Национален театар (Прага)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Националниот театар
[[File: alt=]]
Адреса
Народни 223/2
Архитект Јакуб Клусак и Јан Мучна
Сопственик Министерство за култура
Капацитет 986
Отворен 11 јуни 1881
Реотворен 18 ноември 1883
Реновиран 1977–1983
http://www.narodni-divadlo.cz/


Националниот театар (чешки: Národní divadlo) во Прага е еден од најпознатите театри во Чешката Република, исто така познат како „алма матер“ на чешката опера и како национален споменик на чешката историја и уметност.

Националниот театар припаѓа на најважните чешки културни институции, со богата уметничка традиција, која помогнала да се зачуваат и развијат најважните одлики на нацијата како чешкиот јазик.

Денес Националниот театар се состои од три уметнички ансамбли: операта, балетот и драмата.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]