Википедија:Избрана снимка/2019/февруари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: VI
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрана снимка е онаа содржина која корисниците на Ризницата ја сметаат за најквалитетна согласно правилата за избрани слики и снимки на Ризницата. Овие содржини се прикажуваат на Главната страница.

Доколку викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден да биде избрана содржина која е од посебно значење за неа поведува постапка согласно правилата за избор на снимка, т.е. содржината мора да биде изгласана за квалитет, содржината мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на снимката потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под содржината исто така оди на главната страница, и ја опишува содржината или нејзините посебности.

Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени предвид при сумирањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето.

Избрана содржина е содржината која на Ризницата била избрана за снимка на денот освен ако викизаедницата која создава на и ја користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на Главната страница треба да биде избрана содржина која е од посебно значење тогаш за избрана се смета:

  • содржината која добила најмногу гласови {{за}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, содржини која има добиено помалку гласови {{против}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, содржини која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
  • доколку повеќе предложени содржини добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, содржини која е избрана на Ризницата.

Избраната содржини се поставува на Главната страница. Архива на избрани снимки прикажани на Главната страница во текот на месец февруари 2019 година.


1 февруари 2019 2 февруари 2019

Приказна за љубоморната маќеа — говор на девојче од с. Горобинци, Светиниколско на месниот овчеполски дијалект.

Кројачот од Торжк — нем советски филм од 1925 г. во режија на Јаков Протазанов.
3 февруари 2019 4 февруари 2019

Бен Хур — американски нем филм од 1925 г. во режија на Фред Нибло. Некои сцени се во боја.

Багдадскиот разбојник — филм од 1924 г. со Даглас Фербенкс.
5 февруари 2019 6 февруари 2019

Сапатеадо — композиција на Пабло де Сарасате во изведба на Јан Кубелник, 1910 г.

Господарка на срцево — традиционална неаполска песна снимена во 1931 г.
7 февруари 2019 8 февруари 2019

Потопувањето на „Лузитанија (1918) — дело на американскиот аниматор Винзор Мекеј.

Велосипедски настан „Критична маса“ во Келн, Германија, 2018 г.
9 февруари 2019 10 февруари 2019

Зад вратата — американски нем филм од 1919 г. со Хобарт Бозворт.

Македонски навивачи на Европското првенство во ракомет за мажи во Белградската арена, 2012 г.
11 февруари 2019 12 февруари 2019

Полковникот Лажговски го осуетува непријателот (1915) — американски анимиран филм, дело на Џ. Р. Бреј.

Трепкач за дојдовни велосипедисти наменет да ги предупредува камионите кога свртуваат десно. Гарбзен, Хановер, Германија.
13 февруари 2019 14 февруари 2019

Јато птици над приливен залив на Салишкото Море, Вашингон, САД.

Удобностите на една плажна кошница од германското приморје.
15 февруари 2019 16 февруари 2019

„Цицклонудиста“ — нудистички велосипедски настан во Брисел, 2018 г.
[[Податотека:|мини|центар|245п]]
17 февруари 2019 18 февруари 2019

Полицијата во 2000-тата — краток француски научнофантастичен филм 1910 г.

Приказна за овчарот и змијата раскажана од жител на с. Шишево на месниот скопско-велешки дијалект.
19 февруари 2019 20 февруари 2019

Кренкебил — француски филм од 1922 г. во режија на Жак Федер според истоимениот расказ на нобеловецот Анатол Франс.

Интервју со копаничар во Скопје.
21 февруари 2019 22 февруари 2019

Подвижна забрзана снимка од градот Бризбејн, Австралија.

Болшевизмот пред суд (1919) — американски пропаганден филм според роман на Томас Диксон од 1909 г.
23 февруари 2019 24 февруари 2019

Посета на планетариумот во Хамбург, февруари 2019 г.

Опитот „слоновска паста за заби“ изведен на Институтот за хемија при ПМФ, Скопје.
25 февруари 2019 26 февруари 2019

Онисим и семејната драма — француски нем филм на Жан Диран од 1914 г.

Верник со бројаница како игра со мачка во џамијата „ел-Езхер“, Каиро. Мачките важат за чисто и богоугодно животно во исламот.
27 февруари 2019 28 февруари 2019

Истикбар џаркаалжирска народна песна снимена во 1929 г. од Махиедин Биштарзи, наречен „Пустинскиот Карузо“.

Вертикален Земјин километар — инсталација во Касел, Германија, дело на Валтер Де Марија од 1977 г. Претставува дупка во земјата долга 1 000 м, исполнета со бакар.

Намена[уреди извор]

  • Избрана снимка на главната страница за месец февруари 2019 година.
  • thumb=yes — прикажува снимка во рамка
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на снимката лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара снимката на денот