Бачата

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бачата е музички жанр што потекнува од почетокот на XX век во Доминиканската Република, а потоа се шири во цела Латинска Америка. Стана популарна во селата и руралните делови на Доминиканската Република. Темите на оваа музика се често романтични, особено за скршено срце и тага.

Во баката најчесто се користат пет инструменти: главната гитара, ритам гитара, електрична Бас-гитара, бонгос и гира. Гитарата што дава ритам е позната и како Сегунда. Групите Бачата претежно играат развиен стил на болеро, но кога ќе се сменат на ерген врз основа на меринга, ударните удари преминуваат од бонго во тапан тапани. Во 60-тите и 70-тите години од минатиот век, мараките беа заменети со гира. Со преминот кон (сп. güira) во 80-тите, музиката на бачата стана повеќе ориентирана кон танцот[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Pacini Hernandez, Deborah. "Brief history of Bachata", Bachata, A social history of a Dominican popular music, 1995, Temple University Press. Retrieved on December 4, 2008 Архивски примерок на Семрежниот архив (англиски)