Википедија:Избрана снимка/2009/ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани медија содржини прикажани на Главната страница во текот на месец ноември.


1 ноември 2009 2 ноември 2009

„Како сум жеден убавице“ (Si Come Sete Bella), од Костанцо Феста

Припадници на индијанскиот народ Сиу изведуваат танц за духовите, 1894 г. (видеоснимка)
3 ноември 2009 4 ноември 2009

„Беркеза“ (Оп. 57), од Фредерик Шопен

Томас Едисон зборува за изумувањето на светилката, крајот на 1920-тите (видеоснимка)
5 ноември 2009 6 ноември 2009

Шеснаесет валцери за пијано, чтири раце (Оп. 39), Бр. 11 во ха-мол, од Јоханес Брамс

Лендлер во це-мол, од Лудвиг ван Бетовен.
7 ноември 2009 8 ноември 2009

Забавена снимка на товарни проби на активно аероластично крило (AAW).

Симфонија Бр. 3 во а-мол (Оп. 56), Став IV, од Феликс Менделсон
9 ноември 2009 10 ноември 2009

„Опевајте го Господа“ (Cantate Domino), од Џовани Кроче

Космонаутот Харисон Шмит од Аполо 17 паѓа додека оди по месечината (видеоснимка)
11 ноември 2009 12 ноември 2009

Три дувачки квинтета, Квинтет бр. 3, Став III, од Џузепе Камбини

Гудачки квинтет Бр. 4 (Оп. 62), Став IV, од Лујџи Бокерини
13 ноември 2009 14 ноември 2009

Цитроен Акадиан вози во круг (видеоинсерт)

Бр. 13. - Пасторална симфонија од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл
15 ноември 2009 16 ноември 2009

Вудро Вилсон на парада (видеоинсерт)

Виолинска соната Бр. 9 во А-дур („Кројцер“, Оп. 47), Став III, од Лудвиг ван Бетовен
17 ноември 2009 18 ноември 2009

„30 каприча за флејта“ (Оп. 107), Бр. 3: Алегро ала Хендл, од Зигфрид Карг-Елерт

Преминот на Венера гледан во УВ-спектарот.
19 ноември 2009 20 ноември 2009

Американската народна песна „Дома на пасиштето“ (Home on the Range)

Импромпту во бе-мол (D 935) Бр. 3, Варијација V, од Франц Шуберт
21 ноември 2009 22 ноември 2009

Концерт за чембало Бр. 1, Став II, од Јохан Себастијан Бах

Инсерт од немиот филм „Обврзница“ (The Bond) на Чарли Чаплин (1918)
23 ноември 2009 24 ноември 2009

Бр. 43. „Ќе ги скршиш“ (Thou shalt break them) од ораториумот „Месија“ од Георг Фридрих Хендл

Месечева соната“ (Оп. 27, Бр. 2), Став III: Престо агитато, од Лудвиг ван Бетовен
25 ноември 2009 26 ноември 2009

Лансирањето на Џемини 11 (видеоинсерт)

„Неделни вечерни“ (Vesperae de Dominica) (K321), Став VI: „Магнификат“ од Волфганг Амадеус Моцарт
27 ноември 2009 28 ноември 2009

Став 3 (Алегро) од „Есен“, од „Четирите годишни времиња“ од Антонио Вивалди

Месершмит М17 во лет (видеоинсерт)
29 ноември 2009 30 ноември 2009

„Дојдете сите заљубени“ (Venite amanti insieme), од Лоазе Компер

Ода 7 „Убавино, ти глетко љубовна“ (Beauty, Thou Scene of Love) од Хенри Персел
  • Избрана медија на главната страница за месец ноември.
  • thumb=yes - прикажува медија во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на медија содржината лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара медија на денот