Википедија:Избрана снимка/2016/септември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец септември 2016 година.


1 септември 2016 2 септември 2016

Парна локомотива ЧСД Класа 423.0 („Попелка“) на месна линија меѓу Стара Пака и Ломнице на Попелка, Чешка.

Нуркање со карипски гребенски ајкули (Carcharhinus perezii) во Насау, Бахами.
3 септември 2016 4 септември 2016

Интерактивна архитектонска претстава направена со играчкиот погон Unreal Engine 4.

Два ловца Сухој Су-30СМ како го среќаваат и придружуваат стратешкиот бомбардер Туполев Ту-160 кој пуштил крстосувачки ракети над Средоземното Море.
5 септември 2016 6 септември 2016

Уличен продавач како пече пченка во Салем, Тамил Наду, Индија.

Гасеница на адмирал (Vanessa atalanta) како става свилени конци на коприва.
7 септември 2016 8 септември 2016

Трговскиот уметнички и деловен центар „Стари Бровар“ во центарот на Познањ, Полска.

Забрзани снимки на северната и јужната поларна светлина предизвикани од наелектризирани протони ни неутрони во Земјиното магнетно поле кои се судираат со неутрални атоми во горниот дел од атмосферата. Снимено од Меѓународната вселенска станица.
9 септември 2016 10 септември 2016

Возење во Санктпетербуршкото метро во ноќните неработни часови од депото Автово.

Прашкиот астрономски часовник, наречен и Прошетка со апостолите.
11 септември 2016 12 септември 2016

Капки стопен галиум како постепено се спојуваат.

Големиот зајко Бак — краток анимиран филм, дело на фондацијата „Блендер“.
13 септември 2016 14 септември 2016

Симулација на блиско набљудување на првозабележаните гравитациски бранови (GW150914) при заемодејството на две црни дупки.

Експлозија на балон наполнет со водород.
15 септември 2016 16 септември 2016

Прошетка низ Амстердам: Државниот музеј, Музејот на Ван Гог, градскиот центар и Птичјиот парк.

F-16AM на холандското воено воздухопловство на аеромитинг во Оулу, Финска.
17 септември 2016 18 септември 2016

Читање на поемата Есенска песна од Пол Верлен.

Опит кој прикажува зрачниот притисок на фотоните што ги оддава светилка, забележан на Круксов радиометар. Оваа направа е вакуумирана стаклена крушка со перки кои се вртат под притисок на фотоните кога светлината ќе се насочи кон нив. Извел: проф. Оливер Зајков. Институт за физика, ПМФ, Скопје.
19 септември 2016 20 септември 2016

Обична мина (Acridotheres tristis) во Бангкок, Тајланд.

Евербиската ветерица кај Солентуна, Шведска.
21 септември 2016 22 септември 2016

Поморските трговски патишта во светот од 1750 до 1854 г.

Неколку мигови од натпревар во рагби помеѓу клубовите „Јуниверсити“ и „Амбур Тоудс“, Австралија.
23 септември 2016 24 септември 2016

Јастребоклуна морска желка (Eretmochelys imbriocota) како јаде меки корали кај островот Ко Тао, Тајланд.

Белорускиот инженер Анатолиј Јуницки зборува за неговите еколошки изуми — орбитален престен за пренос на индустриски капацитети во вселената и жичниот превоз како замена за патиштата и железниците.
25 септември 2016 26 септември 2016

Според Њутновата теорема, планетите околу Сонцето следат елиптични (јајчести) орбити кои постепено се вртат (перихелна прецесија).

Поглед од жичницата во Гибралтар.
27 септември 2016 28 септември 2016

Забрзана снимка на предел со облаци во движење во северна и јужна Јута, САД, во периодот од 2010 до 2013 г.

Обично киви или токоека (Apteryx australis) како јаде под манука на Стјуартовиот Остров (Ракиура), Нов Зеланд.
29 септември 2016 30 септември 2016

Лебдечка чигра „Левитрон“ покажува вртежно врамнотежено магнетно лебдење — појава откриена кон крајот на 1970-тите од Рој. М. Хариган.

Ѓаволска пеперутка (Vanessa cardui) на персиско велигденче (Veronica persica).

Функција[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец септември 2016 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за позиционирање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот