Предлошка:Инфокутија арсен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Арсен  (33As)
Општи својства
Име и симболарсен (As)
Изгледметално сив
Алотрописива (најчесто), жолта, црна
Арсенот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технециум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рендгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
P

As

Sb
германиумарсенселен
Атомски број33
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)74,921595(6)[1]
Категорија  металоид
Група и блокгрупа 15 (азотна), p-блок
ПериодаIV периода
Електронска конфигурација[Ar] 3d10 4s2 4p3
по обвивка
2, 8, 18, 5
Физички својства
Фазацврста
Точка на сублимација887 K ​(615 °C)
Густина близу с.т.5,727 г/см3
кога е течен, при т.т.5,22 г/см3
Тројна точка1.090 K, ​3.628 kPa[2]
Критична точка1.673 K, ? MPa
Топлина на топењеgrey: 24,44 kJ/mol
Топлина на испарување34,76 kJ/mol (?)
Моларен топлински капацитет24,64 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 553 596 646 706 781 874
Атомски својства
Оксидациони степени5, 4, 3, 2, 1,[3] −1, −2, −3 ​(среден киселински оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 2,18
Енергии на јонизацијаI: 947 kJ/mol
II: 1.798 kJ/mol
II: 2.735 kJ/mol
(повеќе)
Атомски полупречникемпириски: 119 пм
Ковалентен полупречник119±4 пм
Ван дер Валсов полупречник185 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на арсен
Разни податоци
Кристална структураромбоедрална
Кристалната структура на арсенот
Топлинско ширење5,6 µм/(m·K)[4] (на с.т.)
Топлинска спроводливост50,2 W/(m·K)
Електрична отпорност333 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањедијамагнетно[5]
Модул на растегливост8 GPa
Модул на збивливост22 GPa
Мосова тврдост3,5
Бринелова тврдост1.440 MPa
CAS-број7440-38-2
Историја
ОткриенРаната бронзена доба (2500 година п.н.е.)
Првпат издвоенАлберт Магнус (1250)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на арсенот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
73As веш 80,3 д ε 73Ge
γ 0,05D, 0,01D, e
74As веш 17,78 д ε 74Ge
β+ 0,941 74Ge
γ 0,595, 0.634
β 1,35, 0,717 74Se
75As 100 % 75As е стабилен со 42 неутрони
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Gokcen, N. A (1989). „The As (arsenic) system“. Bull. Alloy Phase Diagrams. 10: 11–22. doi:10.1007/BF02882166.
  3. Ellis, Bobby D.; MacDonald, Charles L. B. (2004). „Stabilized Arsenic(I) Iodide: A Ready Source of Arsenic Iodide Fragments and a Useful Reagent for the Generation of Clusters“. Inorganic Chemistry. 43 (19): 5981–6. doi:10.1021/ic049281s. PMID 15360247.
  4. http://www.owlnet.rice.edu/~msci301/ThermalExpansion.pdf
  5. editor-in-chief, David R. Lide. (2000). „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“. Handbook of Chemistry and Physics (PDF) (81. изд.). CRC press. ISBN 0849304814.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)