Трка околу Полска 2014

Од Википедија — слободната енциклопедија
Трка околу Полска 2014
Светска турнеја на UCI 2014, трка 20 од 29
Трката на првата етапа во Гдањск
Детали за трката
Датум(и) 3 август – 9 август 2014
Етапи 7
Растојание 1.251 км
Време 30ч 16' 18" (25,679 км/ч)
Добитници на наградите
Победник  Рафал Мајка (Полска) (Тинкоф-Саксо)
Втор  Јон Изагире (Шпанија) (Мовистар Тим)
Трет  Бењат Инчаусти (Шпанија) (Мовистар Тим)

Бодовен  Јаухен Хутарович (Белорусија) (Аг2р-Ла Мондијал)
Планински  Маќеј Патерски (Полска) (ЦЦЦ-Полсат-Полковице)
Спринтерски  Матијас Крицек (Австрија) (Канондејл)
Екипен Мовистар Тим
2013
2015

Трка околу Полска 2014 — 71. издание на велосипедската етапна трка Трка околу Полска. Започнала на 3 август 2014 година во Гдањск, а завршила на 9 август 2014 година во Краков, по седум одржани етапи, вклучувајќи и еден поединечен хронометар на завршната етапа, возен низ улиците на Краков. Претставувала дваесетта трка во сезоната на Светската турнеја.

Трката била освоена од Полјакот Рафал Мајка од екипата Тинкоф со 8 и 22 секунди разлика пред Шпанците Јон Изагире и Бењат Инчаусти, соодветно.[1]

Распоред[уреди | уреди извор]

Етапа Датум Движење Растојание Вид Победник
1 3 август Гдањск до Бидгошч 226 км рамна етапа  Јаухен Хутарович (БЛР)
2 4 август Торуњ до Варшава 226 км рамна етапа  Петр Вакоч (ЧЕШ)
3 5 август Келце до Жешув 174 км рамна етапа  Тео Бос (ХОЛ)
4 6 август Тарнув до Катовице 236 км среднопланинска етапа  Јонас Вангенехтен (БЕЛ)
5 7 август Закопане до Штрбске Плесо (Словачка) 190 км планинска етапа  Рафал Мајка (ПОЛ)
6 8 август Буковина Терма Хотел Спа до Буковина Татшањска 174 км планинска етапа  Рафал Мајка (ПОЛ)
7 9 август Краков до Краков 25 км поединечен хронометар  Кристоф Вандевале (БЕЛ)

Екипи[уреди | уреди извор]

Бидејќи Трката околу Полска е настан од Светската турнеја, сите осумнаесет UCI World Tour екипи биле автоматски повикани и биле обврзани да испратат екипа. Заедно со Тим Полска — полската национална екипа — на две други екипи им биле дадени специјални покани и со тоа била создадена група од 21 екипа.

Екипи кои настапиле на трката биле:

Етапи[уреди | уреди извор]

Етапа 1[уреди | уреди извор]

3 август 2014 — Гдањск до Бидгошч, 226 км
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1  Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал 5ч 47' 50"
2  Роман Мајкин (РУС) РусВело и.в.
3  Мануеле Мори (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
4  Гијом Боавен (КАН) Канондејл и.в.
5  Марко Халер (АВТ) Катјуша и.в.
6  Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
7  Борис Вале (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
8  Себастијан Ландер (ДАН) Ванти-Груп Гобер и.в.
9  Давиде Формоло (ИТА) Канондејл и.в.
10  Енрико Гаспарото (ИТА) Астана и.в.
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1  Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал 5ч 47' 40"
2  Роман Мајкин (РУС) РусВело + 4"
3  Мануеле Мори (ИТА) Лампре-Мерида + 6"
4  Маќеј Патерски (ПОЛ) ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 8"
5  Матијас Крицек (АВТ) Канондејл + 8"
6  Гијом Боавен (КАН) Канондејл + 10"
7  Марко Халер (АВТ) Катјуша + 10"
8  Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 10"
9  Борис Вале (БЕЛ) Лото-Белисол + 10"
10  Себастијан Ландер (ДАН) Ванти-Груп Гобер + 10"

Етапа 2[уреди | уреди извор]

4 август 2014 — Торуњ до Варшава, 226 км
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1  Петр Вакоч (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 5ч 22' 54"
2  Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ + 21"
3  Борис Вале (БЕЛ) Лото-Белисол + 21"
4  Рамон Синкелдам (ХОЛ) Џајант-Шимано + 21"
5  Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал + 21"
6  Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 21"
7  Марко Халер (АВТ) Катјуша + 21"
8  Гијом Боавен (КАН) Канондејл + 21"
9  Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано + 21"
10  Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп + 21"
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1  Петр Вакоч (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 11ч 11' 28"
2  Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал + 27"
3  Роман Мајкин (РУС) РусВело + 31"
4  Борис Вале (БЕЛ) Лото-Белисол + 33"
5  Мануеле Мори (ИТА) Лампре-Мерида + 33"
6  Маќеј Патерски (ПОЛ) ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 33"
7  Матијас Крицек (АВТ) Канондејл + 35"
8  Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 37"
9  Марко Халер (АВТ) Катјуша + 37"
10  Гијом Боавен (КАН) Канондејл + 35"

Етапа 3[уреди | уреди извор]

5 август 2014 — Келце до Жешув, 174 км
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1  Тео Бос (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг 3ч 39' 27"
2  Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано и.в.
3  Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
4  Сака Модоло (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
5  Тор Хушовд (НОР) Ванти-Груп Гобер и.в.
6  Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
7  Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8  Јонас Вангенехтен (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
9  Давиде Аполонио (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
10  Роберт Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1  Петр Вакоч (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 14ч 50' 55"
2  Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал + 27"
3  Тео Бос (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 27"
4  Роман Мајкин (РУС) РусВело + 31"
5  Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано + 31"
6  Борис Вале (БЕЛ) Лото-Белисол + 33"
7  Мануеле Мори (ИТА) Лампре-Мерида + 33"
8  Маќеј Патерски (ПОЛ) ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 35"
9  Матијас Крицек (АВТ) Канондејл + 35"
10  Гжегож Стемпњак (ПОЛ) ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 37"

Етапа 4[уреди | уреди извор]

6 август 2014 — Тарнув до Катовице, 236 км
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1  Јонас Вангенехтен (БЕЛ) Лото-Белисол 5ч 43' 29"
2  Јакопо Гварниери (ИТА) Астана и.в.
3  Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано и.в.
4  Сака Модоло (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
5  Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
6  Давиде Аполонио (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
7  Рајмонд Кредер (ХОЛ) Гармин-Шарп и.в.
8  Никијас Арнт (ГЕР) Џајант-Шимано и.в.
9  Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
10  Стил фон Хоф (АВС) Гармин-Шарп и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1  Петр Вакоч (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 20ч 34' 24"
2  Матијас Крицек (АВТ) Канондејл + 26"
3  Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал + 27"
4  Тео Бос (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 27"
5  Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано + 27"
6  Јонас Вангенехтен (БЕЛ) Лото-Белисол + 27"
7  Роман Мајкин (РУС) РусВело + 31"
8  Борис Вале (БЕЛ) Лото-Белисол + 33"
9  Мануеле Мори (ИТА) Лампре-Мерида + 33"
10  Маќеј Патерски (ПОЛ) ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 35"

Етапа 5[уреди | уреди извор]

7 август 2014 — Закопане до Штрбске Плесо (Словачка), 190 км
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо 4ч 30' 38"
2  Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим и.в.
3  Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим и.в.
4  Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано и.в.
6  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер и.в.
7  Давиде Формоло (ИТА) Канондејл и.в.
8  Ларс Петер Нордхауг (НОР) Белкин Про Сајклинг и.в.
9  Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим и.в.
10  Пшемислав Њемјец (ПОЛ) Лампре-Мерида и.в.
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1  Петр Вакоч (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 25ч 05' 28"
2  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 1"
3  Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 5"
4  Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 7"
5  Давиде Формоло (ИТА) Канондејл + 11"
6  Џампаоло Карузо (ИТА) Катјуша + 11"
7  Марек Руткјевич (ПОЛ) ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 11"
8  Петер Велитс (СВК) Ванти-Груп Гобер + 11"
9  Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 11"
10  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 11"

Етапа 6[уреди | уреди извор]

8 август 2014 — Буковина Терма Хотел Спа до Буковина Татшањска, 174 км
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо 4ч 40' 58"
2  Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 10"
3  Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 10"
4  Кристоф Риблон (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 19"
5  Пшемислав Њемјец (ПОЛ) Лампре-Мерида + 20"
6  Ваут Пулс (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 20"
7  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 20"
8  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 20"
9  Џампаоло Карузо (ИТА) Катјуша + 20"
10  Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 26"
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо 29ч 46' 17"
2  Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 18"
3  Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 22"
4  Кристоф Риблон (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 39"
5  Џампаоло Карузо (ИТА) Катјуша + 40"
6  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 40"
7  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 40"
8  Пшемислав Њемјец (ПОЛ) Лампре-Мерида + 40"
9  Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 46"
10  Марек Руткјевич (ПОЛ) ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 47"

Етапа 7[уреди | уреди извор]

9 август 2014 — Краков до Краков, 25 км, поединечен хронометар (ITT)
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1  Кристоф Вандевале (БЕЛ) Трек Фактори Рејсинг 29' 18"
2  Адријано Малори (ИТА) Мовистар Тим + 3"
3  Стив Камингс (ВБР) Ванти-Груп Гобер + 10"
4  Стив Морабито (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 20"
5  Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 22"
6  Дарио Каталдо (ИТА) Тим Скај + 28"
7  Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 29"
8  Боб Јунгелс (ЛУК) Трек Фактори Рејсинг + 34"
9  Кристоф Риблон (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 38"
10  Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ + 38"
Генерален пласман по етапа 7
Возач Екипа Време
1  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо 30ч 16' 18"
2  Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 8"
3  Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 22"
4  Кристоф Риблон (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 34"
5  Пшемислав Њемјец (ПОЛ) Лампре-Мерида + 1' 20"
6  Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 1' 21"
7  Филип Дејгнан (ИРС) Тим Скај + 1' 24"
8  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 41"
9  Доминик Нерц (ГЕР) Ванти-Груп Гобер + 1' 42"
10  Петр Вакоч (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 49"

Поредок[уреди | уреди извор]

Етапа Победник Генерален пласман
Жолта маичка
Планински пласман
Виолетова маичка
Бодовен пласман
Бела маичка
Пласман на најактивен возач
Сина маичка
Екипен пласман
1 Јаухен Хутарович Јаухен Хутарович Маќеј Патерски Јаухен Хутарович Жими Енжулвент Омега Парма-Квик Степ
2 Петр Вакоч Петр Вакоч Петр Вакоч
3 Тео Бос
4 Јонас Вангенехтен Матеуш Тачак Матијас Крицек
5 Рафал Мајка Маќеј Патерски Мовистар Тим
6 Рафал Мајка Рафал Мајка
7 Кристоф Вандевале
На крај Рафал Мајка Маќеј Патерски Јаухен Хутарович Матијас Крицек Мовистар Тим
Забелешки
  • На етапата 2, Роман Мајкин, кој бил втор во бодовниот пласман, ја носел белата маичка, бидејќи Јаухен Хутарович (на првото место) ја носел жолтата маичка како предводник на генералниот пласман.
  • На етапите 3 и 4, Жими Енжулвент, кој бил втор во пласманот за најактивен возач, ја носел сината маичка, бидејќи Петр Вакоч (на првото место) ја носел жолтата маичка како предводник на генералниот пласман.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Трка околу Полска: Мајка ја обезбеди победата на трката“. Cycling News. Future Publishing. 9 август 2014. Посетено на 10 август 2014.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]