018

Денес е Меѓународен ден на трудот. На снимката, сиромав земјоделец во Махараштра раскажува како се збогатил.

Ветроказ — направа која го покажува правецот на ветерот.
3 мај 2018 4 мај 2018

Индиски танц (извадоци) во изведба на Елена Тарасова, Санкт Петербург.

Божица (神女) — кинески филм од 1934 г. во режија на Ву Јунгганг.
5 мај 2018 6 мај 2018

Прикриено (Undercover) — филм од 1943 г. наменет обука на кадри од Управата на стратешките служби на САД во режија и улога на Џон Форд.

Во еден по полноќ — филм со Чарли Чаплин од 1916 г.
7 мај 2018 8 мај 2018

Шарада (1963) — филм на Стенли Донен со Кери Грант и Одри Хепберн во главните улоги.

Ужас во циркусотцртан филм со Супермен од 1942 г. Аниматор: Дејв Флајшер.
9 мај 2018 10 мај 2018

Розинината каватина од операта „Севиљскиот берберин“ во изведба на Аврелија Добровољскаја. Снимено во 1914 г.

Сатанска рапсодија (1917) — нем италијански филм на Нино Оксилија со Лида Борели како женска верзија на Фауст.
11 мај 2018 12 мај 2018

Човекот со златна рака (1955) — американски филм во режија на Ото Премингер и улоги на Френк Синатра и Ким Новак.

Со нашиот крал и кралица низ Индија — британски нем документарец во боја од кралската посета на Индија (Делхискиот дарбар) во 1911 г.
13 мај 2018 14 мај 2018

Индиски документарец посветен на истакнатиот математичар Шриниваса Рамануџан (1887-1920).

Хусеини саз Семајиси — класична турска композиција во изведба на Хафиз Ќемал-бег (ќемане) и Хајрие Ханум (уд). Снимено во првите децении на XX век.
15 мај 2018 16 мај 2018

Поглед од вагон во искачницата на ридот Мунжуик, Барселона. Искачницата ги поврзува метростаниците „Паралел“ и „Парк де Мунжуик“.

Капки дожд како паѓаат на лист (забавена снимка).
17 мај 2018 18 мај 2018

Граница — бразилски нем опитен филм од 1931 г. во режија на Марио Пејшото.

Привидувањата на баронот Минхаузен — француски нем филм од 1911 г.
19 мај 2018 20 мај 2018

Кон светлината (Mod Lyset) — дански нем филм од 1919 г. во режија на Холгер Мадсен со Аста Нилсен во главната улога.

Аве Марија од грегоријанска вечерна во чест на св. Викентиј Палоти. Исполнува Палотинската семинарија во Олтаржев, Полска.
21 мај 2018 22 мај 2018

Задоволство во вашето друштво (1970) — образовен филм на американската војска за бонтонот и личната нега во Женскиот армиски корпус.

Малиот петел — нем кадровски филм од 1910 г. во режија на Емил Кол според истоимената претстава на Едмон Ростан.
23 мај 2018 24 мај 2018

Кашоро Вира-Латасамба-шоро на Алберто Риберо во изведба на Кармен Миранда, 1937 г.

Отпадот впрочем како зелен дизајн — краток образовен филм од 2010 г. посветен на отпадот и одржливиот дизајн.
25 мај 2018 26 мај 2018

Крикот на џезот — американски документарец од 1959 г. во режија на Ед Бленд.

Најавна шпица на филмот Малтешкиот сокол (1941) во режија на Џон Хјустон.
27 мај 2018 28 мај 2018

Замрзнатиот север — кратка комедија од 1922 г. со Бастер Китон.

Приказна за наречниците — говор на човек од с. Луково на дримколско-голобрдскиот дијалект.
29 мај 2018 30 мај 2018

Железничкиот стопанственик — италијански нем филм од 1916 г. со дивата Пина Меникели.

Скокови со велосипед во стилот „фрирајд“. Велики Новгород, Русија.
31 мај 2018

На чување (1959) — американски филм наменет да ги обучи полицајците како правилно да постапуваат со душевно растроени лица.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец мај 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот