Клаудио Монтеверди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Клаудио Монтеверди

Клаудио Монтеверди (итал. Claudio Monteverdi; Кремона, 15 мај 1567 - Венеција, 29 ноември 1634) — италијански композитор, еден од најистакнатите оперски композитори од времето на доцната ренесанса раниот барок. Освен опери, компонирал мадригали, миси, концерти и други музички дела.

Животопис[уреди | уреди извор]

Роден е во Кремона, студирал музика со прославениот теоретичар Марко Антонио Ингегиери. На 15 години, Монтеверди го создал своето прво дело, сет од три мотети, а во 1605 тој компонирал 5 книги со мадригали. Тој се заинтересирал за експерименталните музички драми на Џакопо Пери, кој бил музички директор во дворот на фамилијата Медичи и за слични дела на други композитори.

Прва музичка драма на Монтеверди[уреди | уреди извор]

Во 1607 година, била создадена првата музичка драма на Монтеверди, „Орфеј“. Оваа опера била над сите претходни обиди за создавање на музичка драма и најзначајна во развојот на историјата на операта.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Учебник за музичка уметност за I година гимназиско образование, стр 52, 2009 година