Морис Равел

Од Википедија — слободната енциклопедија
slender, middle-aged man, clean-shaven with full head of hair, seen in profile
Равел во 1925

Морис Равел или Жозеф-Морис Равел (француски: Joseph-Maurice Ravel, Цибург, 7 март 1875 - Париз, 7 декември 1937), бил француски композитор.

Животопис[уреди | уреди извор]

Болеро

Морис Равел е роден во Цибург, Франција на 7 март 1875 година. Тој е еден од најпознатите претставници на францускиот импресионизам, творец на многу оригинален израз. На 14 години стапнал во конзерваториумот. На париската изложба се запознал со делата на руските композитори. Сакал да стане пијанист но подоцна станал композитор.Четири пати бил одбиен на натпреварот за римската награда,и ова јавноста во Франција го прифатила со чудење. Најпознати дела му се оркестарската композиција „Болеро“, операта „Шпански часовник“ и балетот „Дафнис и Клое“.