Општина Кратово

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Кратово — општина во северниот дел на Источна Македонија. Општината лежи на изгаснати вулкански купи (кратери) од каде е и добиено името. Во општината се наоѓа и праисториската вселенска обсерваторија Кокино (од неолитот) и неколку антички рудници за злато од Римскиот период. Градоначалник на општината е Мите Андоновски.Flag of Macedonia.svg
Flag of Macedonia.svg
Кратово

Map of Kratovo Municipality.svg

Знаме на Општина Кратово Грб на Општина Кратово
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Град Кратово
Површина 375,44 км²
Демографија
Население 10.441 жители
- проценка од 31.12.2012 9.695 жители
Густина на население 27,81 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Мите Андоновски
Совет 15 члена
Контактни податоци
Адреса на седиште Градски Плоштад б.б. 1360 Кратово
Телефон 031 481-119, 031 481-202
Факс 031 481-335, 031 481-667
Портал Службен портал
Карта на Општина Кратово со селските атари.
Демографска карта на Општина Кратово со селските атари.

Географиja[уреди]

Историja[уреди]

Кратово историски е значајно рударско место, низ кое поминале голем број на освојувачки војски.

Економија[уреди]

Демографија[уреди]

Седиште на општината е градот Кратово.

Во општината живеат 10 441 жители од кои :

10 231 (97,99%) се Македонци

151 (1,45%) се Роми

33 (0,32%) се Срби

8 (0,08%) се Турци

1 (0,01%) се Власи

17 (0,16%) се други националности.

Во општината не живеат Албанци и Бошњаци.


Општина Кратово зазема подрачје од 375,44 km2 и има густина на населеност од 27,81 жители/km2 .

Во состав на општината влегуваат и 30 села: Близанци, Вакуф, Горно Кратово, Димонце, Емирица, Железница, Живалево, Каврак, Кетеново, Кнежево, Којково, Коњух, Крилатица, Куклица, Куново, Луково, Мушково, Нежилово, Пендак, Приковци, Секулица, Страцин, Талашманце, Татомир, Тополовиќ, Трновац, Туралево, Филиповци, Шлегово и Шопско Рударе.

Општествени институции[уреди]

Администрација и политика[уреди]

Културни и природни знаменитости[уреди]

Редовни настани[уреди]

Личности[уреди]

Култура и спорт[уреди]

Иселеништво[уреди]

Надворешни врски[уреди]