Список на земјите по БДП (ПКМ)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Светска карта на БДП (ПКМ) во 2010 г. Податоци од ММФ.

Во статијава се наведени три списоци на земјите во светот подредени по нивниот бруто домашен производ (БДП) (вредноста на крајните стоки и услуги во земјата во текот на една година). Доларските проценки на БДП на страницава се добиени од пресметките на паритетот на куповна моќ (ПКМ).

Вовед[уреди]

Употребата на ПКМ како основа е покорисна отколку воопштената разлика во вкупниот стопански извод на земјите, бидејќи ПКМ ги зема предвид релативните трошоци и стапките на инфлација во земјите, наместо на да користи само дивизен курс, што може да ги искриви вистинските разлики во приходите. Стопанствата со текот на времето се самоприлагодуваат на курсните промени, а цените на технолошки-интензивните и луксузните стоки, сировините и енергетиката остануваат претежно незасегнати од курсните промени (второспоменатите поради субвенции). Меѓутоа, ова се зема предвид во испитувањата за споредба на цените, како Меѓународата програма за споредба, кои се користат како основа за пресметките на ПКМ. Во испитувањата се опфатени трговски и нетрговски стоки, во обид да се добие претставителна кошница за сите стоки.[1]

Списоци[уреди]

  • Првата табела содржи податоци од 2011 г. за 182 од сегашните 187 членки на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Тајван, како и оние што не се рангирани: Европската Унија, Хонгконг и светот во целина. Податоците се изразени во милиони меѓународни долари и пресметани од Меѓународниот монетарен фонд. Објавени се во април 2012.
  • Втората табела се однесува претежно на 2010 г. за 180 од сегашните 192 членки на ООН, Хонгконг и Макао, како и нерангираните - Европската Унија и светот. Податоците се изразени во милијарди меѓународни долари, и преземени од Светската банка.
  • Третата табела ги претставува податоците од Светската книга на факти на ЦИА за 2011 г. Податоците за БДП при ПКМ исто така се преработени согласно испитувањата на цените на Меѓународната програма за споредба (ICP) со екстраполација до 2007. Износите се изразени во милијарди меѓународни долари.
Список на Меѓународниот монетарен фонд (2011)[1] Список на Светската банка (2005–2010)[2] Список на Светската книга на факти на ЦИА (1993–2011)[3]
Место Земја БДП (ПКМ) $млн
9999999  Свет &1000000000000007889700078.897.426[4]
9999999  Европска Унија &1000000000000001582099915.821.264[4]
1  САД &1000000000000001509399915.094.025
2  Кина &1000000000000001129899911.299.967
3  Индија &100000000000000044569994.457.784
4  Јапонија &100000000000000044400004.440.376
5  Германија &100000000000000030990003.099.080
6  Русија &100000000000000023830002.383.402
7  Бразил &100000000000000022939532.293,954
8  Велика Британија &100000000000000022599992.260.803
9  Франција &100000000000000022170002.217.900
10  Италија &100000000000000018460001.846.950
11  Мексико &100000000000000016610001.661.640
12  Јужна Кореја &100000000000000015540001.554.149
13  Шпанија &100000000000000014130001.413.468
14  Канада &100000000000000013959991.396.131
15  Индонезија &100000000000000011240001.124.649
16  Турција &100000000000000010729991.073.565
17  Иран &10000000000000990219000990.219
18  Австралија &10000000000000914481999914.482
19  Република Кина &10000000000000876034999876.035
20  Полска &10000000000000771658000771.658
21  Аргентина &10000000000000716418999716.419
22  Холандија &10000000000000704033999704.034
23  Саудиска Арабија &10000000000000682753000682.753
24  Тајланд &10000000000000602073999602.074
25  ЈАР &10000000000000555134000555.134
26  Египет &10000000000000518975999518.976
27  Пакистан &10000000000000488579999488.580
28  Колумбија &10000000000000471963999471.964
29  Малезија &10000000000000447278999447.279
30  Нигерија &10000000000000413401999413.402
31  Белгија &10000000000000413281000413.281
32  Филипини &10000000000000390408000390.408
33  Шведска &10000000000000381718999381.719
34  Венецуела &10000000000000374110999374.111
35  Австрија &10000000000000352014999352.015
9999999  Хонгконг &10000000000000351119000351.119
36  Швајцарија &10000000000000339889999339.890
37  Украина &10000000000000329497000329.497
38  Сингапур &10000000000000314911000314.911
39  Перу &10000000000000301966999301.967
40  Виетнам &10000000000000299985000299.985
41  Чиле &10000000000000299632000299.632
42  Грција &10000000000000294338999294.339
43  Чешка &10000000000000284951999284.952
44  Бангладеш &10000000000000282228999282.229
45  Романија &10000000000000267151000267.151
46  Норвешка &10000000000000265911000265.911
47  Алжир &10000000000000263661000263.661
48  ОАР &10000000000000258824999258.825
49  Португалија &10000000000000248980999248.981
50  Израел &10000000000000235222000235.222
51  Казахстан &10000000000000216784999216.785
52  Данска &10000000000000206586000206.586
53  Финска &10000000000000195723000195.723
54  Унгарија &10000000000000195639999195.640
55  Катар &10000000000000182003999182.004
56  Ирска &10000000000000181594999181.595
57  Мароко &10000000000000162616999162.617
58  Кувајт &10000000000000153501000153.501
59  Белорусија &10000000000000141770999141.771
60  Ирак &10000000000000127631000127.631
61  Еквадор &10000000000000127426000127.426
62  Словачка &10000000000000126915999126.916
63  Нов Зеланд &10000000000000122192999122.193
64  Шри Ланка &10000000000000116540999116.541
65  Ангола &10000000000000115679000115.679
66  Бугарија &10000000000000101036000101.036
67  Тунис &10000000000000100978999100.979
68  Узбекистан &1000000000000009523900095.239
69  Етиопија &1000000000000009487800094.878
70  Доминиканска Република &1000000000000009338299993.383
71  Азербејџан &1000000000000009305500093.055
72  Судан + Јужен Судан &1000000000000008904800089.048
73  Мјанмар &1000000000000008267900082.679
74  Оман &1000000000000008176699981.767
75  Хрватска &1000000000000008033400080.334
76  Србија &1000000000000007886899978.869
77  Гана &1000000000000007493699974.937
78  Гватемала &1000000000000007470900074.709
79  Кенија &1000000000000007142700071.427
80  Танзанија &1000000000000006389200063.892
81  Литванија &1000000000000006160499961.605
82  Либан &1000000000000006144400061.444
83  Јемен &1000000000000005796600057.966
84  Словенија &1000000000000005789200057.892
85  Костарика &1000000000000005502100055.021
86  Уругвај &1000000000000005090800050.908
87  Боливија &1000000000000005090400050.904
88  Панама &1000000000000005061200050.612
89  Камерун &1000000000000004725099947.251
90  Уганда &1000000000000004636800046.368
91  Ел Салвадор &1000000000000004457600044.576
92  Туркменистан &1000000000000004335900043.359
93  Луксембург &1000000000000004122099941.221
94    Непал &1000000000000003779500037.795
95  Либија &1000000000000003749199937.492
96  Јордан &1000000000000003689300036.893
97  Брег на Слоновата Коска &1000000000000003606799936.068
98  Хондурас &1000000000000003569700035.697
99  Парагвај &1000000000000003534599935.346
100  Латвија &1000000000000003492099934.921
101  Камбоџа &1000000000000003346300033.463
102  Босна и Херцеговина &1000000000000003163800031.638
103  Бахреин &1000000000000003110099931.101
104  Авганистан &1000000000000002973100029.731
105  Боцвана &1000000000000002970700029.707
106  Естонија &1000000000000002731299927.313
107  Тринидад и Тобаго &1000000000000002653800026.538
108  Екваторска Гвинеја &1000000000000002614699926.147
109  ДР Конго &1000000000000002526200025.262
110  Сенегал &1000000000000002515200025.152
111  Албанија &1000000000000002491000024.910
112  Јамајка &1000000000000002475000024.750
113  Габон &1000000000000002457100024.571
114  Грузија &1000000000000002454100024.541
115  Мозамбик &1000000000000002388599923.886
116  Кипар &1000000000000002372800023.728
117  Буркина Фасо &1000000000000002204200022.042
118  Замбија &1000000000000002188200021.882
119  Македонија &1000000000000002134499921.345
120  Брунеј &1000000000000002096900020.969
121  Мадагаскар &1000000000000002039999920.400
122  Чад &1000000000000001954299919.543
123  Маврициус &1000000000000001927599919.276
124  Никарагва &1000000000000001887800018.878
125  Република Конго &1000000000000001825000018.250
126  Ерменија &1000000000000001794099917.941
127  Мали &1000000000000001787199917.872
128  Лаос &1000000000000001743299917.433
129  Папуа Нова Гвинеја &1000000000000001686299916.863
130  Таџикистан &1000000000000001622100016.221
131  Намибија &1000000000000001574300015.743
132  Бенин &1000000000000001468299914.683
133  Малави &1000000000000001390099913.901
134  Руанда &1000000000000001368399913.684
135  Монголија &1000000000000001326399913.264
136  Киргистан &1000000000000001312500013.125
137  Косово &1000000000000001285900012.859
138  Исланд &1000000000000001240900012.409
139  Хаити &1000000000000001236500012.365
140  Молдавија &1000000000000001199799911.998
141  Нигер &1000000000000001163199911.632
142  Гвинеја &1000000000000001146400011.464
143  Бахами &1000000000000001078500010.785
144  Малта &1000000000000001075699910.757
145  Источен Тимор &100000000000000095069999.507
146  Црна Гора &100000000000000071570007.157
147  Мавританија &100000000000000070929997.093
148  Барбадос &100000000000000064930006.493
149  Того &100000000000000064150006.415
150  Свазиленд &100000000000000062329996.233
151  Зимбабве &100000000000000061269996.127
152  Гвајана &100000000000000057830005.783
153  Бурунди &100000000000000051840005.184
154  Сиера Леоне &100000000000000050929995.093
155  Суринам &100000000000000050599995.060
156  Бутан &100000000000000042869994.287
157  Фиџи &100000000000000041330004.133
158  Еритреја &100000000000000040369994.037
159  Лесото &100000000000000038039993.804
160  ЦАР &100000000000000036410003.641
161  Гамбија &100000000000000034960003.496
162  Малдиви &100000000000000028410002.841
163  Белизе &100000000000000027999992.800
164  Сејшели &100000000000000022450002.245
165  Џибути &100000000000000022309992.231
166  Света Луција &100000000000000021009992.101
167  Зелен ’Рт &100000000000000020520002.052
168  Гвинеја-Бисао &100000000000000019250001.925
169  Либерија &100000000000000017689991.769
170  Соломони &100000000000000017250001.725
171  Антигва и Барбуда &100000000000000015750001.575
172  Гренада &100000000000000014490001.449
173  Свети Винцент и Гренадините &100000000000000012589991.259
174  Вануату &100000000000000012039991.204
175  Самоа &100000000000000010900001.090
176  Доминика &10000000000000977000000977
177  Свети Китс и Невис &10000000000000875000000875
178  Комори &10000000000000837000000837
179  Тонга &10000000000000763000000763
180  Кирибати &10000000000000599000000599
181  Сао Томе и Принсипе &10000000000000379000000379
182  Тувалу &1000000000000003700000037
9999999  Сирија н/п
Место Земја БДП (ПКМ) $млн Година
 Свет 76.647,403 2010
 Европска Унија 15.878,231 2010
1  САД 14.586,736 2010
2  Кина 10.169,521 2010
3  Јапонија 4.301,822 2010
4  Индија 4.194,856 2010
5  Германија 3.044,241 2010
6  Русија 2.812,383 2010
7  Велика Британија 2.233,883 2010
8  Франција 2.194,118 2010
9  Бразил 2.185,421 2010
10  Италија 1.908,569 2010
11  Мексико 1.644,449 2010
12  Шпанија 1.477,840 2010
13  Јужна Кореја 1.417,549 2010
14  Канада 1.329,864 2010
15  Турција 1.114,629 2010
16  Индонезија 1.037,499 2010
17  Австралија 865,043 2009
18  Иран 846,172 2009
19  Полска 755,473 2010
20  Холандија 701,947 2010
21  Аргентина 647,064 2010
22  Саудиска Арабија 623,440 2010
23  Тајланд 591,256 2010
24  ЈАР 528,423 2010
25  Египет 501,326 2010
26  Пакистан 466,555 2010
27  Колумбија 438,043 2010
28  Малезија 418,373 2010
29  Белгија 409,061 2010
30  Нигерија 377,146 2010
31  Филипини 370,176 2010
32  Шведска 366,060 2010
33  Швајцарија 364,507 2010
34  ОАР 354,667 2010
35  Венецуела 352,721 2010
36  Австрија 335,434 2010
 Хонгконг 328,674 2010
37  Грција 314,721 2010
38  Украина 308,298 2010
39  Романија 306,348 2010
40  Алжир 297,373 2010
41  Сингапур 294,123 2010
42  Виетнам 278,616 2010
43  Перу 277,318 2010
44  Норвешка 276,954 2010
45  Португалија 272,564 2010
46  Чиле 269,228 2010
47  Чешка 266,109 2010
48  Бангладеш 246,703 2010
49  Данска 218,933 2010
50  Израел 217,653 2010
51  Унгарија 203,251 2010
52  Финска 196,629 2010
53  Казахстан 196,608 2010
54  Ирска 178,036 2010
55  Мароко 151,638 2010
56  Белорусија 134,561 2010
57  Нов Зеланд 130,662 2010
58  Словачка 129,843 2010
59  Кувајт 128,895 2007
60  Катар 128,187 2009
61  Еквадор 117,241 2010
62  Ангола 115,167 2010
63  Ирак 113,238 2010
64  Сирија 107,304 2010
65  Либија 105,444 2009
66  Шри Ланка 105,139 2010
67  Бугарија 103,946 2010
68  Судан +  Јужен Судан 97,512 2010
69  Доминиканска Република 92,129 2010
70  Тунис 89,925 2010
71  Азербејџан 89,292 2010
72  Узбекистан 87,026 2010
73  Хрватска 86,342 2010
74  Етиопија 85,713 2010
75  Србија 83,776 2010
76  Оман 72,018 2009
77  Гватемала 68,204 2010
78  Кенија 66,225 2010
79  Танзанија 62,233 2010
80  Литванија 60,383 2010
81  Либан 58,965 2010
82  Јемен 57,960 2009
83  Словенија 56,568 2010
84  Костарика 52,885 2010
85  Панама 48,804 2010
86  Уругвај 47,922 2010
87  Боливија 47,825 2010
88  Луксембург 45,408 2010
89  Камерун 44,374 2010
90  Уганда 42,215 2010
91  Ел Салвадор 41,445 2010
92  Гана 39,644 2010
93  Туркменистан 39,488 2010
94  Брег на Слоновата Коска 37,207 2010
95  Латвија 36,586 2010
96    Непал 35,650 2010
97  Јордан 34,507 2010
98  Тринидад и Тобаго 34,259 2010
99  Парагвај 33,256 2010
100  Босна и Херцеговина 32,903 2010
 Макао 32,208 2009
101  Авганистан 31,044 2008
102  Камбоџа 30,397 2010
103  Хондурас 29,568 2010
104  Албанија 28,252 2010
105  Боцвана 27,669 2010
106  Бахреин 27,150 2008
107  Естонија 26,837 2010
108  Кипар 24,583 2009
109  Екваторска Гвинеја 24,146 2010
110  Сенегал 23,832 2010
111  Македонија 22,815 2010
112  ДР Конго 22,735 2010
113  Габон 22,471 2010
114  Грузија 22,419 2010
115  Мозамбик 21,871 2010
116  Јамајка 21,183 2010
117  Буркина Фасо 20,529 2010
118  Замбија 20,041 2010
119  Мадагаскар 19,916 2010
120  Брунеј 19,394 2009
121  Маврициус 17,394 2010
122  Република Конго 17,036 2010
123  Папуа Нова Гвинеја 16,827 2010
124  Ерменија 16,556 2010
125  Мали 16,241 2010
126  Никарагва 16,008 2010
127  Лаос 15,766 2010
128  Чад 15,269 2010
129  Таџикистан 14,767 2010
130  Намибија 14,672 2010
131  Бенин 13,944 2010
132  Малави 13,047 2010
133  Руанда 12,268 2010
134  Киргистан 12,107 2010
135  Нигер 11,209 2010
136  Исланд 11,093 2010
137  Хаити 11,017 2010
138  Монголија 11,017 2010
139  Молдавија 10,995 2010
140  Гвинеја 10,806 2010
141  Малта 10,251 2009
 Западен Брег и Газа 8,812 2005
142  Бахами 8,639 2010
143  Црна Гора 8,005 2010
144  Мавританија 6,676 2010
145  Того 5,971 2010
146  Свазиленд 5,969 2010
147  Барбадос 5,251 2009
148  Сиера Леоне 4,815 2010
149  Суринам 3,949 2009
150  Фиџи 3,867 2010
151  Бутан 3,840 2010
152  ЦАР 3,446 2010
153  Бурунди 3,399 2010
154  Лесото 3,330 2010
155  Еритреја 2,847 2010
156  Гамбија 2,420 2010
157  Гвајана 2,333 2010
158  Белизе 2,263 2010
159  Сејшели 1,996 2010
160  Џибути 1,995 2009
161  Зелен ’Рт 1,961 2010
162  Малдиви 1,795 2010
163  Гвинеја-Бисао 1,784 2010
164  Либерија 1,660 2010
165  Света Луција 1,610 2010
166  Антигва и Барбуда 1,458 2010
167  Соломони 1,447 2010
168  Вануату 1,096 2010
169  Источен Тимор 1,035 2010
170  Свети Винцент и Гренадините 940 2010
171  Гренада 849 2010
172  Комори 800 2010
173  Самоа 800 2010
174  Свети Китс и Невис 683 2010
175  Доминика 667 2010
176  Тонга 477 2010
177  Микронезија 354 2010
178  Сао Томе и Принсипе 311 2010
179  Палау 281 2010
180  Кирибати 244 2010
Место Земја БДП (ПКМ) $млрд Година
 Свет 78.940,000 2011
 Европска Унија 15.390 2011 (прц.)
1  САД 15.040 2011 (прц.)
2  Кина 11.300 2011 (прц.)
3  Индија 4.463 2011 (прц.)
4  Јапонија 4.389 2011 (прц.)
5  Германија 3.085 2011 (прц.)
6  Русија 2.373 2011 (прц.)
7  Бразил 2.284 2011 (прц.)
8  Велика Британија 2.250 2011 (прц.)
9  Франција 2.214 2011 (прц.)
10  Италија 1.826 2011 (прц.)
11  Мексико 1.657 2011 (прц.)
12  Јужна Кореја 1.554 2011 (прц.)
13  Шпанија 1.411 2011 (прц.)
14  Канада 1.389 2011 (прц.)
