Википедија:Избрана снимка/2016/ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец ноември 2016 година.


1 ноември 2016 2 ноември 2016

Мај 1946 г.: Холандскиот авиопревозник KLM на аеродромот „Схипхол“, на првиот лет од Амстердам за Њујорк.

Вежбање на отскочни штаки на плоштадот во Брно, Чешка.
3 ноември 2016 4 ноември 2016

Црни стаорци (Rattus rattus) во храм во Биканер, Раџастан, Индија.

Железничка влеча на ракети „Сојуз“ и „Протон“ до лансирната рампа на космодромот „Бајконур“, Казахстан.
5 ноември 2016 6 ноември 2016

Локомотива 2ТЭ116-691 со товарни вагони на чинијата Измаил - Арциз во Одеската област, Украина.

Обука во бербено нуркање на специјалната морнаричка единица на САД, „Фоки“ (SEAL).
7 ноември 2016 8 ноември 2016

Голем шарен клукајдрвец (Dendrocopos major) како ги храни своите пилиња.

Претставување на воздухопловите Боинг 787 и Ербас А350 на Парискиот аеромитинг 2013.
9 ноември 2016 10 ноември 2016

Новогодишна поворка во Хајнан, Кина, 2016 г.

Видиковецот на ридот Вајсер Штајн во нискиот венец Ајфел, западна Германија и Белгија, снимен со беспилотно летало.
11 ноември 2016 12 ноември 2016

Краткометражниот цртан филм Слоновски сон (2006) направен со Блендер.

Диригентот Бруно Валтер во 1946 г. на проба за Четвртата симфонија на Густав Малер, водејќи го Оркестарот на Концертниот дом во Амстердам.
13 ноември 2016 14 ноември 2016

Трамваи и метро-возови во Прага.

Забрзана снимка на влечна скела преку реката Елба во селото Ратен, Саксонија, Германија.
15 ноември 2016 16 ноември 2016

Индиски паун (Pavo cristatus) како се перчи во Софиската зоолошка градина.

Спасувањето на екипажот на затонатиот товарен брод „Фаустус“ од силна бура кај местото Холандска Кука (денес во Ротердам), Холандија на 6 ноември 1952 г.
17 ноември 2016 18 ноември 2016

Читање на поемата Сонет за чмарот од Пол Верлен и Артур Рембо. Рецитира: Валери Стасер од „Тали енволе“.

Црвено-бела ригеста домашна мачка како се лиже на предвечерното сонце.
19 ноември 2016 20 ноември 2016

Тихоокеанска морска коприва (Chrysaora fuscescens) како плива во аквариумот „Монтерејски Залив“, Калифорнија.

Пуримско утро: уличен музичар на булеварот „Ротшилд“ во Тел Авив, Израел.
21 ноември 2016 22 ноември 2016

Локхид Мартин X-35 во лет, во исправена положба, при слетување и дотур на гориво.

Нилски крокодил (Crocodylus niloticus) како проголтува глава на голема тилапија (Oreochromis sp.). Национален парк „Кругер“, ЈАР.
23 ноември 2016 24 ноември 2016
GalvesLocherbach - Low resolution.gif

3Д-претстава на Галвес-Лехербахов модел на 4000 неврони (4 слоја со едно население на сопирачки неврони и едно население дразбени неврони во секој од нив) при 180 интервали.

Фумарола на Белиот Остров (Факари), Нов Зеланд.
25 ноември 2016 26 ноември 2016

Домашен зајак во стан.

Туристички спот за Велигденскиот Остров на Националната туристичка служба на Чиле.
27 ноември 2016 28 ноември 2016

Анимација на најголемите откриени ѕвезди (до 2015 г.) споредени со Земјата и нашето Сонце.

Мравка како носи крило од голем кафеав црцорец (Graptopsaltria nigrofuscata) во Токио.
29 ноември 2016 30 ноември 2016

Словенечки певци од Заедницата од Тезе во воз на Прашкото метро исполнуваат божиќна песна: Божји ни се роди син (Božji Nam Je Rojen Sin).

Забрзана снимка на изгрејсонце.

Функција[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец ноември 2016 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за позиционирање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот