Теодосиј I: Разлика помеѓу преработките

Од Википедија — слободната енциклопедија
[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Micki (разговор | придонеси)
с Отстрането уредувањето на 62.162.216.96 (разговор), вратено на последната верзија на Luckas-bot
Ред 1: Ред 1:
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK ! I JAS NE SUM A1 !! JAS PLAKAM DANOK !
{{Инфокутија за личност
| име=Теодосиј I<br />
| портрет=Theodosius I. Roman Coin.jpg
| опис=Цар на [[Римска империја|Римската империја]]
| наставка=
| роден-дата= [[347]]
| роден-место= [[Шпанија]]
| починал-дата= [[395]]
| починал-место= [[Милано]], денешна [[Италија]]
}}

'''Теодосиј I''' бил римски цар. Познат и како ''Флавијан Теодосиј ''. Со [[Римска империја|Римската империја]] управувал од [[379]] до [[395]] година. Роден е во денешна [[Шпанија]], и од мал бил голем приврзеник на [[православие|православното]] [[христијанство]]. Во [[379]] година станал император и постигнал големи успеси на бојното поле со [[готи|готите]]. Во негово време бил склучен т.н. ''foedus'' договор. Во црковното прашање, тој започнал борба за налагање и попчитување на решенијата од [[Прв вселенски собор|првиот вселенски собор]] во [[Никеја]]. Во [[381]] година бил свикан [[Втор вселенски собор|вториот вселенски собор]] во [[Константинопол]] на кој бил избран нов патријарх. Во [[313]] година, [[Константин I]] го издал т.н. [[Милански едикт]] според кој сите религии во империјата станале рамноправни. Во [[393]] година пак, тој ги забранил [[Олимписки игри|Олимписките игри]]. По неговата смрт во [[395]] година, империјата конечно била разделена на [[Византија|источна]] и [[Западна Римска империја|западна]].

{{Шаблон:Римски императори}}

[[Категорија:Теодосиева династија]]
[[Категорија:Родени во 347 година]]
[[Категорија:Починати во 395 година]]
[[Категорија:Римски императори од 4 век]]
[[Категорија:Римски императорски конзули]]
[[Категорија:Погреби во црквата Свети Апостоли]]

[[af:Theodosius I]]
[[ar:ثيودوسيوس الأول]]
[[an:Teodosio I]]
[[bs:Teodozije I Veliki]]
[[br:Teodosius Iañ]]
[[bg:Теодосий I]]
[[ca:Teodosi I el Gran]]
[[cs:Theodosius I.]]
[[cy:Theodosius I]]
[[da:Theodosius den Store]]
[[de:Theodosius I.]]
[[et:Theodosius I]]
[[el:Θεοδόσιος Α']]
[[en:Theodosius I]]
[[es:Teodosio I el Grande]]
[[eo:Teodosio]]
[[eu:Teodosio I.a Handia]]
[[fa:تئودئوس اول]]
[[fr:Théodose Ier]]
[[fy:Teodosius de Grutte]]
[[gl:Teodosio I]]
[[ko:테오도시우스 1세]]
[[hy:Թեոդոս I Մեծ]]
[[hr:Teodozije I. Veliki]]
[[id:Theodosius I]]
[[is:Theodosius 1.]]
[[it:Teodosio I]]
[[he:תאודוסיוס הראשון]]
[[sw:Theodosius Mkuu]]
[[ku:Theodosius I]]
[[la:Theodosius I]]
[[lv:Teodosijs I]]
[[lt:Teodosijus I Didysis]]
[[hu:I. Theodosius római császár]]
[[mr:थियोडोसियस पहिला]]
[[ms:Theodosius I]]
[[nl:Theodosius I]]
[[ja:テオドシウス1世]]
[[no:Theodosius den store]]
[[pl:Teodozjusz I Wielki]]
[[pt:Teodósio I]]
[[ro:Teodosiu I]]
[[ru:Феодосий I Великий]]
[[scn:Teodosiu I]]
[[simple:Theodosius I]]
[[sk:Theodosius I.]]
[[sl:Teodozij I.]]
[[sr:Теодосије I]]
[[sh:Teodosije I]]
[[fi:Theodosius I]]
[[sv:Theodosius I]]
[[tl:Theodosius I]]
[[th:จักรพรรดิธีโอโดเซียสที่ 1]]
[[tr:I. Theodosius]]
[[uk:Феодосій Великий]]
[[vi:Theodosius I]]
[[yo:Theodosius I]]
[[zh:狄奧多西一世]]

Преработка од 11:36, 14 март 2011

Теодосиј I
Роден 347
Шпанија
Починал 395
Милано, денешна Италија

Теодосиј I бил римски цар. Познат и како Флавијан Теодосиј . Со Римската империја управувал од 379 до 395 година. Роден е во денешна Шпанија, и од мал бил голем приврзеник на православното христијанство. Во 379 година станал император и постигнал големи успеси на бојното поле со готите. Во негово време бил склучен т.н. foedus договор. Во црковното прашање, тој започнал борба за налагање и попчитување на решенијата од првиот вселенски собор во Никеја. Во 381 година бил свикан вториот вселенски собор во Константинопол на кој бил избран нов патријарх. Во 313 година, Константин I го издал т.н. Милански едикт според кој сите религии во империјата станале рамноправни. Во 393 година пак, тој ги забранил Олимписките игри. По неговата смрт во 395 година, империјата конечно била разделена на источна и западна.