Википедија:Избрана снимка/2018/февруари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец февруари 2018 година.


1 февруари 2018 2 февруари 2018

Центарот на Чикаго од 23. кат на хотелот „Шеретон“. Забрзана снимка од 2011 г.

Жолтомеви мрмоти (Marmota flaviventris) во Британска Колумбија, Канада.
3 февруари 2018 4 февруари 2018

Животот на граѓаните околу реката Москва во истоименот град во Русија во 1920-тите години.

„Механичка кукла“ — американски краткометражен анимиран филм од 1922 г.
5 февруари 2018 6 февруари 2018

Традиционален пазар на сирења во Гауда, Јужна Холандија.

Три пробни верзии на тркачкиот автомобил Порше 911 ГТ3 во селото Ламеља дал Ваљес, Барселона, Шпанија, 2012 г.
7 февруари 2018 8 февруари 2018

Некогашни погони на ЗиЛ од Обиколната линија на градската железница во Москва.

Лесниот крстосувач „Де Раутер“ на холандската морнарица во 1936 г. заедно со воен хидроавион кој полетува со катапулт од него и слетува на вода.
9 февруари 2018 10 февруари 2018

Анимација на движењето на големата вонсончева планета околу тројниот ѕвезден систем HD 131399. Системот се наоѓа во соѕвездието Кентаур, на 320 сг од Земјата.

Зорбање низ разни градови во Словенија по повод хуманитарната акција „Дај енергија за живот“ во 2012 г.
11 февруари 2018 12 февруари 2018

Сијање по планината Јаловец на Јулиските Алпи, Словенија.

Како се пегла фустан.
13 февруари 2018 14 февруари 2018

Светлосина стрелка (Coenagrion puella) во Бургвалд кај Марбург во Хесен, Германија.

„Проштални бакнежи“ — својствено поведение при парењето на мувата Actocetor indicus
15 февруари 2018 16 февруари 2018

Бели тигри во животински парк. Западна Јава, Индонезија.

„Казна во одмазда“ (La Peine du talion) — краток обоен нем филм од Франција, 1906 г.
17 февруари 2018 18 февруари 2018

Скијачко трчање на швајцарското првенство во 2011 г.

Протестниот настан „Народен марш против климатските промени“ во Њујорк, септември 2014 г. (забрзана снимка).
19 февруари 2018 20 февруари 2018

Борба на бикови (уши-но цуноцуки). Јамакоши, Ниигата, Јапонија.

Танцовиот обред Тејам во Керала, Индија.
21 февруари 2018 22 февруари 2018

„Гасна тревога“ — нем американски документарец од 1918 г. за хемиското оружје во Првата светска војна.

Зад екранот“ — краток нем филм на Чарли Чаплин од 1916 г.
23 февруари 2018 24 февруари 2018

Персискиот мајстор Манухер Садеги како свири на сантур, 1989 г.

Средната годишна површинска температура на воздухот од 1970 до 2100 г.
25 февруари 2018 26 февруари 2018

„Во ветрето има клевета“ (La calunnia è in venticello) — арија од „Севиљскиот берберин“ во изведба на Адам Дидур, 1908 г.

Нели е мила — анимиран филм од 1933 г., дело на Макс и Дејв Флајшер.
27 февруари 2018 28 февруари 2018

Конгоанска народна песна на јазикот лингала. Снимка од Париската колонијална изложба, 1931 г.

Опит за оживување на организмите — руски научен филм од 1940 г.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец февруари 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот