Предлошка:Инфокутија хром

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Хром  (24Cr)
Chromium crystals and 1cm3 cube.jpg
Хромиови кристали
Општи својства
Име и симболхром (Cr)
Изгледметалик сребрена
Хромот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)


Cr

Mo
ванадиумхромманган
Атомски број24
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)51.9961(6)[1]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 6, d-блок
ПериодаIV периода
Електронска конфигурација[Ar] 3d5 4s1
по обвивка
2, 8, 13, 1
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење2.180 K ​(1.907 °C)
Точка на вриење2.944 K ​(2.671 °C)
Густина близу с.т.7,19 г/см3
кога е течен, при т.т.6,3 г/см3
Топлина на топење21 kJ/mol
Топлина на испарување347 kJ/mol
Моларен топлински капацитет23,35 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 1.656 1.807 1.991 2.223 2.530 2.942
Атомски својства
Оксидациони степени6, 5, 4, 3, 2, 1, −1, −2, −4 ​(во зависност од оксидационата состојба, киселински, базичен, или амфотеричен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,66
Енергии на јонизацијаI: 652,9 kJ/mol
II: 1.590,6 kJ/mol
II: 2.987 kJ/mol
(повеќе)
Атомски полупречникемпириски: 128 пм
Ковалентен полупречник139±5 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на хром
Разни податоци
Кристална структурателоцентрична коцкеста (тцк)
Кристалната структура на хромот
Брзина на звукот тенка прачка5.940 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење4,9 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост93,9 W/(m·K)
Електрична отпорност125 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањеантиферомагнетно (односно: СГБ)[2]
Модул на растегливост279 GPa
Модул на смолкнување115 GPa
Модул на збивливост160 GPa
Поасонов сооднос0,21
Викерсова тврдост1.060 MPa
Бринелова тврдост687–6.500 MPa
CAS-број7440-47-3
Историја
Откриен и првпат издвоенЛуј Никола Воклен (1797, 1798)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на хромот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
50Cr 4,345% >1.3×1018 y (β+β+) 1,167 50Ti
51Cr веш 27,7025 d ε 51V
γ 0,320
52Cr 83,789% 52Cr е стабилен со 28 неутрони
53Cr 9,501% 53Cr е стабилен со 29 неутрони
54Cr 2,365% 54Cr е стабилен со 30 неутрони
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013.Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Fawcett, Eric. Spin-density-wave antiferromagnetism in chromium. „Reviews of Modern Physics“ том  60: 209. doi:10.1103/RevModPhys.60.209. Bibcode1988RvMP...60..209F.