Прејди на содржината

Институт за анимална биотехнологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје
ВидОбразовно-истражувачка институција
Основан1949
РекторВелемир Стојковски, ДВМ
Административен кадар
2,700
Студенти50,700
МестоСкопје, Македонија Македонија
КампусБиотехнологија и ветерина
ПрипадностEUA
www.ukim.edu.mk

Институтот за анимална Биотехнологија е независен ентитет на Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје, има образовна и истражувачка улога. Во овој институт се наоѓа лабораторија за ГМО и генетско инженерство. Институтот организира дипломски, постдипломски и докторски студии од анималната биотехнологија, животински генетско инженерство, управување на здравјето на животните, исхрана и контрола, безбедноста на храната од животинско потекло, млеко и млечни производи, генетика и селекција и др. Освен образовна улога на Институтот има и истражувачка улога. Директор на институтот е проф.Д-р Драгослав Коцевски.

Научна дејност[уреди | уреди извор]

 • Биотехнологија и молекуларна биологија;
 • Здравствена заштита и благосостојба на животните;
 • Селекција на домашни животни;
 • Безбедност на храна од анимално производство;
 • Исхрана на домашни животни риби, дивеч и пчели;
 • Технологија на сточарското производство и преработка на анималните производи;
 • Хигена на анимални производи и преработки од анимални производи;

Апликативна дејност[уреди | уреди извор]

 • Прилагодување на различните селекциски модели од популациската и квантитативната генетика на домашните животни;
 • Воведување современи ситеми за одгледување на домашните животни, нови технолошки решенија за исхрана на животните и програмирање на составот на одделни сточарски производи (јајца, млеко и месо);
 • Воведување неконвенционални суровини за исхрана на различните видови животни, методи за оцена на хранливата вредност на крмите и оптималната структура на смесите и дажбите;
 • Воведување нови преработки од млеко и месо, проширување на асортиманот на домашните производи, заштита на суровините од расипување;
 • Апликација на различи видови адитиви во производи од месо и млеко;
 • Примена на молекуларни маркери во сточарското производство

Лабораторија за генетско инженерство и генетски изменети организми (ГМО)[уреди | уреди извор]

Во соработка со Меѓународниот агенција за атомска енергија од почетокот на 2005 година, Лабораторија за биохемија и молекуларна биологија на Факултетот за земјоделски науки и храна учествува во проектот "Унапредување на системот на безбедност на храна во Република Македонија", кој се фокусира на воспоставување на систем за контрола на присуство на генетски изменети организми (ГМО) во разни видови на прехранбени производи. Во јуни 2005 година, лабораторија е опремен со автоматски ДНК анализатор, во PCR и нов апарат за документација на гелови. Во рамките на овој проект беа направени и обука на членовите на тимот на Институтот за контрола на прехранбените производи во Долна Саксонија, на Катедрата за генетско инженерство и лабораторија за ГМО контрола на Националниот институт за биологија во Љубљана, Словенија, две реномирани институции од областа на ГМО. Овој проект е целосно финансиран од страна на Меѓународната агенција за атомска енергија за вкупно околу 250.000 евра. Министерството за здравство преку Дирекцијата за храна, во 2006 година, издаде одобрување на Лабораторијата за биохемија, молекуларна биологија и ГМ на Институтот за Анимална Биотехнологија за контрола на ГМО во различни прехранбени производи. Освен за рутински лабораториски анализи и активно да учествуваат во развојот на професионални тестови организирана од страна на ИСТА (Интернационална асоцијација за тестирање семе) за докажување на компетентноста на персоналот и квалитетна опрема што врши анализа.

Опрема[уреди | уреди извор]

ГМО лабораторијата на Институтот за анимална биотехнологија при ФЗНХ се наоѓа на 144 м2 и е организирана во девет сегменти. Покрај стандардна опрема, лабораториска опрема и специфични молекуларна биологија како што се: PCR машина, спектрофотометар со ултравиолетово и видливата светлина, со центрифуга систем за вода за ладење бања со миксер, комплетна опрема за секој тип на електрофореза, визуелизација систем на гелови и релевантни софтверски пакети кои се користат во лабораторија компјутер обработка на податоци. Лабораторијата има автоматски ДНК секвентори со извонредна моќ, скенирање на голем број на примероци, а прецизна анализа за присуството на ГМО во одредени примероци се врши во реално време со PCR инструмент. Имплементацијата на активностите ќе вклучува тим од тројца биохемичари и биолог, со долгогодишно искуство во својата област, и одговорното лице на овој проект е единствениот доктор на науки во областа на ГМО во Македонија.