Одисеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Одисеј

Одисеј (грчки: Ὀδυσσεύς) во грчката митологија бил крал на островот Итака. Тој е син на Лаерт и Антиклеја, сопруг на Пенелопа и татко на Телемах. Неговото име е поврзано со голема итрина и мудрост.

Одисеј учествувал во Тројанската војна, и поради него истата завршила со победа на Грците, бидејќи негова била идејата за изградба на Тројански коњ. Освен ова, тој е еден од главните херои во Одисеја, епопејата на Хомер.

Одисеј бил убиен од страна на неговиот син Кирка.