Прејди на содржината

Гамелан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гамелан е музички ансамбл од Индонезија, типичен за островите Бали и Јава којшто содржи инструменти како металофон, ксилофон, тапани, гонг, бамбусова флејта, гудачки инструменти и жичени инструменти, а понекогаш може да содржи и вокали.

Терминот се однесува повеќе на типот на ансамбл, отколку на самите изведувачи. Зборот доаѓа од "гамелс" на јазикот од Јава, што значи "удар", додека "ан" претставува придавка за множина.