Пчиња (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Пчиња
Pčinja G. Konjari.JPG
Реката Пчиња кај Горно Коњари
Земја  Србија и Македонија Македонија
Устие Вардар
Физички особености
Должина 128 единица?

Пчиња е лева притока на реката Вардар. Реката Пчиња припаѓа на егејското сливно подрачје. Нејзиниот слив зафаќа површина од 3.140 км² (1.247 км² во Србија и 1.893 км² во Македонија). Поголеми притоки и се реките: Бистрица, Петрошница и Крива Река (леви), Кумановска Река (десна).