15  Индонезија 1.121 2011 (прц.)
16  Турција 1.053 2011 (прц.)
17  Иран 928,9 2011 (прц.)
18  Австралија 917,7 2011 (прц.)
19  Република Кина 885,3 2011 (прц.)
20  Полска 765,6 2011 (прц.)
21  Аргентина 709,7 2011 (прц.)
22  Холандија 705,7 2011 (прц.)
23  Саудиска Арабија 676,7 2011 (прц.)
24  Тајланд 609,8 2011 (прц.)
25  ЈАР 554,6 2011 (прц.)
26  Египет 515,4 2011 (прц.)
27  Пакистан 488 2011 (прц.)
28  Колумбија 467 2011 (прц.)
29  Малезија 447 2011 (прц.)
30  Нигерија 414,5 2011 (прц.)
31  Белгија 412 2011 (прц.)
32  Филипини 393,4 2011 (прц.)
33  Шведска 379,4 2011 (прц.)
34  Венецуела 368,8 2011 (прц.)
 Хонгконг 353,7 2011 (прц.)
35  Австрија 351,4 2011 (прц.)
36  Швајцарија 340,5 2011 (прц.)
37  Украина 327,4 2011 (прц.)
38  Сингапур 314,5 2011 (прц.)
39  Грција 305,6 2011 (прц.)
40  Перу 299,7 2011 (прц.)
41  Виетнам 299,2 2011 (прц.)
42  Бангладеш 282,5 2011 (прц.)
43  Чиле 281 2011 (прц.)
44  Чешка 272,2 2011 (прц.)
45  Норвешка 264,5 2011 (прц.)
46  Алжир 264,1 2011 (прц.)
47  Романија 263,9 2011 (прц.)
48  ОАР 260,8 2011 (прц.)
49  Португалија 246,9 2011 (прц.)
50  Израел 235,1 2011 (прц.)
51  Казахстан 214,5 2011 (прц.)
52  Данска 208,8 2011 (прц.)
53  Унгарија 195,9 2011 (прц.)
54  Финска 195,6 2011 (прц.)
55  Ирска 182,1 2011 (прц.)
56  Катар 181,7 2011 (прц.)
57  Мароко 163 2011 (прц.)
58  Кувајт 149,8 2011 (прц.)
59  Белорусија 140,9 2011 (прц.)
60  Ирак 127,2 2011 (прц.)
61  Словачка 126,9 2011 (прц.)
62  Еквадор 124,8 2011 (прц.)
63  Нов Зеланд 123,3 2011 (прц.)
64  Ангола 115,9 2011 (прц.)
65  Шри Ланка 115,1 2011 (прц.)
66  Куба 114,1 2010 (прц.)
67  Сирија 107,6 2011 (прц.)
68  Тунис 101,7 2011 (прц.)
69  Бугарија 101,2 2011 (прц.)
70  Судан 97,21 2011 (прц.)
71  Етиопија 94,76 2011 (прц.)
72  Узбекистан 94,04 2011 (прц.)
73  Доминиканска Република 93,23 2011 (прц.)
74  Азербејџан 93,02 2011 (прц.)
75  Бурма 82,72 2011 (прц.)
76  Хрватска 80,89 2011 (прц.)
77  Оман 80,89 2011 (прц.)
78  Србија 79,09 2011 (прц.)
79  Гана 74,77 2011 (прц.)
80  Гватемала 73,95 2011 (прц.)
81  Кенија 71,5 2011 (прц.)
 Порторико 64,84 2010 (прц.)
82  Танзанија 63,44 2011 (прц.)
83  Јемен 63,24 2011 (прц.)
84  Либан 61,61 2011 (прц.)
85  Литванија 61,3 2011 (прц.)
86  Словенија 58,56 2011 (прц.)
87  Костарика 54,47 2011 (прц.)
88  Уругвај 52,02 2011 (прц.)
89  Боливија 51,41 2011 (прц.)
90  Панама 48,76 2011 (прц.)
91  Камерун 47,12 2011 (прц.)
92  Уганда 45,9 2011 (прц.)
93  Ел Салвадор 44,78 2011 (прц.)
94  Луксембург 43,55 2011 (прц.)
95  Туркменистан 41,51 2011 (прц.)
96  Северна Кореја 40 2011 (прц.)
97    Непал 37,74 2011 (прц.)
98  Јордан 36,82 2011 (прц.)
99  Парагвај 36,21 2011 (прц.)
100  Хондурас 35,6 2011 (прц.)
101  Брег на Слоновата Коска 35,6 2011 (прц.)
102  Латвија 34,58 2011 (прц.)
103  Камбоџа 32,95 2011 (прц.)
104  Босна и Херцеговина 31,72 2011 (прц.)
105  Бахреин 30,8 2011 (прц.)
106  Боцвана 30,09 2011 (прц.)
107  Авганистан 29,99 2011 (прц.)
108  Естонија 26,93 2011 (прц.)
109  Тринидад и Тобаго 26,83 2011 (прц.)
110  Екваторска Гвинеја 26,11 2011 (прц.)
111  Сенегал 25,4 2011 (прц.)
112  ДР Конго 25,19 2011 (прц.)
113  Албанија 24,99 2011 (прц.)
114  Јамајка 24,58 2011 (прц.)
115  Габон 24,28 2011 (прц.)
116  Грузија 24,28 2011 (прц.)
117  Мозамбик 23,87 2011 (прц.)
118  Кипар 23,77 2011 (прц.)
119  Замбија 21,93 2011 (прц.)
120  Буркина Фасо 21,83 2011 (прц.)
121  Македонија 21,32 2011 (прц.)
122  Брунеј 21,11 2011 (прц.)
123  Мадагаскар 20,6 2011 (прц.)
124  Чад 19,69 2011 (прц.)
125  Маврициус 19,28 2011 (прц.)
126  Никарагва 18,77 2011 (прц.)
 Макао 18,47 2009 (прц.)
127  Република Конго 18,36 2011 (прц.)
128  Мали 18,26 2011 (прц.)
129  Ерменија 17,95 2011 (прц.)
130  Лаос 17,44 2011 (прц.)
131  Папуа Нова Гвинеја 16,7 2011 (прц.)
132  Таџикистан 16,01 2011 (прц.)
133  Намибија 15,5 2011 (прц.)
134  Бенин 14,79 2011 (прц.)
135  Малави 13,77 2011 (прц.)
136  Руанда 13,46 2011 (прц.)
137  Киргистан 13,16 2011 (прц.)
 Косово 12,85 2011 (прц.)
 Западен Брег 12,79 2009 (прц.)
138  Монголија 12,55 2011 (прц.)
139  Хаити 12,44 2011 (прц.)
140  Исланд 12,33 2011 (прц.)
141  Молдавија 12,04 2011 (прц.)
142  Нигер 11,93 2011 (прц.)
143  Гвинеја 11,53 2011 (прц.)
144  Малта 10,91 2011 (прц.)
145  Бахами 10,81 2011 (прц.)
146  Мавританија 7,242 2011 (прц.)
147  Црна Гора 6,957 2011 (прц.)
148  Барбадос 6,528 2011 (прц.)
149  Того 6,324 2011 (прц.)
150  Свазиленд 6,12 2011 (прц.)
151  Зимбабве 5,916 2011 (прц.)
152  Сомалија 5,896 2010 (прц.)
153  Гвајана 5,814 2011 (прц.)
154  Монако 5,47 2010 (прц.)
 Џерси 5,1 2005 (прц.)
155  Суринам 5,1 2011 (прц.)
156  Сиера Леоне 5,1 2011 (прц.)
157  Лихтенштајн 5,028 2008
 Француска Полинезија 4,718 2004 (прц.)
