Википедија:Избрана снимка/2018/октомври

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец октомври 2018 година.


1 октомври 2018 2 октомври 2018

Прелет над двете големи езера во областа Ладак, Џаму и Кашмир, Индија

Запознајте го Џон Доу — американска комедија од 1941 г. со Гари Купер и Барбара Стенвик.
3 октомври 2018 4 октомври 2018

Викиконференција 2018 во Санкт Петербург, Русија.

Традиционална персиска музика снимена во Тбилиси пред 1910 г.
5 октомври 2018 6 октомври 2018

Преостанат дел од американски нем филм Растргнатата Ерменија (1919) за Ерменскиот геноцид од 1915 г. во режија на Оскар Апфел.

Отцртуваање на силовите линии на електричното поле со индуцирање на диполен момент во гриз со масло. Изведено на Институтот за физика при ПМФ, Скопје.
7 октомври 2018 8 октомври 2018

Шпица за филмот Празник во Рим (1953) со Одри Хепберн и Грегори Пек.

За тешката заработувачка во минатото — говор на жена од с. Трпејца на месниот охридски дијалект.
9 октомври 2018 10 октомври 2018
[[Податотека:|мини|центар|245п]]

Куратијатам — фолклорен театарски танц од Керала, Индија.
11 октомври 2018 12 октомври 2018

За техниката и опремата во филигранскиот занает. Објаснува и покажува мајсторот Аднан Рамадани од Старата скопска чаршија.

Италијанскиот космонаут Паоло Несполи се претставува од вселената (ноември 2017 г).
13 октомври 2018 14 октомври 2018

Арапска крастава жаба (Bufo arabicus) во бара на венецот Хаџар, ОАР.

Патување долж индиско-кинеската граница, преминувајќи ја прелеаната река Инд во областа Ладак.
15 октомври 2018 16 октомври 2018

Краток промотивен филм за Викиизвор на бенгалски јазик.

Анимација на механизиран гроздобер.
17 октомври 2018 18 октомври 2018

Аргентинската пијанистка Марта Аргерич се претставува на англиски, шпански и француски.

Направа за цртање на испрекинати линии од 1930-тите.
19 октомври 2018 20 октомври 2018

Производство на вински чаши во стакларницата „Куста буда“, Шведска,

Парна локомотива преку реката Тадами, Јапонија.
21 октомври 2018 22 октомври 2018

Самовилска богомолка (Oxyothespis nilotica) во прородозаштитното подрачје ел-Мармун, ОАР.

Кучешки живот — нем филм од 1918 г. во режија на Чарли Чаплин.
23 октомври 2018 24 октомври 2018

Водич како покажува работа на разбој во ткајачкиот музеј во Лајден, Холандија.

Што е тоа слобода на панорама?
25 октомври 2018 26 октомври 2018

Кралот Лир (Re Lear) — италијански нем филм од 1910 г. со дивата Франческа Бертини.

Сребрените Водопади кај Шевде, Шведска.
27 октомври 2018 28 октомври 2018

Приказ на стапица за диви свињи и слични животни во Музејот на животот во Црниот Крај, Англија. Денес оваа стапица е забранета поради нејзината суровост.

Симулација на вртечки супермасивни црни дупки.
29 октомври 2018 30 октомври 2018

Сметачки управувана багажна лента во Терминалот 2 на аеродромот „Хитроу“ во Лондон.

Најава за филмот Лоренс од Арабија (1962).
31 октомври 2018

Уметничко шминкање.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец октомври 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот