Википедија:Избрана снимка/2009/мај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец мај.


1 мај 2009 2 мај 2009

„Една жена“ (Una Donna) од Костанцо Феста

Припадници на индијанскиот народ Сиу изведуваат танц за духовите, 1894 г. (видеоснимка)
3 мај 2009 4 мај 2009

Гудачки квинтет Бр. 3 (Оп. 27), Став II од Лујџи Бокерини

Кариљон со фигуринки во изведба во Новата градска куќа во Минхен (видеоснимка)
5 мај 2009 6 мај 2009

Шеснаесет валци за пијано, четири раце (Оп. 39), Бр. 5 во Е-дур од Јоханес Брамс

„Месечева соната“ (Оп. 27, Бр. 2), став I: Адаџо состенуто од Лудвиг ван Бетовен
7 мај 2009 8 мај 2009

Репортажа за изградбата на авионот Хјуз H-4 Херкулес наречен „Смрекина гуска“

Симфонија Бр. 3 во а-мол (Оп. 56), став II, од Феликс Менделсон
9 мај 2009 10 мај 2009

Мелодија на Химната на Советскиот Сојуз, денес музика на Химната на Русија

Месечевото возило на Аполо 16 вози по Месечината (видеоснимка)
11 мај 2009 12 мај 2009

Три дувачки квинтета, Квинтет Бр. 2, Став I, од Џузепе Камбини

„Трио соната 11“, Став II од Арканџело Корели
13 мај 2009 14 мај 2009

Многукатницата наречена „Пегла“ (Flatiron Building) во Њујорк, 1902 г. (видеоснимка)

Бр. 5. „Вака вели Господ“ (Thus saith the Lord) од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл
15 мај 2009 16 мај 2009

Сцени од претседателствувањето на некогашниот американски претседател Ворен Хардинг (видеоснимка)

Увертира во ц-мол „Кориолан“ (Оп. 62) од Лудвиг ван Бетовен
17 мај 2009 18 мај 2009

Свита за виолончело Бр. 1 во Г (BWV 1007), Став I - Прелудиум, од Јохан Себастијан Бах

Шатловскиот носач на НАСА се вклопува со спејс шатлот Едневор на тло (видеоснимка)
19 мај 2009 20 мај 2009

Германска лутеранска химна „Силна тврдина е нашиот Бог“ (Ein feste Burg ist unser Gott)

Импромпту во си бемол (D 935) Бр. 3, Варијација II од Франц Шуберт
21 мај 2009 22 мај 2009

Италијански концерт во Ф-дур (BWV 971), Став II, од Јохан Себастијан Бах

Инсерт од немиот филм на Чарли Чаплин „Обврзница“ (The Bond, 1918)
23 мај 2009 24 мај 2009

No. 37. „Господ даде слово“ (The Lord gave the word) од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл

Аријата „Не, палјачо повеќе не сум“ (No, Pagliaccio non son) од операта „Палјачи“, во изведба на Енрико Карузо.
25 мај 2009 26 мај 2009

Вселенската станица Скајлаб од вселената (видеоснимка)

Неделни вечерни“ (Vesperae de Dominica, K321), Став III „Блажен маж“ (Beatus vir) од Волфганг Амадеус Моцарт
27 мај 2009 28 мај 2009

Став III (Алегро) од „Пролет“, од „Четири годишни времиња“ од Антонио Вивалди

Бомбардирањето на Хамбург, Германија од страна на Сојузните сили за време на Втората светска војна (видеоснимка)
29 мај 2009 30 мај 2009

Американскиот воен марш „Ѕвезди и пруги засекогаш“ (Stars and Stripes Forever) во изведба на оркестарот на Џон Филип Соса; снимено во 1909 г. од Томас Едисон

„Се зарадував“ (I was glad) од Хенри Персел
31 мај 2009

Џез песна од 1920-тите „Песна од едно памучно поле“ (Song from a Cotton Field) од Беси Браун
  • Избрана медија на главната страница за месец мај.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија содржината лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот