Виски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Балантајнс (шкотски виски)

Виски (множина: вискија; англиски: Whiskey, Whisky) означува категорија жестоки алкохолни пијалаци, кои се дестилирани од житарици и чувани во дабови бочви. Во зависност од употребата на житариците, варира и видот на вискито. Во најмногу користени спаѓаат: јачмен, мелен јачмен, 'рж, мелен 'рж, пченица, пченка или овес. Освен според житариците, видовите виски варираат и според алкохолната содржина и квалитетот.

Вискито како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Шише виски“ (англиски: Whiskey Bottle) — песна на американската рок-група Анкл Тупело (Uncle Tupelo).[1]
  • „Потоци од виски“ (англиски: Streams of Whiskey) — песна на ирската рок-група Поугс (The Pogues) од 1984 година.[2]
  • „Страв и виски“ (англиски: Fear and Whiskey) — музички албум на англиската рок-група Меконс (The Mekons) од 1985 година.[3]
  • „Виски и вода“ (англиски: Whiskey and Water) — песна на рок-групата Тиндерстикс (Tindersticks) од 1993 година.[4]
  • „Виски-човек“ (англиски: Whiskey Man) — песна на англиската рок-група Ху (The Who) од 1966 година.[5]
  • „Еден бурбон, едно виски, едно пиво“ (англиски: One Bourbon, One Scotch, One Beer) — песна на американскиот блуз музичар Џон Ли Хукер (John Lee Hooker) од 1995 година.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]