Предлошка:Инфокутија магнезиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Магнезиум  (12Mg)
CSIRO ScienceImage 2893 Crystalised magnesium.jpg
Magnesium Spectra.jpg
Спектрални линии на магнезиумот
Општи својства
Име и симболмагнезиум (Mg)
Изгледсјајна сива
Магнезиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Be

Mg

Ca
натриуммагнезиумалуминиум
Атомски број12
Стандардна атомска тежина (Ar)24,305[1] (24,304–24,307)[2]
Категорија  земноалкален метал
Група и блокгрупа 2 (земноалкални), s-блок
ПериодаIII периода
Електронска конфигурација[Ne] 3s2
по обвивка
2, 8, 2
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење923 K ​(650 °C)
Точка на вриење1.363 K ​(1.091 °C)
Густина близу с.т.1,738 г/см3
кога е течен, при т.т.1,584 г/см3
Топлина на топење8,48 kJ/mol
Топлина на испарување128 kJ/mol
Моларен топлински капацитет24,869 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 701 773 861 971 1.132 1.361
Атомски својства
Оксидациони степени+2, +1[3] ​(силна базичен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,31
Енергии на јонизацијаI: 737,7 kJ/mol
II: 1.450,7 kJ/mol
II: 7.732,7 kJ/mol
(повеќе)
Атомски полупречникемпириски: 160 пм
Ковалентен полупречник141±7 пм
Ван дер Валсов полупречник173 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на магнезиум
Разни податоци
Кристална структурашестаголна збиена (шаз)
Кристалната структура на магнезиумот
Брзина на звукот тенка прачка4.940 м/с (при с.т.) (кален)
Топлинско ширење24,8 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост156 W/(m·K)
Електрична отпорност43,9 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно
Модул на растегливост45 GPa
Модул на смолкнување17 GPa
Модул на збивливост45 GPa
Поасонов сооднос0,290
Мосова тврдост1–2,5
Бринелова тврдост44–260 MPa
CAS-број7439-95-4
Историја
Наречен поСпоред Магнезија, Грција
ОткриенЏозеф Блак (1755)
Првпат издвоенХамфри Дејви (1808)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на магнезиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
24Mg 78,99% 24Mg е стабилен со 12 неутрони
25Mg 10,00% 25Mg е стабилен со 13 неутрони
26Mg 11,01% 26Mg е стабилен со 14 неутрони
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Conventional Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  3. Bernath, P. F.; Black, J. H.; Brault, J. W. (1985). „The spectrum of magnesium hydride“ (PDF). Astrophysical Journal. 298: 375. Bibcode:1985ApJ...298..375B. doi:10.1086/163620.