Предлошка:Инфокутија водород

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Водород  (1H)
Hydrogen discharge tube.jpg
Виолетов сјај на водородот во неговата плазмена состојба
Hydrogen Spectra.jpg
Спектрални линии на водородот
Општи својства
Име и симболводород (H)
Изгледбезбоен гас
Водородот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)


H

Li
– ← водородхелиум
Атомски број1
Стандардна атомска тежина (Ar)1,008[1] (1,00784–1,00811)[2]
Категорија  двоатомски неметал, може да се смета за металоид
Група и блокгрупа 1, s-блок
ПериодаI периода
Електронска конфигурација1s1
по обвивка
1
Физички својства
Бојабезбоен
Фазагасна
Точка на топење13,99 K ​(−259,16 °C)
Точка на вриење20,271 K ​(−252,879 °C)
Густина при стп (0 °C и 101,325 kPa)0,08988 г/Л
кога е течен, при т.т.0,07 г/см3 (цврста: 0,0763 g·cm−3)[3]
кога е течен, при т.в.0,07099 г/см3
Тројна точка13,8033 K, ​7,041 kPa
Критична точка32,938 K, 1,2858 MPa
Топлина на топење(H2) 0,117 kJ/mol
Топлина на испарување(H2) 0,904 kJ/mol
Моларен топлински капацитет(H2) 28,836 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 15 20
Атомски својства
Оксидациони степени−1, +1 ​([амфотерност
ЕлектронегативностПолингова скала: 2,20
Енергии на јонизацијаI: 1312,0 kJ/mol
Ковалентен полупречник31±5 пм
Ван дер Валсов полупречник120 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на водород
Разни податоци
Кристална структурашестаголна
Кристалната структура на водородот
Брзина на звукот1310 м/с (гас, 27 °C)
Топлинска спроводливост0,1805 W/(m·K)
Магнетно подредувањедијамагнетно[4]
CAS-број1333-74-0
Историја
ОткриенХенри Кевендиш[5][6] (1766)
Именуван одАнтоан Лавоазје[7] (1783)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на водородот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
1H 99,9885% 1H е стабилен со 0 неутрони
2H 0,0115% 2H е стабилен со 1 неутрон
3H трага 12,32 г. β 0,01861 3He
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Conventional Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  3. Wiberg, Egon; Wiberg, Nils; Holleman, Arnold Frederick (2001). Inorganic chemistry. Academic Press. стр. 240. ISBN 0123526515.
  4. „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“ (PDF). CRC Handbook of Chemistry and Physics (изд. LXXXI.). CRC Press.
  5. „Hydrogen“. Van Nostrand's Encyclopedia of Chemistry: 797–799. (2005). Wylie-Interscience.
  6. Emsley, John (2001). Nature's Building Blocks. Oxford: Oxford University Press. стр. 183–191. ISBN 0-19-850341-5.
  7. Stwertka, Albert (1996). A Guide to the Elements. Oxford University Press. стр. 16–21. ISBN 0-19-508083-1.