Список на земјите по густина на населеност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Густина на населеноста на земјите во 2006 г.

Оваа статија ги прикажува земјите по население односно густина населеност на квадратен километар. Списокот ги вклучува дефакто суверените земји и независните територии кои се признати од Обединетите нации. Податоците се од јули 2005 г. и се во согласност со истражувањето на ООН.

Население Површина (км²) Густина
(жит/км²)
Свет (само копно) 6.464.750.000 134.682.000 48
Ранг Земја или Регион Население Површина (км²) Густина
(жит/км²)
1 Монако 35.253 1,49 23.660
2 Макао (НР Кина) 460.162 26 17.699
3 Хонгконг (НР Кина) 7.040.885 1.099 6.407
4 Сингапур 4.325.539 683 6.333
5 Гибралтар (Обединето Кралство) 27.921 6 4.654
6 Ватикан 783 0,44 1.780
7 Малта 401.630 316 1.271
8 Бермуди (Обединето Кралство) 64.174 53 1.211
9 Малдиви 329.198 298 1.105
10 Бахреин 726.617 694 1.047
11 Бангладеш 141.822.300 143.998 985
12 Каналски Острови (Обединето Кралство) 149.463 195 766
13 Науру 13.635 21 649
14 Тајван 22.894.384 35.980 636
15 Барбадос 269.556 430 627
16 Палестински територии 3.702.212 6.020 615
17 Маврициус 1.244.663 2.040 610
18 Аруба (Холандија) 99.468 180 553
19 Јужна Кореја 47.816.940 99.538 480
20 Сан Марино 28.117 61 461
21 Порторико (САД) 3.954.584 8.875 446
22 Тувалу 10.441 26 402
23 Холандија 16.299.170 41.528 392
24 Мартиник (Франција) 395.932 1.102 359
25 Комори 797.902 2.235 357
26 Либан 3.576.818 10.400 344
27 Руанда 9.037.690 26.338 343
28 Маршалски Острови 61.963 181 342
29 Белгија 10.419.050 30.528 341
30 Јапонија 128.084.700 377.873 339
31 Индија 1.103.371.000 3.287.263 336
32 Ел Салвадор 6.880.951 21.041 327
33 Американска Самоа (САД) 64.869 199 326
34 Американски Девствени Острови (САД) 111.818 347 322
35 Шри Ланка 20.742.910 65.610 316
36 Реинион (Франција) 785.139 2.510 313
37 Гуам (САД) 169.635 549 309
38 Хаити 8.527.777 27.750 307
39 Свети Винсент и Гренадини 119.051 388 307
40 Израел 6.724.564 22.145 304
41 Сент Лусија 160.765 539 298
42 Филипини 83.054.480 300.000 277
43 Бурунди 7.547.515 27.834 271
44 Гваделуп (Франција) 448.484 1.705 263
45 Гренада 102.924 344 260
46 Тринидад и Тобаго 1.305.236 5.130 254
47 Виетнам 84.238.230 331.689 254
48 Обединето Кралство 59.667.840 242.900 246
49 Јамајка 2.650.713 10.991 241
50 Германија 82.689.210 357.022 232
51 Холандски Антили (Холандија) 182.656 800 228
52 Лихтенштајн 34.521 160 216
53 Пакистан 157.935.100 796.095 198
54 Италија 58.092.740 301.318 193
55 Северна Кореја 22.487.660 120.538 187
56 Непал 27.132.630 147.181 184
57 Антигва и Барбуда 81.479 442 184
58 Доминиканска Република 8.894.907 48.671 183
59 Луксембург 464.904 2.586 180
60 Сејшели 80.654 455 177
61 Швајцарија 7.252.331 41.284 176
62 Северни Маријански Острови (САД) 80.801 464 174
63 Кајмански Острови (Обединето Кралство) 45.017 264 171
64 Сент Кристофер и Невис 42.696 261 164
65 Сао Томе и Принсипе 156.523 964 162
66 Микронезија 110.487 702 157
67 Кувајт 2.686.873 17.818 151
68 Британски Девствени Острови (Обединето Кралство) 22.016 151 146
69 Андора 67.151 468 143
70 Нигерија 131.529.700 923.768 142
71 Кина 1.315.844.000 9.596.961 137
72 Тонга 102.311 747 137
73 Кирибати 99.350 726 137
74 Гамбија 1.517.079 11.295 134
75 Ангвила (Обединето Кралство) 12.205 91 134
76 Ман (Обединето Кралство) 76.538 572 134
77 Чешка 10.219.600 78.866 130
78 Данска 5.430.590 43.094 126
79 Зелено‘ртски Острови 506.807 4.033 126
80 Тајланд 64.232.760 513.115 125
81 Молдавија 4.205.747 33.851 124
82 Уганда 28.816.230 241.038 120
83 Полска 38.529.560 312.685 119
84 Индонезија 222.781.500 1.904.569 117
85 Гватемала 12.599.060 108.889 116
86 Токелау (Нов Зеланд) 1.378 12 115
87 Португалија 10.494.500 91.982 114
88 Словачка 5.400.908 49.033 110
89 Франција 60.495.540 551.500 110
90 Албанија 3.129.678 28.748 109
91 Малави 12.883.940 118.484 109
92 Унгарија 10.097.730 93.032 109
93 Того 6.145.004 56.785 108
94 Србија 9.396.411 88.361 106
95 Доминика 78.940 751 105
96 Сирија 19.043.380 185.180 103
97 Куба 11.269.400 110.861 102
98 Ерменија 3.016.312 29.800 101
99 Австрија 8.189.444 83.858 98
100 Азербејџан 8.410.801 86.600 97
101 Словенија 1.966.814 20.256 97
102 Турција 73.192.840 783.562 93
103 Гана 22.112.810 238.533 93
104 Романија 21.711.470 238.391 91
105 Кипар 835.307 9.251 90
106 Шпанија 43.064.190 505.992 85
107 Костарика 4.327.228 51.100 85
108 Грција 11.119.890 131.957 84
109 Хрватска 4.551.338 56.538 81
110 Македонија 2.034.060 25.713 79
111 Камбоџа 14.071.010 181.035 78
112 Волис и Футуна (Франција) 15.480 200 77
113 Сиера Леоне 5.525.478 71.740 77
114 Украина 46.480.700 603.700 77
115 Малезија 25.347.370 329.847 77
116 Босна и Херцеговина 3.907.074 51.197 76
117 Кукови Острови (Нов Зеланд) 17.954 236 76
118 Бенин 8.438.853 112.622 75
119 Мјанмар 50.519.490 676.578 75
120 Египет 74.032.880 1.001.449 74
121 Катар 812.842 11.000 74
122 Мароко 31.478.460 446.550 70
123 Етиопија 77.430.700 1.104.300 70
124 Бугарија 7.725.965 110.912 70
125 Ирак 28.807.190 438.317 66
126 Самоа 184.984 2.831 65
127 Брунеи 373.819 5.765 65
128 Хондурас 7.204.723 112.088 64
129 Грузија 4.474.404 69.700 64
130 Француска Полинезија (Франција) 256.603 4.000 64
131 Јордан 5.702.776 89.342 64
132 Источен Тимор 947.064 14.874 64
133 Тунис 10.102.470 163.610 62
134 Туркс и Кајкос (Обединето Кралство) 26.288 417 61
135 Свазиленд 1.032.438 17.364 59
136 Узбекистан 26.593.120 447.400 59
137 Сенегал 11.658.170 196.722 59
138 Лесото 1.794.769 30.355 59
139 Ирска 4.147.901 70.273 59
140 Кенија 34.255.720 580.367 59
141 Брегот на Слоновата Коска 18.153.870 322.463 56
142 Мексико 107.029.400 1.958.201 55
143 Обединети Арапски Емирати 4.495.823 83.600 54
144 Литванија 3.431.033 65.300 53
145 Буркина Фасо 13.227.840 274.000 48
146 Белорусија 9.755.106 207.600 47
147 Еквадор 13.228.420 283.561 47
148 Фиџи 847.706 18.274 46
149 Бутан 2.162.546 47.000 46
150 Авганистан 29.863.010 652.090 46
151 Таџикистан 6.506.980 143.100 45
152 Црна Гора 630.548 14.026 45
153 Монтсерат (ОК) 4.488 102 44
154 Гвинеја-Бисао 1.586.344 36.125 44
155 Палау 19.949 459 43
156 Панама 3.231.502 75.517 43
157 Никарагва 5.486.685 130.000 42
158 Иран 69.515.210 1.648.195 42
159 Танзанија 38.328.810 945.087 41
160 Света Елена (Обединето Кралство) 4.918 122 40
161 Колумбија 45.600.240 1.138.914 40
162 Јемен 20.974.660 527.968 40
163 Јужна Африка 47.431.830 1.221.037 39
164 Гвинеја 9.402.098 245.857 38
165 Еритреја 4.401.357 117.600 37
166 Латвија 2.306.988 64.600 36
167 Камерун 16.321.860 475.442 34
168 Џибути 793.078 23.200 34
169 Фарски Острови (Данска) 47.017 1.399 34
170 Зимбабве 13.009.530 390.757 33
171 Мадагаскар 18.605.920 587.041 32
172 САД 298.212.900 9.629.091 31
173 Естонија 1.329.697 45.100 29
174 Либерија 3.283.267 111.369 29
175 Венецуела 26.749.110 912.050 29
176 Киргистан 5.263.794 199.900 26
177 Лаос 5.924.145 236.800 25
178 Мозамбик 19.792.300 801.590 25
179 Конго 57.548.740 2.344.858 25
180 Свети Пјер и Микелон (Франција) 5.769 242 24
181 Бахами 323.063 13.878 23
182 Бразил 186.404.900 8.514.877 22
183 Перу 27.968.240 1.285.216 22
184 Чиле 16.295.100 756.096 22
185 Шведска 9.041.262 449.964 20,0
186 Уругвај 3.463.197 175.016 19,8
187 Екваторска Гвинеја 503.519 28.051 18,0
188 Вануату 211.367 12.189 17,3
189 Соломонови Острови 477.742 28.896 16,5
190 Финска 5.249.060 338.145 15,5
191 Замбија 11.668.460 752.618 15,5
192 Парагвај 6.158.259 406.752 15,1
193 Нов Зеланд 4.028.384 270.534 14,9
194 Судан 36.232.950 2.505.813 14,5
195 Аргентина 38.747.150 2.780.400 13,9
196 Алжир 32.853.800 2.381.741 13,8
197 Питкерн (Обединето Кралство) 67 5 13,4
198 Сомалија 8.227.826 637.657 12,9
199 Ангола 15.941.390 1.246.700 12,8
200 Нова Каледонија (Франција) 236.838 18.575 12,8
201 Папуа Нова Гвинеја 5.887.138 462.840 12,7
202 Норвешка 4.620.275 385.155 12,0
203 Белизе 269.736 22.966 11,7
204 Република Конго 3.998.904 342.000 11,7
205 Саудиска Арабија 24.573.100 2.149.690 11,4
206 Нигерија 13.956.980 1.267.000 11,0
207 Мали 13.518.420 1.240.192 10,9
208 Туркменистан 4.833.266 488.100 9,9
209 Русија 143.201.600 17.098.242 8,4
210 Боливија 9.182.015 1.098.581 8,4
211 Оман 2.566.981 309.500 8,3
212 Чад 9.748.931 1.284.000 7,6
213 Централноафриканска Република 4.037.747 622.984 6,5
214 Ниуе (Нов Зеланд) 1.445 260 5,6
215 Казахстан 14.825.110 2.724.900 5,4
216 Габон 1.383.841 267.668 5,2
217 Гвајана 751.218 214.969 3,5
218 Либија 5.853.452 1.759.540 3,3
219 Канада 32.268.240 9.970.610 3,2
220 Боцвана 1.764.926 581.730 3,0
221 Мавританија 3.068.742 1.025.520 3,0
222 Исланд 294.561 103.000 2,9
223 Суринам 449.238 163.820 2,7
224 Австралија 20.155.130 7.741.220 2,6
225 Намибија 2.031.252 824.292 2,5
226 Француска Гвајана (Франција) 187.056 90.000 2,1
227 Монголија 2.646.487 1.564.116 1,7
228 Западна Сахара 341.421 266.000 1,3
229 Фокландски Острови (Обединето Кралство) 3.060 12.173 0,25
230 Гренланд (Данска) 56.916 2.175.600 0,026

Поврзано[уреди]