Рихард Штраус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Рихард Штраус (11 јуни 1864 - 8 септември 1949), германски композитор и диригент. Компонираше опери, оперети, балети, соло-песни, камерна музика и друго. Автор е на оперите „Салома“, „Електра“, „Кавалер со ружа“, на поемата „Дон Жуан“ и на други дела. Татко му бил хорнист од најмали нозе компонирал симфонии поеми соло песни...тој го зголемува оркестарот неговите дела имаат карактеристики на доцниот романтизам. Во последните децении од својот живот станува претставник на романтизмот.