Масовни убиства во Штипско, Кочанско и Повардарието

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Масовни убиства во Штипско, Кочанско и Повардарието — случиле во периодот од 6 октомври до 7 ноември 1944 година. Тие биле извршени од страна на германскиот окупатор кој веќе ја губел контролата над територијата на Вардарска Македонија и чија Армиска група Е се повлекувала од Грција. Масовните убиства во овој период вклучуваат стрелања кои биле извршени во 16 села во Штипско, Кочанско и Повардарието, како и во градот Кочани, при што биле убиени вкупно 267 лица. Повеќе од половината од овие убиства, вкупно 137, биле извршени на 14 октомври 1944 година во 9 села во Штипско и Кочанско. Најмногу настрадале штипското село Крупиште, каде биле убиени 49 лица, демиркапиското село Бесвица со убиени 43 лица, штипското село Горни Балван со убиени 26 лица и кочанското село Уларци со убиени 25 лица.

Хронологија на масовните убиства[уреди | уреди извор]

Во периодот од 6 октомври до 7 ноември 1944 година се случиле следните масовни убиства:[1][2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Душко Цацков и др. (ур.) „Во пламенот за среќна иднина“, Штип, 1975, 61-62 стр.
  2. Павле Ананиев и др. (ур.) „Загинаа за да живеат 1941-1945“, Кочани, 1981, 97-104 стр.
  3. „Неготино во виорот на војната: зборник на паднатите борци во Народноослободителната војна и Револуцијата и жртвите на фашистичкиот терор во Неготинско“, Неготино, 1974, 179-181 стр.

Поврзано[уреди | уреди извор]