Список на загинати бранители во воениот конфликт во Македонија, 2001

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во списокот на загинати бранители на Македонија се 75-мина припадници на безбедносните сили, кои за време на воениот конфликт во Македонија во 2001 година го дале животот во борбите против терористите на УЧК.[1][2] 75-те бранители по име и презиме се:

Број Слика Жртви Датум на погинување место Начин на погинување Години Припадност
1. Благојче Крстаноски.PNG Благојче Крстаноски 7 април 1999 Горно Блаце загинат на самата граница од снајперски оган од Косовска страна † 26 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg АРМ
2. Ацо Ангеловски.png Ацо Ангеловски 11 јануари 2000 Арачиново убиен во заседа † 23 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
3. Кирил Петрушевски.png Кирил Петрушевски 11 јануари 2000 Арачиново убиен во заседа † 23 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
4. Ерол Готак.png Ерол Готак 11 јануари 2000 Арачиново убиен во заседа † 27 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
5. Момир Стојановски1.png Момир Стојановски 22 јануари 2001 Теарце минофрлачки напад † 31 Macedonian Police insignia.png СВР Крива Паланка
6. Чедо Додевски.png Чедо Додевски 13 февруари 2001 Слупчане намерно прегазен со автомобил † 45 Macedonian Police insignia.png СВР Куманово
7. Кирчо Димитриов.png Кирчо Димитриов 4 март 2001 Караула Танушевци загинат од нагазна мина † 33 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg капетан во ВП на АРМ
8. Дејан Јакимовски.png Дејан Јакимовски 4 март 2001 Караула Танушевци загинат од нагазна мина † 25 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Водник во АРМ
9. Теодор Стојановски.png Теодор Стојановски 4 март 2001 Караула Танушевци загинат од снајперски оган † 24 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg АРМ
10. Горан Стојановски.png Горан Стојановски 8 март 2001 Брест (Скопско) нагазна мина † 28 Macedonian Police insignia.png ПЕП
11. Драганчо Илиевски.png Драганчо Илиевски 17 март 2001 Попова Шапка напад на хеликоптер на АРМ † 31 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg постар водник во АРМ
12. Јане Јакимовски.png Јане Јакимовски 21 март 2001 ТЦ Чаирчанка пукан во грб † 35 Macedonian Police insignia.png СВР Крива Паланка
13. Капетан Љупчо Мирчовски.jpg Љупчо Мирчовски 28 март 2001 Танушевци нагазна мина † 36 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg капетан во АРМ
14. Марјан Божиновски.png Марјан Божиновски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 26 Macedonian Police insignia.png СВР Битола
15. Kire-Kostadinovski1.png Кире Костадиновски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 24 Macedonian Police insignia.png СВР Битола
16. Бошко Најдовски.jpeg Бошко Најдовски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 25 Macedonian Police insignia.png СВР Битола
17. Илче Стојановски.png Илче Стојановски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 24 Macedonian Police insignia.png СВР Битола
18. Роберт Петковски.png Роберт Петковски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 26 Грб на БСН Волци.png Постар водник во БСН Волци
19. Бобан Трајковски.png Бобан Трајковски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 28 Грб на БСН Волци.png Водник во БСН Волци
20. Миле Јаневски Џингар.png Миле Јаневски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 30 Грб на БСН Волци.png Водник во БСН Волци
21. Игор Костески1.png Игор Костески 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 25 Грб на БСН Волци.png Водник во БСН Волци
22. Димитар Двојаковски1.png Димитар Двојаковски 3 мај 2001 Ваксинце загинат во заседа † 29 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Скорпиони
23. Влатко Петров.jpg Влатко Петров 3 мај 2001 Ваксинце загинат во заседа † 26 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Скорпиони
24. Капетан Зоран Бубевски.png Зоран Бубевски 31 мај 2001 Блаце (Скопско) загинат од нагазна мина † 32 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Капетан во АРМ
25. Благојче Силјанов.png Благојче Силјанов 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 32 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
26. Влатко Миленковски.png Влатко Миленковски 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 28 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
27. Pece-Matichevski.png Пеце Матичевски 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 22 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
28. Кољо Китанов.png Никола Китанов 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 19 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Приправник во АРМ
29. Исак Руфати.png Исак Руфати 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Постар водник во АРМ
30. Капетан Синиша Стоилов.png Синиша Стоилов 10 јуни 2001 Слупчане снајпер † 35 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Капетан во АРМ
31. Атанас Јанев.png Атанас Јанев 23 јуни 2001 Битка во Арачиново загинат од снајперски оган † 25 Macedonian Police insignia.png ПЕП
32. Никола Пехчевски - Коки.PNG Никола Пехчевски 23 јуни 2001 Битка во Арачиново загинат од снајперски оган † 25 ЕСЗ ТИГАР лого.png ЕСЗ Тигар
33. Александар Стојчев.png Александар Стојчев 23 јуни 2001 Битка во Арачиново загинат од снајперски оган † 30 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
34. Косте Волканоски.png Косте Волканоски 25 јуни 2001 Попова Шапка минофрлачки напад † 40 Macedonian Police insignia.png ПЕП
35. Оливер Китановски.png Оливер Китановски 28 јуни 2001 Битка во Арачиново повреда од шрапнели † 21 ЕСЗ ТИГАР лого.png ЕСЗ Тигар
36. Блашко Толев.png Блашко Толев 1 јули 2001 Тетовско Кале снајпер † 21 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Приправник во АРМ
37. Фејзо Џеладиновски.png Фејзо Џеладиновски 3 јули 2001 Караула Кодра Фура минофрлачки оган † 20 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Приправник во АРМ
38. Миле Гиноски.PNG Миле Гиноски 23 јули 2001 Караула Рибница загинат во заседа † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
39. Ѓоко Лазаревски.png Ѓоко Лазаревски 23 јули 2001 Лешок снајпер † 30 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист
40. Цоки Стојановски.png Цоки Стојановски 31 јули 2001 Брвеница пострелни рани † 28 Macedonian Police insignia.png Полицаец
41. Сашп Китаноски.png Сашо Китаноски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 39 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Поручник во рез. состав на АРМ
42. Нане Наумоски.png Нане Наумоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 48 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Капетан во рез. состав на АРМ
43. Бранко Секулоски.png Бранко Секулоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
44. Ердован Шабаноски.png Ердован Шабаноски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
45. Марко Деспотоскиi.jpg Марко Деспотоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 27 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svgРезервист во АРМ
46. Горан Миноски.png Горан Миноски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
47. Љубе Грујоски.png Љубе Грујоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 31 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
48. Веби Рушитоски.png Веби Рушитоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 26 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
49. Дарко Велјаноски.png Дарко Велјаноски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 27 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
50. Пеце Секулоски.png Пеце Секулоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 29 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
51. Душко Синадиновски.png Душко Синадиновски 8 август 2001 Ратае пострелни рани † 41 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист
52. Томе Бадаревски.png Томе Бадаревски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 33 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
53. Бранко Јанев.png Бранко Јанев 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 36 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
54. Марјанчо Бошковски.JPG Марјанчо Бошковски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 28 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
55. Раде Јанковски.png Раде Јанковски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 32 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
56. Гоце Чанкуловски.png Гоце Чанкуловски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 39 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
57. Томислав Настевски.png Томислав Настевски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 27 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
58. Ивица Златевски.png Ивица Златевски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 24 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
59. Томе Димоски.png Томе Димовски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 37 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
60. Сашо Соколов.png Сашко Соколов 16 август 2001 Тетово снајпер † 27 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
61. Коце Крстев.jpg Коце Крстев 10 октомври 2001 Тетово загинува во тетовската касарна † 40 Macedonian Police insignia.png СВР Радовиш
62. Александар Серафимов.jpg Александар Серафимов 27 октомври 2001 Скопје последица на голем број шрапнели здобиени во Матејче во мај 2001 † 21 ЕСЗ ТИГАР лого.png ЕСЗ Тигар
63. Драго Маневски.jpg Драго Маневски 11 ноември 2001 Требош убиен во заседа † 35 Лавови.png ЕБИ Лавови
64. Оливер Петрушевски.PNG Оливер Петрушевски 11 ноември 2001 Требош убиен во заседа † 23 Лавови.png ЕБИ Лавови
65. Бобан Трпков1.PNG Бобан Трпков 11 ноември 2001 Требош убиен во заседа † 33 Лавови.png ЕБИ Лавови
66. Даил Јанкоски 6 април 2002 Гостивар загинат во напад од колаво движење † 46 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист
67. Александар Николиќ 6 април 2002 Гостивар загинат во напад од колаво движење † 39 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист

Загинати во несреќен случај[уреди | уреди извор]

Број Жртви Датум на умирање место Начин на погинување Години Припадност
68. Дејанчо Богданов 24 март 2001 Скопје експлозија на бомба при обука † 20 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Воен обврзник во АРМ
69. Игор Николовски 26 март 2001 Караула Чашка загинат во несреќен случај † 27 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
70. Дејан Денковски 23 април 2001 Алашевце загинат во несреќен случај † 25 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
71. Љубомир Акимовски 1 август 2001 Водно загинат во несреќен случај † 40 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
72. Александар Стојановски 1 август 2001 Скопје Север загинат во несреќен случај † 27 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
73. Ќамуран Шакиров 21 август 2001 Рашче загинат во несреќен случај † 40 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
74. Србољуб Спасовски 11 октомври 2001 Маврово загинат во несреќен случај † 24 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист во СВР
75. Сашко Манасков 20 октомври 2001 Скопје Север загинат во несреќен случај † 33 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
76. Душко Гочевски 16 февруари 2002 Карпалак загинат во несреќен случај † 40 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
77. Петре Кадровски 7 април 2002 Топанско Поле убиен со неколку истрели од пиштол пред својот дом † 33 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
78. Фикри Елмази 12 септември 2002 Боговиње убиен поради униформата во која работел † 35 Macedonian Police insignia.png СВР Тетово

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Споменикот за бранителите се фрла од мене до тебе“. Вест. 17 мај 2003. Архивирано од изворникот на 2014-08-08. Посетено на 2015-01-23.
  2. „Откриен Споменикот на загинатите бранители на Македонија во 2001 година“. Сител. 23 октомври 2011. Посетено на 2015-01-23.