Воденица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стара воденица во Белгија

Воденица — градба покрај река во кој се меле пченица и друга зрнеста храна, со помош на механизам што го движи силата на водата.

Историја[уреди | уреди извор]

Првите записи за водениците потекнуваат од I век пред н.е. од страна на Антипат од Солун. Водениците биле вообичаена глетка во Европа до почетокот на индустриската револуција.

Воденицата како мотив во уметноста[уреди | уреди извор]

  • „Необична воденичарска песна“ — песна на македонскиот писател Видое Подгорец.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 16.