Општина Битола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Општина Битолаопштина во јужна Македонија. Центар на општината е Битола.

Flag of Macedonia.svg
Flag of Macedonia.svg
Општина Битола

Map of Bitola Municipality.svg

Знаме на Општина Битола Грб на Општина Битола
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Град Битола
Површина 787,95 км²
Демографија
Население 95.385 жители
- проценка од 31.12.2012 92.905 жители
Густина на население 121,05 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Владимир Талески
Совет 31 члена
Контактни податоци
Адреса на седиште бул. „1-ви Мај“ бр. 61, 7000 Битола
Телефон 047 234-234, 047 234-166, 047 234-096
Факс 047 238-723
Портал Службен портал
Е-пошта е-пошта
Карта на Општината.
Демографска карта на Општината.

Географиja[уреди]

Општината се наоѓа во југозападниот дел на Република Македонија. На запад општината се граничи со Општина Ресен, каде границата меѓу двете општини минува низ Баба планина. Јужната граница е државната граница со Грција. На исток и североисток општина Битола се граничи со Општина Новаци и Општина Могила, додека на север со Општина Демир Хисар. Општината се наоѓа во Пелагониската котлина, достигнувајќи ги највисоките врвови на планината Баба со врвот Пелистер. Црна река тече низ општината.

Историja[уреди]

Економија[уреди]

Населби според етничко мнозинство[уреди]

Повеќето села од општината имаат апсолутно македонско мнозинство. Селата Кишава, Острец, Меџитлија, Лера, Жабени, Велушина и Доленци имаат албанско мнозинство. Села со апсолутно влашко мнозинство се Гопеш (сега веќе напуштено село), Маловиште, и Нижополе. Во Трново и Магарево има значително влашко малцинство.

Демографија[уреди]

Според пописот од 2002,[1] во општина Битола живеат 95.385 жители од кои [1]:

Села со над 1000 жители :[уреди]

Буково (3 494) Долно Оризари (1 834) Бистрица (1 015)

Села по помалку од 100 жители :[уреди]

Драгарино (86) Древеник (26) Драгош (33) Магарево (87) Метимир (10) Орехово (23) Рамна (61) Српци (65) Старо Змирново (10) Црновец (86)

Иселени села :[уреди]

Горно Егри, Гопеш, Долно Егри, Злокуќани, Облаково, Свиниште, Снегово и Стрежево

Општествени институции[уреди]

Институциите кои делуваат низ целата општина Битола се: општинскиот совет, градоначалник на Битола (Владимир Талески), како и граѓански иницијативи и собири.

Администрација и политика[уреди]

Културни и природни знаменитости[уреди]

Редовни настани[уреди]

Личности[уреди]

Култура и спорт[уреди]

Во Битола опстојува фудбалскиот клуб Пелистер.

Иселеништво[уреди]

Извори[уреди]

  1.   Резултати од пописот на македонски и англиски (PDF)

Надворешни врски[уреди]