Автомобилски регистарски таблички во СФРЈ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Табличките на втората Југославија се издавале од 1945 па сè до распадот на СФРЈ во деведесттите. Првите таблички кои биле издавани биле од форматот буква(и) и сериски број, каде буквата ја означувала федеративната единица на Југославија. Во 1960 бил претставена новата шема за автомобилски таблички каде секој регион добил своја буквена ознака. шемата била: PP:123-456, каде PP е буквен код за Прилеп, а 123-456 е сериски број. Серискиот број и буквената ознака биле одделени со црвена петокрака.

Југословенски автомобилски кодови (1960-1991)[уреди | уреди извор]

Автомобилски регистарски таблички на земјите наследнички[уреди | уреди извор]

Екс ЈУ држава Изглед на табличка години на важност Регионално кодирање
 Босна и Херцеговина BIH TZ 1826 HA.jpg
Bosnia and Herzegovina vehicle registration plate.jpg
Registarske tablice Bosne i Hercegovine.svg
1992-1998


1998-2009

од 2009
да


не

не
 Косово RKS 291-KS-036.jpg
TargaRKS.png
1999-2010

од 2010
не

да
 Хрватска HR Croatian registration 3012.JPG од 1992 да
Македонија Македонија MK SK 303 OI.jpg
Pp-lp.png
1993-2012
од 2012
да
да
 Црна Гора MNE License plate of Montenegro since 2008.jpg од 2008 да
 Србија SRB License plate of Serbia.jpg
Serbian license plate 2011.jpg
1992-2010
сменети 1998

од 2011
да
 Словенија SLO

1992-2004

2004-2008

од 2008
да

Галерија[уреди | уреди извор]

Исто така видете[уреди | уреди извор]