Список на Месјеови објекти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Месјеови објекти — збир од астрономски објекти попишан од францускиот астроном Шарл Месје во неговиот „Каталог на маглини и ѕвездени јата“ (Catalogue des Nébuleuses et des Amas d'Étoiles), издаден за првпат во 1771, а последното дополнето издание е објавено (врз основа на набљудувањата на Месје) во 1966 г.[1]

Бидејќи Месје бил заинтерсиран да пронаоѓа само комети, составил список на некометни објекти кои го збунувале при ловот на комети. Овој список, составен заедно со неговиот помошник Пјер Мешен е наречен „Месјеов каталог“. Ова е еден од најпознатите списоци н аастрономски објекти, и многу од овие небесни тела и денес се наведуваат по нивниот Месјеов број.[2]

Во првото издание биле попишани 45 објекти, а во конечното издание на самиот Месје се наведени 103 објекти. Користејќи ги прибелешките во неговиот текст, извесни други астрономи додале уште објекти и така станале 110.

Месјеови објекти[уреди | уреди извор]

      Ѕвездено јато       Маглина       [[]]       Друго

Месје NGC/IC Народно име Слика Вид на тело Оддалеченост (исг) Соѕвездие Привидна величина
M1[3] NGC 1952 Раковидна Маглина Crab Nebula.jpg остаток од супернова 6,3 Бик 9,0
M2[4] NGC 7089   Messier 2 Hubble WikiSky.jpg збиено јато 36 Водолија 7,5
M3[5] NGC 5272   M3LRGB 891x674.jpg збиено јато 31 Ловечки Кучиња 7,0
M4[6] NGC 6121   Messier 4 Hubble WikiSky.jpg збиено јато 7 Скорпија 7,5
M5[7] NGC 5904   Messier 5 Hubble WikiSky.jpg збиено јато 23 Змија 7,0
M6[8] NGC 6405 јато Пеперутка M6a.jpg расеано јато 2 Скорпија 4,5
M7[9] NGC 6475 Птоломеево Јато Open-cluster-Messier-7.jpeg расеано јато 1 Скорпија 3,5
M8[10] NGC 6523 маглина Лагуна LagoonHunterWilson.jpg јато со маглина 6,5 Стрелец 6,0
M9[11] NGC 6333   Messier object 009.jpg збиено јато 26 Змијоносец 9,0
M10[12] NGC 6254   Messier 10 Hubble WikiSky.jpg збиено јато 13 Змијоносец 7,5
M11[13] NGC 6705 јато Дива Патка Messier11.jpg расеано јато 6 Штит 7,0
M12[14] NGC 6218   M12 Hubble.jpg збиено јато 18 Змијоносец 8,0
M13[15] NGC 6205 Големо збиено јато во Херкул Messier 13 Hubble WikiSky.jpg збиено јато 22 Херкул 5,8
M14[16] NGC 6402   Messier object 014.jpg збиено јато 27 Змијоносец 9,5
M15[17] NGC 7078 јато Пегаз Messier 15 Hubble WikiSky.jpg збиено јато 33 Пегаз 7,5
M16[18] NGC 6611 маглина Орел Eaglefairy hst big.jpg јато со H II-подрачје 7 Змија 6,5
M17[19] NGC 6618 маглина Омега, Лебед, Потковица или Јастог Messier 17.jpg јато со H II-подрачје 5 Стрелец 6,0
M18[20] NGC 6613   Messier18.jpg расеано јато 6 Стрелец 8,0
M19[21] NGC 6273   Messier object 019.jpg збиено јато 27 Змијоносец 8,5
M20[22] NGC 6514 Триделна Маглина Trifid.nebula.arp.750pix.jpg јато со H II-подрачје 5,2 Стрелец 6,3
M21[23] NGC 6531   Messier object 021.jpg расеано јато 3 Стрелец 7,0
M22[24] NGC 6656 јато во Стрелец Messier object 022.jpg збиено јато 10 Стрелец 5,1
M23[25] NGC 6494   Messier object 023.jpg расеано јато 4,5 Стрелец 6,0
M24[26] NGC 6603 ѕвезден облак во Стрелец Messier 024 2MASS.jpg ѕвезден облак од Кумовата Слама 10,0 Стрелец 4,6
M25[27] IC 4725   Messier object 025.jpg расеано јато 2 Стрелец 4,9
M26[28] NGC 6694   Messier object 026.jpg расеано јато 5 Штит 9,5
M27[29] NGC 6853 маглина Тег Messier27.jpg планетарна маглина 1,25 Лисица 7,5
