Барокна музика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Барокна музика е онаа музика која се создавалa за време на барокот, стилски правец во музиката кој го опфаќа 17 и првата половина на 18 век. Барокната музика се карактеризира со повеќегласие, што е одраз на раскошот на овој период, и со градетели на гудачки инструменти(страдивари,амати,гварнери).Барокната музика го добила името според шпанскиот збор барок што значи бисер со неправилна форма. Музички форми во што во барокот ги среќаваме се:фуга,токата,cвита,инвенција,и ораториум. Преставници од Барокот се: Јохан Себастијан Бах, Георг Фридрих Хендл, Антонио Вивалди и др.

Хронологија на композитори[уреди | уреди извор]

Џовани Батиста Перголези Балдасаре Галупи Јохан Адолф Хасе Јохан Јоахим Кванц Пјетро Локатели Џузепе Тартини Јохан Фридрих Фаш Франческо Џеминијани Зилвиус Леополд Вајс Георг Фридрих Хендл Доменико Скарлати Јохан Себастијан Бах Жан Филип Рамо Георг Филип Телеман Јан Дисмас Зеленка Антонио Вивалди Томазо Албинони Јохан Каспар Фердинанд Фишер Франсоа Купрен Алесандро Скарлати Хенри Персел Марен Маре Арканџело Корели Јохан Пахелбел Хајнрих Игнац Бибер Дитрих Букстехуде Марк Антоан Шарпентје Жан-Батист Лили Луј Купрен Јохан Јакоб Фробергер Анри Димон Џакомо Карисими Замуел Шајт Хајнрих Шиц Џироламо Фрескобалди Грегорио Алегри Клаудио Монтеверди Јан Питерсон Свелинк Јакопо Пери