Аргонаути

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Собирање на Аргонаутите, антички црвенофигурален кратер, 460–450 г.п.н.е., Лувр (Г 341)

Аргонаути биле хеленски епски јунаци кои со бродот Арго тргнале во потрага по Златното руно во Колхида.

Причини и тргнување[уреди | уреди извор]

Според митолошките извори на повик на Јасон, атолскиот јунак и наследник на кралството на Ајсон, кој на оваа задача бил предизвикан со итрина на Пелиј, неговиот чичко кој на измама го зел престолот од татко му. Мисијата била опасна, непредвидлива и неизвесна. Јасон од прочуениот бродоградител Арг побарал брод и пратил гласници низ целата земја да ги повика јунаците да му се придружат на таа мисија.[1]

Список на Аргонаути[уреди | уреди извор]

Велат дека никогаш ни порано, ни подоцна не се собрала така величествена група на некој брод.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Robert Grevs, Grčki mitovi, Nolit, Beograd, 1992, str. 493 - 495.
  2. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 123.
  3. Robert Grevs, Grčki mitovi, Nolit, Beograd, 1992, str. 495 - 496.