M28[30] NGC 6626   Messier28.jpg збиено јато 18 Стрелец 8,5
M29[31] NGC 6913   Messier object 029.jpg расеано јато 7,2 Лебед 9,0
M30[32] NGC 7099   Messier object 030.jpg збиено јато 25 Јарец 8,5
M31[33] NGC 224 галаксија Адромеда Andromeda galaxy.jpg спирална галаксија 2.500 Андромеда 3,4
M32[34] NGC 221   M32.jpg џуџеста елиптична галаксија 2.900 Андромеда 10,0
M33[35] NGC 598 галаксија Триаголник M33.jpg спирална галаксија 2.810 Триаголник 5,7
M34[36] NGC 1039   M34 2mass atlas.jpg расеано јато 1,4 Персеј 6,0
M35[37] NGC 2168   M35atlas.jpg расеано јато 2,8 Близнаци 5,5
M36[38] NGC 1960   M29a.jpg расеано јато 4,1 Кочијаш 6,5
M37[39] NGC 2099   M37a.jpg расеано јато 4,6 Кочијаш 6,0
M38[40] NGC 1912   Messier object 038.jpg расеано јато 4,2 Кочијаш 7,0
M39[41] NGC 7092   Messier object 039.jpg расеано јато 0,8 Лебед 5,5
M40[42]   Винеке 4 Messier object 40.jpg двојна ѕвезда WNC4 0,5 Голема Мечка 9,0
M41[43] NGC 2287   Messier 041 2MASS.jpg расеано јато 2,3 Големо Куче 4,5
M42[44] NGC 1976 маглина Орион Orion Nebula - Hubble 2006 mosaic 18000.jpg H II-подрачје 1,6 Орион 4,0
M43[45] NGC 1982 Демеранова Маглина Messier object 043.jpg H II-подрачје
(дел од маглината Орион)
1,6 Орион 7,0
M44[46] NGC 2632 јато Јасли Messier 044 2MASS.jpg расеано јато 0,6 Рак 3,7
M45[47]   Плејади Bob Star - M45 Carranza Field (by).jpg расеано јато 0,4 Бик 1,6
M46[48] NGC 2437   M46a.jpg расеано јато 5,4 Крма 6,5
M47[49] NGC 2422   M47a.jpg расеано јато 1,6 Крма 4,5
M48[50] NGC 2548   M48a.jpg расеано јато 1,5 Водна Змија 5,5
M49[51] NGC 4472   Messier 49 Hubble WikiSky.jpg елиптична галаксија 60.000 Девица 10,0
M50[52] NGC 2323   M50a.jpg Реасеани јато 3 Еднорог 7,0
M51[53] NGC 5194, NGC 5195 галаксија Вртлог Whirlpool (M51).jpg спирална галаксија 37.000 Ловечки Кучиња 8,4
M52[54] NGC 7654   M52atlas.jpg расеано јато 7 Касиопеја 8,0
M53[55] NGC 5024   Globular Cluster M53.jpg збиено јато 56 Береникина Коса 8,5
M54[56] NGC 6715   Messier54.jpg збиено јато 83 Стрелец 8,5
M55[57] NGC 6809   Messier55.jpg збиено јато 17 Стрелец 7,0
M56[58] NGC 6779   M56-LRGB.jpg збиено јато 32 Лира 9,5
M57[59] NGC 6720 маглина Прстен Ring Nebula.jpg планетарна маглина 2,3 Лира 8,8
M58[60] NGC 4579   M58s.jpg пречкеста спирална галаксија 60.000 Девица 11,0
M59[61] NGC 4621   Messier59.jpg елиптична галаксија 60.000 Девица 11,5
M60[62] NGC 4649   Messier object 060.jpg елиптична галаксија 60.000 Девица 10,5
M61[63] NGC 4303   спирална галаксија 60.000 Девица 10,5
M62[64] NGC 6266   Messier object 062.jpg збиено јато 22 Змијоносец 8,0
M63[65] NGC 5055 галаксија Сончоглед Messier 63 GALEX WikiSky.jpg спирална галаксија 37.000 Ловечки Кучиња 8,5
M64[66] NGC 4826 галаксија Црно Око Blackeyegalaxy.jpg спирална галаксија 12.000 Береникина Коса 9,0
M65[67] NGC 3623   M65.jpg пречкеста спирална галаксија 35.000 Лав 10,5
M66[68] NGC 3627   Sig05-016.jpg пречкеста спирална галаксија 35.000 Лав 10,0
M67[69] NGC 2682   Messier object 067.jpg расеано јато 2,25 Рак 7,5
M68[70] NGC 4590   Messier object 068.jpg збиено јато 32 Водна Змија 9,0
M69[71] NGC 6637   Messier object 069.jpg збиено јато 25 Стрелец 9,0
M70[72] NGC 6681   Messier70.jpg збиено јато 28 Стрелец 9,0
M71[73] NGC 6838   Messier71.jpg збиено јато 12 Стрела 8,5
M72[74] NGC 6981   Messier72.jpg збиено јато 53 Водолија 10,0
M73[75] NGC 6994   Messier 073 2MASS.jpg астеризам   Водолија 9,0
M74[76] NGC 628   PESSTO Snaps Supernova in Messier 74.jpg спирална галаксија 35.000 Риби 10,5
M75[77] NGC 6864   Messier75.jpg збиено јато 58 Стрелец 9,5
M76[78] NGC 650, NGC 651 маглина Мал Тег M76-RL5-DDmin-Gamma-LRGB 883x628.jpg планетарна маглина 3,4 Персеј 10,1
M77[79] NGC 1068   NGC1068-hst-R658GB814.jpg спирална галаксија 60.000 Кит 10,5
M78[80] NGC 2068   Messier 78.jpg расеана маглина 1,6 Орион 8,0
M79[81] NGC 1904   M79a.jpg збиено јато 40 Зајак 8,5
M80[82] NGC 6093   A Swarm of Ancient Stars - GPN-2000-000930.jpg збиено јато 27 Скорпија 8,5
M81[83] NGC 3031 Бодеова Галаксија Sig07-009.jpg спирална галаксија 12.000 Голема Мечка 6,9
M82[84] NGC 3034 галаксија Пура Messier82.jpg пречкеста спирална галаксија (?) 11.000 Голема Мечка 9,5
M83[85] NGC 5236 Јужна Вртимушка M83g.jpg пречкеста спирална галаксија 10.000 Водна Змија 8,5
M84[86] NGC 4374   Messier 84 nucleus Hubble.jpg леќеста галаксија 60.000 Девица 11,0
M85[87] NGC 4382   Messier 85 Hubble WikiSky.jpg леќеста галаксија 60.000 Береникина Коса 10,5
M86[88] NGC 4406   Messier 86 Hubble WikiSky.jpg леќеста галаксија 60.000 Девица 11,0
M87[89] NGC 4486   M87 jet.jpg елиптична галаксија 60.000 Девица 11,0
M88[90] NGC 4501   Messier object 088.jpg спирална галаксија 60.000 Береникина Коса 11,0
M89[91] NGC 4552   Messier object 089.jpg елиптична галаксија 60.000 Девица 11,5
M90[92] NGC 4569   Messier object 090.jpg спирална галаксија 60.000 Девица 11,0
M91[93] NGC 4548   Messier91.jpg пречкеста спирална галаксија 60.000 Береникина Коса 11,0
M92[94] NGC 6341   Globular Cluster M92.JPG збиено јато 26 Херкул 7,5
M93[95] NGC 2447   Messier object 093.jpg расеано јато 4,5 Крма 6,5
M94[96] NGC 4736   Messier object 094.jpg спирална галаксија 14.500 Ловечки Кучиња 9,5
M95[97] NGC 3351   Messier95 spitzer.jpg пречкеста спирална галаксија 38.000 Лав 11,0
M96[98] NGC 3368   Messier object 096.jpg спирална галаксија 38.000 Лав 10,5
M97[99] NGC 3587 маглина Був M97 FTN.jpg планетарна маглина 2,6 Голема Мечка 9,9
M98[100] NGC 4192   M-98.jpg спирална галаксија 60.000 Береникина Коса 11,0
M99[101] NGC 4254   M99.jpg спирална галаксија 60.000 Береникина Коса 10,5
M100[102] NGC 4321   Spiral Galaxy M100.jpg спирална галаксија 60.000 Береникина Коса 10,5
M101[103] NGC 5457 галаксија Вртимушка M101 hires STScI-PRC2006-10a.jpg спирална галаксија 27.000 Голема Мечка 7,9
M102[104] (не е утврдена со сигурност)[105]          
M103[106] NGC 581   Messier object 103.jpg расеано јато 8 Касиопеја 7,0
M104[107] NGC 4594 галаксија Сомбреро M104 ngc4594 sombrero galaxy hi-res.jpg спирална галаксија 50.000 Девица 9,5
M105[108] NGC 3379   Messier object 105.jpg елиптична галаксија 38.000 Лав 11,0
M106[109] NGC 4258   Messier 106 by Spitzer.jpg спирална галаксија 25.000 Ловечки Кучиња 9,5
M107[110] NGC 6171   Messier 107 Hubble WikiSky.jpg збиено јато 20 Змијоносец 10,0
M108[111] NGC 3556   Messier 108 Hubble WikiSky.jpg спирална галаксија 45.000 Голема Мечка 11,0
M109[112] NGC 3992   Messier object 109.jpg пречкеста спирална галаксија 55.000 Голема Мечка 11,0
M110[113] NGC 205   NGC 0205 SDSS.jpg џуџеста елиптична галаксија 2.200 Андромеда 10,0
Месје NGC Народно име Слика Вид на тело Оддалеченост (исг) Соѕвездие Привидна величина

Ѕвездена карта на Месјеовите објекти[уреди | уреди извор]

Ѕвездена карта на Месјеовите објекти

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „SEDS - База на Месјеови објекти“. Месјеовиот каталог. 10 ноември 2007. (англиски)
 2. „Првичниот Месјеов каталог од 1781 г.“. Првичниот Месјеов каталог од 1781 г. 10 ноември 2007. (англиски)
 3. Месје, Шарл (1771). „Месје 1“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 4. Месје, Шарл (1771). „Месје 2“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 5. Месје, Шарл (1771). „Месје 3“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 6. Месје, Шарл (1771). „Месје 4“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 7. Месје, Шарл (1771). „Месје 5“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 8. Месје, Шарл (1771). „Месје 6“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 9. Месје, Шарл (1771). „Месје 7“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 10. Месје, Шарл (1771). „Месје 8“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 11. Месје, Шарл (1771). „Месје 9“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 12. Месје, Шарл (1771). „Месје 10“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 13. Месје, Шарл (1771). „Месје 11“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 14. Месје, Шарл (1771). „Месје 12“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 15. Месје, Шарл (1771). „Месје 13“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 16. Месје, Шарл (1771). „Месје 14“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 17. Месје, Шарл (1771). „Месје 15“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 18. Месје, Шарл (1771). „Месје 16“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 19. Месје, Шарл (1771). „Месје 17“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 20. Месје, Шарл (1771). „Месје 18“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 21. Месје, Шарл (1771). „Месје 19“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 22. Месје, Шарл (1771). „Месје 20“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 23. Месје, Шарл (1771). „Месје 21“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 24. Месје, Шарл (1771). „Месје 22“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 25. Месје, Шарл (1771). „Месје 23“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 26. Месје, Шарл (1771). „Месје 24“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 27. Месје, Шарл (1771). „Месје 25“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 28. Месје, Шарл (1771). „Месје 26“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 29. Месје, Шарл (1771). „Месје 27“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 30. Месје, Шарл (1771). „Месје 28“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 31. Месје, Шарл (1771). „Месје 29“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 32. Месје, Шарл (1771). „Месје 30“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 33. Месје, Шарл (1771). „Месје 31“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 34. Месје, Шарл (1771). „Месје 32“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 35. Месје, Шарл (1771). „Месје 33“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 36. Месје, Шарл (1771). „Месје 34“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 37. Месје, Шарл (1771). „Месје 35“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 38. Месје, Шарл (1771). „Месје 36“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 39. Месје, Шарл (1771). „Месје 37“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 40. Месје, Шарл (1771). „Месје 38“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 41. Месје, Шарл (1771). „Месје 39“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 42. Месје, Шарл (1771). „Месје 40“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 43. Месје, Шарл (1771). „Месје 41“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 44. Месје, Шарл (1771). „Месје 42“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 45. Месје, Шарл (1771). „Месје 43“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 46. Месје, Шарл (1771). „Месје 44“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 47. Месје, Шарл (1771). „Месје 45“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 48. Месје, Шарл (1771). „Месје 46“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 49. Месје, Шарл (1771). „Месје 47“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 50. Месје, Шарл (1771). „Месје 48“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 51. Месје, Шарл (1771). „Месје 49“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 52. Месје, Шарл (1771). „Месје 50“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 53. Месје, Шарл (1771). „Месје 51“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 54. Месје, Шарл (1771). „Месје 52“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 55. Месје, Шарл (1771). „Месје 53“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 56. Месје, Шарл (1771). „Месје 54“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 57. Месје, Шарл (1771). „Месје 