Валтер Рутман

Од Википедија — слободната енциклопедија

Валтер Рутман (герм. Walter Ruttmann, (28 декември 188715 јули 1941) — германски режисер, ран режисер на ескпериментални филмови заедно со Ханс Рихтер и Викинг Егелинг.

Рутман е роден во Франкфурт на Мајна; учел архитектура и сликарство и работел како графички дизајнер. Започнал со филмската кариера во раните 1920-ти години. Неговиот прв краток апстрактен филм е „Опус I“ (1921), проследен од „Опус II“ (1923), како експерименти со новите форми на филмскиот израз. Влијанието на овие апстрактни филмови е особено воочливо во делото на Оскар Фишингер во 1930-тите. Рутман и неговите колеги од авантгардното движење го збогатиле филмскиот јазик како медиум со нови техники и форми.

Рутман бил истакнат претставник на авантгардниот филм, но и музика. Рано во кариерата, Рутман се стекнал со меѓународни признанија за неговите апстракции прикажани на Баден-Баденскиот фестивал во 1929 иако биле стари речиси осум години. Заедно со Ервин Пискатор работел на експерименталниот филм „Мелодија на светот“ (1929).

За време на нацистичкиот период работел како асистент на режисерката Лени Рифенштал во филмот „Триумф на волјата“ (1935).

Починал во Берлин, во 1941 година.

Одбрана филмографија[уреди | уреди извор]

Lichtspiel Opus I (1921)
Lichtspiel Opus II (1922)
 • „Игра на светлината: Опус I“ (Lichtspiel: Opus I) (1921)
 • „Игра на светлината: Опус II“ (Lichtspiel: Opus II) (1922)
 • „Игра на светлината: Опус III“ (Lichtspiel: Opus III) (1924)
 • „Игра на светлината: Опус IV“ (Lichtspiel: Opus IV) (1925)
 • Берлин: Симфонија на еден велеград“ (Berlin: Die Sinfonie der Großstadt) (1927) во соработка со Алберто Кавалканти
 • „Мелодија на светот“ (Melodie der Welt) (1929)
 • „Викенд“ (Wochenende) (1930) [експериментален филм само со звук, без слика]
 • „Ачајо“ (Acciaio) (Stahl, 1933)
 • „Старогерманска селска култура“ (Altgermanische Bauernkultur) (1934)
 • „Брод во нужда“ (Schiff in Not) (1936)
 • „Манесман“ (Mannesmann) (1937)
 • „Дршка, германско дело во својата работа“ (Henkel, ein deutsches Werk in seiner Arbeit) (1938)
 • „Арсеналите на Германија“ (Waffenkammern Deutschlands) (1940)
 • „Германски тенкови“ (Deutsche Panzer) (1940)
 • „Рак“ (Krebs) (1941)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]