Википедија:Избрана снимка/2019/мај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец мај 2019 година.


1 мај 2019 2 мај 2019

Снимка од 1920 г. на Напев на Г-жица од Ј. С. Бах. Соло виолина со пијано во придружба од Роберт Гејлер.

Сина сојка (Cyanocitta cristata) како крши оревчиња.
3 мај 2019 4 мај 2019

Дел од натпревар во карлинг. Швајцарска лига во сезоната 2012/2013.

Сан Франциско по катастрофалниот земјотрес од 1906 г.
5 мај 2019 6 мај 2019

Американскиот цртан филм Гуливеровите патувања (1939).

Роење — збирно поведение на животни со слична големина.
7 мај 2019 8 мај 2019

Шематски приказ на работењето на еден ласер.

Забрзана снимка на капска росилка (Drosera capensis) како јаде овошна мушичка (Ceratitis capitata).
9 мај 2019 10 мај 2019

Лабораториско добивање на аспирин.

Мала пештера во Шкофја Лока, Словенија.
11 мај 2019 12 мај 2019
Missing Square Animation.gif

Анимација на загатката на исчезнатиот квадрат.

Петте неми филмови со денес изумрениот тасмански волк во Хобарт.
13 мај 2019 14 мај 2019

Мала дебелоглавка (Thymelicus sylvestris) во Воленберг, Хесен, Германија.

Приказ на Мајснеровиот ефект користејќи високотемпературно суперспроводлива керамика и неодиумски магнет.
15 мај 2019 16 мај 2019

Инаугурацијата на Џон Кенеди.

Песната „Биди ми очи“ (Be thou my vision) испеана на староирски јазик.
17 мај 2019 18 мај 2019

Преминот на Венера гледан во УВ-спектарот.

Хеликоптер „АвгустаВесланд AW119 Коала“ (OH-HVN) на финската гранична патрола.
19 мај 2019 20 мај 2019

Приклештувач со надворешен навој од типот W како се вовлекува во вретенестото лежиште од повлекувач, приклештувајќи го, па ослободувајќи ја осовината.

Елени лопатари (Dama dama) во паркот „Омега“ во Квебек, Канада.
21 мај 2019 22 мај 2019

Поглед на рушевините на замокот во Халс, кај Пасау, Долна Баварија, Германија, од беспилотно летало.

Реакции на птици при средба со беспилотно летало. Северен Тексас, САД.
23 мај 2019 24 мај 2019

Добивање на базен оксид — опит со горење на магнезиум, давајќи магнезиум оксид (MgO). Извела Марина Стојановска од Институтот за хемија при ПМФ, Скопје.

Медоносна пчела (Apis mellifera) во Токио.
25 мај 2019 26 мај 2019

Многукатницата наречена „Пегла“ (Flatiron) во Њујорк, 1902 г.

Дестилеријата за виски „Лафројг“ во истоименото место на островот Ајла, Внатрешни Хебриди, Шкотска.
27 мај 2019 28 мај 2019

Млад грбав кит (Megaptera novaeangliae) како се огласува во вода кај островите Вавау, Тонга.

Традиционален пазар на сирења во Гауда, Јужна Холандија.
29 мај 2019 30 мај 2019

Искуства од Граѓанската војна — говор на човек од с. Цакони, Воденско, на месниот солунско-воденски дијалект.

Египетскиот претседател Гамал Абдел Насер објавува дека го зазел Суецкиот Канал. Вест од 30 јули 1956 г.
31 мај 2019

Животот на граѓаните околу реката Москва во истоименот град во Русија во 1920-тите години.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец мај 2019 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот