Предлошка:Инфокутија цериум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Цериум  (58Ce)
Cerium2.jpg
Општи својства
Име и симболцериум (Ce)
Изгледсребренобел
Цериумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)


Ce

Th
лантанцериумпразеодиум
Атомски број58
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)140,116(1)[1]
Категорија  лантаноид
Група и блокгрупа б.б., f-блок
ПериодаVI периода
Електронска конфигурација[Xe] 4f1 5d1 6s2[2]
по обвивка
2, 8, 18, 19, 9, 2
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење1068 K ​(795 °C)
Точка на вриење3716 K ​(3443 °C)
Густина близу с.т.6,770 г/см3
кога е течен, при т.т.6,55 г/см3
Топлина на топење5,46 kJ/mol
Топлина на испарување398 kJ/mol
Моларен топлински капацитет26,94 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 1992 2194 2442 2754 3159 3705
Атомски својства
Оксидациони степени4, 3, 2, 1 ​(благо базен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,12
Енергии на јонизацијаI: 534,4 kJ/mol
II: 1050 kJ/mol
II: 1949 kJ/mol
(повеќе)
Атомски полупречникемпириски: 181,8 пм
Ковалентен полупречник204±9 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на цериум
Разни податоци
Кристална структура ​двојно шестоаголна збиена
β-Ce
Кристална структурастраноцентрична коцкеста (сцк)
Кристалната структура на цериумот

γ-Ce
Брзина на звукот тенка прачка2100 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширењеγ, мног: 6,3 µм/(m·K) (при с.т.)
Топлинска спроводливост11,3 W/(m·K)
Електрична отпорностβ, мног.: 828 nΩ·m (при с.т.)
Магнетно подредувањепарамагнетно[3]
Модул на растегливостγ-облик: 33,6 GPa
Модул на смолкнувањеγ-облик: 13,5 GPa
Модул на збивливостγ-облик: 21,5 GPa
Поасонов соодносγ-облик: 0,24
Мосова тврдост2,5
Викерсова тврдост210–470 MPa
Бринелова тврдост186–412 MPa
CAS-број7440-45-1
Историја
Наречен поџуџестата планета Церера, која пак е наречена по римската божица на земјоделството Церера
ОткриенМартин Хајнрих Клапрот, Јенс Јакоб Берцелиус, Вилхелм Хизингер] (1803)
Првпат издвоенКарл Густаф Мосандер (1839)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на цериумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
134Ce веш 3,16 д ε 0,500 134La
136Ce 0,185% >3,8×1016 г (β+β+) 2,419 136Ba
138Ce 0,251% >1,5×1014 г +β+) 0,694 138Ba
139Ce syn 137,640 д ε 0,278 139La
140Ce 88,450% (СР) <43,633
141Ce syn 32,501 д β 0,581 141Pr
142Ce 11,114% >5×1016 г (ββ) 1,417 142Nd
(α) 1,298 138Ba
144Ce syn 284,893 д β 0,319 144Pr
Распадните режими во загради се предвидени, но досега не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Ground levels and ionization energies for the neutral atoms, NIST
  3. Lide, D. R., уред (2005). „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (86th издание). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5. http://web.archive.org/web/20110303222309/http://www-d0.fnal.gov/hardware/cal/lvps_info/engineering/elementmagn.pdf.