Мала дебелоглавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Мала|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Мала дебелоглавка
Примерок во Англија.
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Мала
Вид: Мала дебелоглавка
Научен назив
Мала дебелоглавка
(Linnaeus, 1758)

Малата дебелоглавка (Pyrgus malvae) е пеперуга од видот на дебелоглавки. Пеперугата ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Таа е мала пеперутка со кариран шар на крилјата што изгледа како црно-бело. Оваа пеперутка може да се најде низ цела Европа и е вообичаена во централните и јужните региони на Англија. Пеперутката претпочита три главни типа на живеалишта: шуми, пасишта и индустриски предели.[1] Јајцата се ставаат на растенија кои ќе обезбедат топлина и правилна исхрана за развој, како што е A. euphoria. Кај ларвите нивното движење обично е ограничено на едно растение, на кое ќе градат шатори, освен ако не се преселат на второ растение домаќин. Ларвите потоа вртат кожурци, обично на последното растение домаќин што го окупирале, каде што остануваат до пролет. Откако ќе се појават како возрасни пеперутки, тие се доста активни во текот на денот и имаат тенденција да ги претпочитаат растенијата со сина или виолетова боја за храна.Тие исто така поседуваат повеќе методи на комуникација; на пример, вибрациите се користат за комуникација со мравките, а хемиските секрети играат улога во парењето.[2] Покажувајќи територијално однесување, мажјаците применуваат стратегии за сечење и патролирање за да се парат со саканата женка.

Географска распоространетост[уреди | уреди извор]

Малата дебелоглавка може да се најде низ Западна Европа во северна Скандинавија, делови од Грција, Македонија и некои од Средоземните острови. Популацијата во многу европски земји се чини дека е прилично стабилно. Присутен е и во Кореја, како и низ Медитеранот до Средна Финска, а ретко во делови од Германија.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Jong, Rienk (1987). „Superspecies Pyrgus malvae (Lepidoptera: Hesperiidae) in the East Mediterranean, with notes on phylogenetic and biological relationships“. Rijksmuseum van Natuurlijke Historie – преку Naturalis Repository.
 2. Hernández-Roldán, Juan L.; Bofill, Roger; Dapporto, Leonardo; Munguira, Miguel L.; Vila, Roger (2014-09-01). „Morphological and chemical analysis of male scent organs in the butterfly genus Pyrgus (Lepidoptera: Hesperiidae)“. Organisms Diversity & Evolution (англиски). 14 (3): 269–278. doi:10.1007/s13127-014-0170-x. ISSN 1439-6092. S2CID 15709135.
 3. Streitberger, Merle; Fartmann, Thomas (2013-01-01). „Molehills as important larval habitats for the grizzled skipper, Pyrgus malvae (Lepidoptera: Hesperiidae), in calcareous grasslands“. European Journal of Entomology (англиски). 110 (4): 643–648. doi:10.14411/eje.2013.087. ISSN 1210-5759.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Asher, Jim; и др. (2001). The Millennium Atlas of Butterflies in Britain and Ireland. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-850565-5.
 • Brereton, T. M.; Bourn, N. A. D., and Warren, M. S. (1998). Species action plan. Grizzled Skipper.
 • Dover, J. W., T. H. Sparks, and J. N. Greatorex-Davies. "The importance of shelter for butterflies in open landscapes." Journal of Insect Conservation 1.2 (1997): 89–97.
 • Elfferich, Nico W. "Is the larval and imaginal signalling of Lycaenidae and other Lepidoptera related to communication with ants." Deinsea 4.1 (1998): 91–96.
 • Fang, Yan. "Anisotropic Characteristic of Insect (Lepidoptera) wing Surfaces." (2015).
 • Hammond, Nicholas, et al. Concise Butterfly & Moth Guide. Bloomsbury, 2014.
 • Hernández-Roldán, Juan L., et al. "Morphological and chemical analysis of male scent organs in the butterfly genus Pyrgus (Lepidoptera: Hesperiidae)." Organisms Diversity & Evolution 14.3 (2014): 269–278.
 • Jong, Rienk. Superspecies Pyrgus malvae (Lepidoptera: Hesperiidae) in the East Mediterranean, with notes on phylogenetic and biological relationships. Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, 1987.
 • Kociková, Lenka, et al. "Is colour an important factor influencing the behaviour of butterflies (Lepidoptera: Hesperioidea, Papilionoidea)?." European Journal of Entomology 109.3 (2012): 403.
 • Krämer, Benjamin, et al. "Microhabitat selection in a grassland butterfly: a trade-off between microclimate and food availability." Journal of Insect Conservation 16.6 (2012): 857–865.
 • Pollard, E. "Temperature, rainfall and butterfly numbers." Journal of Applied Ecology (1988): 819–828.
 • Roy, David B., et al. "Butterfly numbers and weather: predicting historical trends in abundance and the future effects of climate change." Journal of Animal Ecology 70.2 (2001): 201–217.
 • Streitberger, Merle, and Thomas Fartmann. "Molehills as important larval habitats for the grizzled skipper, Pyrgus malvae (Lepidoptera: Hesperiidae), in calcareous grasslands." European Journal of Entomology 110.4 (2013): 643.
 • Wallisdevries, Michiel F., and Ivo Raemakers. “Does Extensive Grazing Benefit Butterflies in Coastal Dunes?” Restoration Ecology, vol. 9, no. 2, 2001, pp. 179–188., doi:10.1046/j.1526-100x.2001.009002179.x.
 • Whalley, Paul (1981). The Mitchell Beazley Guide to Butterflies. London: Mitchell Beazley. ISBN 978-0-85533-348-5.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]