 Бермуда 4,5 2004 (прц.)
158  Бутан 4,284 2011 (прц.)
159  Фиџи 4,08 2011 (прц.)
160  Еритреја 3,978 2011 (прц.)
161  Гамбија 3,774 2011 (прц.)
162  ЦАР 3,672 2011 (прц.)
163  Бурунди 3,672 2011 (прц.)
164  Лесото 3,672 2011 (прц.)
165  Источен Тимор 3,366 2011 (прц.)
166  Андора 3,169 2011 (прц.)
 Нова Каледонија 3,158 2003 (прц.)
 Курасао 2,838 2008 (прц.)
167  Белизе 2,754 2011 (прц.)
168  Малдиви 2,754 2011 (прц.)
 Гернзи 2,742 2005
 Ман 2,719 2005 (прц.)
 Аруба 2,258 2005 (прц.)
 Кајмански Острови 2,25 2008 (прц.)
169  Џибути 2,244 2011 (прц.)
170  Сејшели 2,244 2011 (прц.)
171  Света Луција 2,142 2011 (прц.)
172  Зелен ’Рт 2,04 2011 (прц.)
 Гренланд 1,989 2009 (прц.)
173  Гвинеја-Бисао 1,938 2011 (прц.)
174  Либерија 1,836 2011 (прц.)
175  Соломони 1,734 2011 (прц.)
176  Антигва и Барбуда 1,734 2011 (прц.)
 Американски Девствени Острови 1,577 2004 (прц.)
 Фарски Острови 1,465 2008 (прц.)
177  Гренада 1,428 2011 (прц.)
 Гибралтар 1,275 2008
178  Свети Винцент и Гренадините 1,224 2011 (прц.)
179  Вануату 1,224 2011 (прц.)
180  Сан Марино 1,136 2011 (прц.)
181  Самоа 1,122 2011 (прц.)
182  Доминика 1,02 2011 (прц.)
183  Свети Китс и Невис 0,918 2011 (прц.)
 Западна Сахара 0,9065 2007 (прц.)
 Северни Маријански Острови 0,9 2000 (прц.)
 Британски Девствени Острови 0,8534 2004 (прц.)
184  Комори 0,816 2011 (прц.)
185  Тонга 0,816 2011 (прц.)
 Свети Мартин (Холандија) 0,7947 2008 (прц.)
186  Кирибати 0,612 2011 (прц.)
 Американска Самоа 0,5753 2007 (прц.)
187  Сао Томе и Принсипе 0,306 2011 (прц.)
188  Микронезија 0,2381 2008 (прц.)
 Туркс и Кајкос 0,216 2002 (прц.)
 Кукови Острови 0,1832 2005 (прц.)
 Ангилја 0,1754 2009 (прц.)
189  Палау 0,164 2008 (прц.)
190  Маршалски Острови 0,1335 2008 (прц.)
 Фолкландски Острови 0,1051 2002 (прц.)
 Валис и Футуна 0,06 2004 (прц.)
191  Науру 0,06 2005 (прц.)
 Свети Пјер и Микелон 0,0483 2003 (прц.)
192  Тувалу 0,036 2010 (прц.)
 Монтсерат 0,029 2002 (прц.)
 Света Елена, Успение и Тристан да Куња 0,018 1998 (прц.)
 Ниуе 0,01001 2003 (прц.)
 Токелау 0,0015 1993 (прц.)

Поврзано[уреди]

Забелешки[уреди]

  •   Податок за континентална Кина; тука се изземени специјалните административни региони Хонгконг и Макао.
  •   Проценка на ММФ.
  •   Во податоците не е вклучена Француска Полинезија.
  •   ПКМ на Кина се заснова на цените во 11 административни региони, со естраполација за целата земја и разлагање на урбани и рурални подрачја. Во податокот за Кина не се вклучени специјалните административни региони Хонгконг и Макао, кои се наведени посебно.

Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]