Предлошка:Инфокутија платина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Платина  (78Pt)
Platinum crystals.jpg
Општи својства
Име и симболплатина (Pt)
Изгледсребреникаво бел
Платината во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Pd

Pt

Ds
иридиумплатиназлато
Атомски број78
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)195,084(9)[1]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 10, d-блок
ПериодаVI периода
Електронска конфигурација[Xe] 4f14 5d9 6s1
по обвивка
2, 8, 18, 32, 17, 1
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење2041,4 K ​(1768,3 °C)
Точка на вриење4098 K ​(3825 °C)
Густина близу с.т.21,45 г/см3
кога е течен, при т.т.19,77 г/см3
Топлина на топење22,17 kJ/mol
Топлина на испарување510 kJ/mol
Моларен топлински капацитет25,86 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 2330 (2550) 2815 3143 3556 4094
Атомски својства
Оксидациони степени6, 5, 4, 3, 2, 1, −1, −2 ​(благо базен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 2,28
Енергии на јонизацијаI: 870 kJ/mol
II: 1791 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 139 пм
Ковалентен полупречник136±5 пм
Ван дер Валсов полупречник175 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на платина
Разни податоци
Кристална структурастраноцентрична коцкеста (сцк)
Кристалната структура на платината
Брзина на звукот тенка прачка2800 м/с (при с.т.)
Топлинско ширење8,8 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост71,6 W/(m·K)
Електрична отпорност105 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно
Затезна цврстина125–240 MPa
Модул на растегливост168 GPa
Модул на смолкнување61 GPa
Модул на збивливост230 GPa
Поасонов сооднос0,38
Мосова тврдост3,5
Викерсова тврдост400–550 MPa
Бринелова тврдост300–500 MPa
CAS-број7440-06-4
Историја
Откриен и првпат издвоенАнтонио де Улјоа (1735)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на платината
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
190Pt 0,014% 6,5×1011 г. α 3,252 186Os
192Pt 0,782% >4,7×1016 y (α) 2,4181 188Os
193Pt веш 50 y ε 193Ir
194Pt 32,967% (α) 1,5045 190Os
195Pt 33,832% (α) 1,1581 191Os
196Pt 25,242% (α) 0,7942 192Os
198Pt 7,163% >3,2×1014 y (α) 0,0870 194Os
(ββ) 1,0472 198Hg
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights