Масакр

Од Википедија — слободната енциклопедија

Масакр (франц. massacre), колење или крвопролевање — убивање на многу луѓе или животни, особено на оние кои не учествуваат во борба или немаат начин да се одбранат себе си.[1] Воопшто, масакрот се смета за морално неприфатлив, особено кога е извршен од група политички глумци против беспомошни жртви. Зборот е позајмица од францускиот термин за „месарница“ или „касапење“.[2] „Масакрот“ не секогаш се смета за „злосторство против човештвото“.[3] Други блиски термини кои честопати се совпаѓаат се: воено злосторство, погром и масовно убиство.

Поврзано

Наводи

  1. „Definition of a Massacre“. Cambridge Dictionary.
  2. „the definition of massacre“. Dictionary.com. Посетено на November 24, 2017.
  3. Gallant, Thomas W. (2001). „Review of Levene, Roberts The Massacre in History“. Crime, History & Societies. 5 (1).