Википедија:Избрана снимка/2009/јуни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец јуни.


1 јуни 2009 2 јуни 2009

„Кога го чув дајрето“ од Клод Дебиси

Инсерт од филмски журнал за трите нуклеарни тестирања на архипелагот Ениветок (видеоинсерт)
3 јуни 2009 4 јуни 2009

Три валцери Оп. 64, Бр. 1 во Дес-дур (Мал валцер) од Фредерик Шопен

Реклама за корсети „Ворнерс“ од 1910-тите (видеоинсерт)
5 јуни 2009 6 јуни 2009

Шеснаесет валцери за пијано, четири раце (Оп. 39), Бр. 6 во Цис-дур од Јоханес Брамс

Рондино во Ес-дур за дувачки октет (Оп. 103) од Лудвиг ван Бетовен
7 јуни 2009 8 јуни 2009

Снимка од ураганот Џин во 2004 во Тампа, Флорида, САД

Симфонија 40 во г-мол, Став 2 „Анданте“ од Волфганг Амадеус Моцарт
9 јуни 2009 10 јуни 2009

„Спев од Жан Расин“ (Оп. 11) од Габриел Форе

Космонаут пушта од раце чекан и перо на Месечината (видеоинсерт)
11 јуни 2009 12 јуни 2009

Три дувачки квинтети, Квинтет бр. 2, II став, од Џузепе Камбини

Пицикато од балетот „Силвија“ од Лео Делиб
13 јуни 2009 14 јуни 2009

Вселенската станица Скајлаб гледана од екипажот на Скајлаб 1 на заминување.

Бр. 6. „Но кој ќе го издржи“ (But who may abide) од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл
15 јуни 2009 16 јуни 2009

Сцени од претседателствувањето на некогашниот американски претседател Калвин Кулиџ (видеоинсерт)

Виолинска соната Бр. 7 во ц-мол (Оп. 30, Бр. 2) од Лудвиг ван Бетовен
17 јуни 2009 18 јуни 2009

Виолински концерт во е-мол (Оп. 64), II став, од Феликс Менделсон

Анимација на сателит во поларна орбита (видеоинсерт)
19 јуни 2009 20 јуни 2009

Бр. 1: „Марс“, од „Планети“ (The Planets), (Оп. 32) од Густав Холст

Миса Бр. 2 во Г-дур (D 167), III став: Кредо, од Франц Шуберт
21 јуни 2009 22 јуни 2009

„Унгарски танци“ (WoO 1), Бр. 6 во Де-дур (за оркестар) од Јоханес Брамс

Реклама за електрични ладилници од 1920-тите (видеоинсерт)
23 јуни 2009 24 јуни 2009

Бр. 38. „Колку се прекрасни нозете на оние“ (How beautiful are the feet of them) од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл

Аријата „Облечи го костумот“ (Vesti la giubba) од операта „Палјачи“, во изведба на Енрико Карузо.
25 јуни 2009 26 јуни 2009

Шатловски носач на НАСА го носи шатлот „Ентерпрајз“ на рулање и полетување (видеоинсерт)

Кларинетски концерт во А-дур (K 622), I став: Алегро, од Волфганг Амадеус Моцарт
27 јуни 2009 28 јуни 2009

Став 1 (Алегро нон молто) од „Лето“, од делото „Четири годишни времиња“ од Антонио Вивалди

Американски пилоти во акција над Германија за време на Втората светска војна
29 јуни 2009 30 јуни 2009

„Квечерина“ (Eventide), од Вилијам Хенри Монк, музика за свечениот спев „Остани при мене“ (Abide with Me) од Хенри Френсис Лајт

Ода 3 „Поздрав на овој среќен собир“ (Hail to this Happy Assembly) од Хенри Персел
  • Избрана медија на главната страница за месец јуни.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија содржината лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот