Прејди на содржината

Масакр во Бесвица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Споменик на НОБ во Бесвица на кој се испишани имињата на селаните стрелани од германските фашисти на 6 октомври 1944 година.

Масакр во Бесвица — масовно стрелање на селаните од страна на германските фашисти извршено на 6 октомври 1944 година.[1]

Спомен чешма во Бесвица со имињата на стреланите селани.

Со цел да обезбедат посигурно минување по линијата Солун-Скопје-Белград, германските единици решиле да зададат удар кон народноослободителното движење во реоните каде поминувала железничката линија. На 6 октомври 1944 година навлегле во село Бесвица и ги стрелале селаните:[1]

 • Абас Ахмедов
 • Абрулазим Максудов
 • Амед Авзиов
 • Амед Беков
 • Алил Браов
 • Асан Нурединов
 • Вели Максудов
 • Ибраим Реџепов
 • Ибраим Зејнелов
 • Мемед Смаилов
 • Мемед Јуруков
 • Смаил Дураков
 • Фаик Реџепов
 • Феим Демиров
 • Абас Мемедов
 • Амед Максудов
 • Али Шакиров
 • Велим Мустафов
 • Асан Селманов
 • Вели Реџепов
 • Ибраим Шарибегов
 • Ибраим Ашимов
 • Ибраим Аметов
 • Мамут Башов
 • Мустафа Алимов
 • Назим Јуруков
 • Рашид Асанов
 • Хусеин Налпаров
 • Сабри Неџипов

Според народната песна „Бесвичани ви селани“, стрелањето било извршено надвор од селото, во меснонста Лозача.

Песна посветена за жртвите

[уреди | уреди извор]

Бесвичани ви селани[2]
Бесвичани ви селани,
штој сте толку замислени;
што сте толку замислени,
со главите наведнати.

-Как да не сме замислени,
замислени, ајде, зачудени;
чера застра ми дојдоја,
ми дојдоја, аман, Германците,

Германците, џанам, фашистите,
Не собраја, не собраја, аман,
не собраја на сред село,
не собраја и машко и женско.

И почнаа и почнаа
да се бират, аман, најарните,
најарните бесвичани,
најмладите, леле бесвичани;

ги собраја, ѝ построија, џанам,
ѝ построија, џанам еден до друг,
ѝ потеглија, џанам, надвор од село,
ѝ одвеоја, џанам у Лозача.

 1. 1,0 1,1 Манчевски Пинџур, Лазар (1988). Аспекти на македонската борбена поезија. Скопје: Култура. стр. 83–84. ISBN 398.87(497.17):940.534.97.7(049.3) Проверете ја вредноста |isbn=: invalid character (help).
 2. Манчевски Пинџур, Лазар (1988). Аспекти на македонската борбена поезија. Скопје: Култура. стр. 109–110. ISBN 398.87(497.17):940.534.97.7(049.3) Проверете ја вредноста |isbn=: invalid character (help).

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]