Прејди на содржината

TGV

Од Википедија — слободната енциклопедија
TGV Duplex во Париз
Сообраќајна карта на TGV

TGV (француски: Train à Grande Vitesse = големобрзински воз) е fранцуски брз воз на претпријатието „Алстом“. За првпат е пуштен во употреба на линијата Париз-Лион 1981 година. Од Париз сообраќајот се проширил во цела Франција. Возот ги држи рекордите за најголема просечна брзина во железницата.

По големиот успех на TGV возовите и други земји воспоставиле свој систем на брзи возови (Германија ИЦЕ, Белгија Талис, Италија Пендолино и сл.)

Технички одлики[уреди | уреди извор]

Воз Макс. брзина (км/ч) Седишта Должина (м) Ширина (м) Маса (т) Погон (kW)
TGV Sud-Est 300 345 200,2 2,81 385 6.450
TGV Atlantique 300 485 237,5 2,90 444 8.800
TGV Réseau 300 377 200 2,9 383 8.800
TGV Duplex 320 512 200 2,90 386 8.800
TGV POS 320 200 2,9 42 9.600

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]