Предлошка:Инфокутија паладиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Паладиум  (46Pd)
Palladium (46 Pd).jpg
Општи својства
Име и симболпаладиум (Pd)
Изгледсребрено бела
Паладиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рендгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Ni

Pd

Pt
родиумпаладиумсребро
Атомски број46
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)106,42(1)[1]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 10, d-блок
ПериодаV периода
Електронска конфигурација[Kr] 4d10
по обвивка
2, 8, 18, 18
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење1.828,05 K ​(1.554,9 °C)
Точка на вриење3.236 K ​(2.963 °C)
Густина близу с.т.12,023 г/см3
кога е течен, при т.т.10,38 г/см3
Топлина на топење16,74 kJ/mol
Топлина на испарување358 kJ/mol
Моларен топлински капацитет25,98 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 1.721 1.897 2.117 2.395 2.753 3.234
Атомски својства
Оксидациони степени0, +1, +2, +3, +4, +5, +6 ​(благ базичен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 2,2
Енергии на јонизацијаI: 804,4 kJ/mol
II: 1.870 kJ/mol
II: 3.177 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 137 пм
Ковалентен полупречник139±6 пм
Ван дер Валсов полупречник163 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на паладиум
Разни податоци
Кристална структурастраноцентрирана коцкеста (сцк)
Кристалната структура на паладиумот
Брзина на звукот тенка прачка3.070 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење11,8 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост71,8 W/(m·K)
Електрична отпорност105,4 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно[2]
Модул на растегливост121 GPa
Модул на смолкнување44 GPa
Модул на збивливост180 GPa
Поасонов сооднос0,39
Мосова тврдост4,75
Викерсова тврдост400–600 MPa
Бринелова тврдост320–610 MPa
CAS-број7440-05-3
Историја
Наречен поСпоред астероидот Палада, кој е именуван по Палада Атена
Откриен и првпат издвоенВилијам Хајд Воластон (1803)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на паладиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
100Pd веш 3,63d ε 100Rh
γ 0,084, 0,074,
0,126
102Pd 1,02% (β+β+) 1,1720 102Ru
103Pd веш 16,991d ε 103Rh
104Pd 11,14% (СФ) <18,969
105Pd 22,33% (СФ) <18,247
106Pd 27,33% (СФ) <16,806
107Pd траги 6,5×106 y β 0,033 107Ag
108Pd 26,46% (СФ) <16,102
110Pd 11,72% >6×1017y ββ 1,9997 110Cd
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Lide, D. R., уред. (2005). „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (PDF) (86th. изд.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.