55“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 58. Месје, Шарл (1771). „Месје 56“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 59. Месје, Шарл (1771). „Месје 57“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 60. Месје, Шарл (1771). „Месје 58“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 61. Месје, Шарл (1771). „Месје 59“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 62. Месје, Шарл (1771). „Месје 60“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 63. Месје, Шарл (1771). „Месје 61“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 64. Месје, Шарл (1771). „Месје 62“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 65. Месје, Шарл (1771). „Месје 63“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 66. Месје, Шарл (1771). „Месје 64“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 67. Месје, Шарл (1771). „Месје 65“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 68. Месје, Шарл (1771). „Месје 66“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 69. Месје, Шарл (1771). „Месје 67“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 70. Месје, Шарл (1771). „Месје 68“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 71. Месје, Шарл (1771). „Месје 69“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 72. Месје, Шарл (1771). „Месје 70“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 73. Месје, Шарл (1771). „Месје 71“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 74. Месје, Шарл (1771). „Месје 72“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 75. Месје, Шарл (1771). „Месје 73“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 76. Месје, Шарл (1771). „Месје 74“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 77. Месје, Шарл (1771). „Месје 75“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 78. Месје, Шарл (1771). „Месје 76“. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 79. Месје, Шарл (1771). „Месје 77“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 80. Месје, Шарл (1771). „Месје 78“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 81. Месје, Шарл (1771). „Месје 79“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 82. Месје, Шарл (1771). „Месје 80“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 83. Месје, Шарл (1771). „Месје 81“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 84. Месје, Шарл (1771). „Месје 82“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 85. Месје, Шарл (1771). „Месје 83“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 86. Месје, Шарл (1771). „Месје 84“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 87. Месје, Шарл (1771). „Месје 85“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 88. Месје, Шарл (1771). „Месје 86“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 89. Месје, Шарл (1771). „Месје 87“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 90. Месје, Шарл (1771). „Месје 88“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 91. Месје, Шарл (1771). „Месје 89“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 92. Месје, Шарл (1771). „Месје 90“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 93. Месје, Шарл (1771). „Месје 91“. Посетено на 7 февруари 2009. (англиски)
 94. Месје, Шарл (1771). „Месје 92“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 95. Месје, Шарл (1771). „Месје 93“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 96. Месје, Шарл (1771). „Месје 94“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 97. Месје, Шарл (1771). „Месје 95“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 98. Месје, Шарл (1771). „Месје 96“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 99. Месје, Шарл (1771). „Месје 97“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 100. Месје, Шарл (1771). „Месје 98“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 101. Месје, Шарл (1771). „Месје 99“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 102. Месје, Шарл (1771). „Месје 100“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 103. Месје, Шарл (1771). „Месје 101“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 104. Месје, Шарл (1771). „Месје 102“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 105. Frommert, Christine; Kronberg (мај 1995). „Месје 102“. Usenet. Посетено на 6 февруари 2009. (англиски)
 106. Месје, Шарл (1771). „Месје 103“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 107. Месје, Шарл (1771). „Месје 104“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 108. Месје, Шарл (1783). „Месје 105“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 109. Месје, Шарл (1783). „Месје 106“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 110. Месје, Шарл (1783). „Месје 107“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 111. Месје, Шарл (1783). „Месје 108“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 112. Месје, Шарл (1783). „Месје 109“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)
 113. Месје, Шарл (1783). „Месје 110“. Посетено на 8 февруари 2009. (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Македонски[уреди | уреди извор]

Англиски[уреди | уреди извор]