Општина Илинден

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
За други значења на поимот Илинден воидете на појаснителната страница
Flag of Macedonia.svg
Flag of Macedonia.svg
Општина Илинден

Map of Ilinden Municipality.svg

Знаме на Општина Илинден Грб на Општина Илинден
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Населба Илинден
Површина 97,02 км²
Демографија
Население 15.894 жители
- проценка од 31.12.2012 16.710 жители
Густина на население 163,82 жит/км²
Локална управа
Градоначалник Жика Стојановски
Совет 15 члена
Контактни податоци
Адреса на седиште Гоце Делчев б.б. 1041 Илинден
Телефон Школо: 2531-650
Портал Службен портал
Алтернативно знаме на Општина Илинден,
Карта на Општина Илинден со селските атари.
Демографска карта на Општина Илинден со селските атари.

Илинден — општина во источниот дел на Скопската Котлина. Се граничи со Општина Куманово.

Географиja[уреди]

Табла за добредојде на почетокот на Општина Илинден, крај автопатот Е-75

Историja[уреди]

Економија[уреди]

Околу 70% од земјиштето е земјоделски обработливо (претежно со житни култури), а на територијата на општината се наоѓаат и некои важни индустриско-стопански објекти како Рафинеријата за нафта ОКТА и Слободната економска зона Бунарџик. Градоначалник на општината е Жика Стојановски.

Демографија[уреди]

Седиште на општината е населба Илинден (поранешно Белимбегово).

Општина Илинден брои 15 894 жители од кои:

  • 13 959 (87,83%) се Македонци
  • 912 (5,74%) се Срби
  • 428 (2,69%) се Роми
  • 17 (0,11%) се Турци
  • 2.21% Албанци
  • 1 (0,01%) се Власи
  • 225 (1,42%) се други националности

Општина Илинден зафаќа површина од 97,02 км2 и има густина на населеност од 163,82 жители на км2.

Во состав на општината покрај населбата Илинден (Белимбегово) влегуваат уште 11 села: Ајватовци, Бујковци, Бунарџик, Бучинци, Дељадровци, Кадино, Марино, Миладиновци, Мралино, Мршевци и Текија

Општествени институции[уреди]

Администрација и политика[уреди]

Културни и природни знаменитости[уреди]

Редовни настани[уреди]

Личности[уреди]

Култура и спорт[уреди]

Иселеништво[уреди]

Надворешни врски[уреди]