Енеко Тур 2014

Од Википедија — слободната енциклопедија
Енеко Тур 2014
Светска турнеја на UCI 2014, трка 21 од 29
Детали за трката
Датум(и) 11–17 август 2014
Етапи 7
Растојание 1.067,4 км
Добитници на наградите
Победник  Тим Веленс (Белгија) (Лото-Белисол)
Втор  Ларс Бом (Холандија) (Белкин Про Сајклинг)
Трет  Том Димулен (Холандија) (Џајант-Шимано)

Бодовен  Том Димулен (Холандија) (Џајант-Шимано)
Спринтерски  Кенет Ванбилсен (Белгија) (Топспорт Вландерен-Балоас)
Екипен Гармин-Шарп
2013
2015

Енеко Тур 2014 — 10. издание на велосипедската етапна трка Енеко Тур. Започнала на 11 август во Тернезен, а завршила на 17 август во Ситард-Гелен, по седум одржани етапи, вклучувајќи еден поединечен хронометар. Претставувала 21. трка во сезоната на Светската турнеја.

Трката била освоена од возачот на Лото-Белисол Тим Веленс од Белгија.

Екипи[уреди | уреди извор]

Бидејќи Енеко Тур е настан од Светската турнеја, сите 18 UCI World Tour екипи биле автоматски поканети и се обврзани да испратат екипа. На две други екипи им биле доделени специјали покани и со тоа била создадена група од 21 екипа.

Екипи кои настапиле на трката биле:

Аг2р-Ла Мондијал
Астана
БМЦ Рејсинг Тим
FDJ.fr
Мовистар Тим
Тим Скај
Џајант-Шимано
Канондејл
Гармин-Шарп
Омега Парма-Квик Степ
Ванти-Груп Гобер
Астана
Лампре-Мерида
Орика-ГринЕЏ
Катјуша
Белкин Про Сајклинг
Тим Јуропкар
Лото-Белисол
Трек Фактори Рејсинг
Тинкоф-Саксо
Топспорт Вландерен-Балоас

†: Специјално поканети професионални континентални екипи.

Распоред[уреди | уреди извор]

Етапа Датум Движење Растојание Вид Победник
1 11 август Тернезен (Холандија) до Тернезен 183,1 км Plainstage.svg рамна етапа  Андреја Гвардини (ИТА)
2 12 август Валвејк (Холандија) до Влејмен (Холандија) 175,8 км Plainstage.svg рамна етапа  Здењек Штибар (ЧЕШ)
3 13 август Бреда (Холандија) до Бреда 9,6 км History.gif поединечен хронометар  Том Димулен (ХОЛ)
4 14 август Коксејде (Белгија) до Ардоје (Белгија) 179,1 км Plainstage.svg рамна етапа  Насер Буани (ФРА)
5 15 август Герардсберген (Белгија) до Герардсберген 162,5 км Mediummountainstage.svg ридеста етапа  Грег ван Авермат (БЕЛ)
6 16 август Херлен (Холандија) до Евај (Белгија) 173,9 км Mediummountainstage.svg ридеста етапа  Тим Веленс (БЕЛ)
7 17 август Римст (Белгија) до Ситард-Гелен (Холандија) 183,4 км Mediummountainstage.svg ридеста етапа  Гијом ван Кејрсбулк (БЕЛ)

Етапи[уреди | уреди извор]

Етапа 1[уреди | уреди извор]

11 август 2014 — Тернезен (Холандија) до Тернезен, 183,1 км
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1  Андреја Гвардини (ИТА) Астана 4ч 14' 33"
2  Јоан Жен (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
3  Давиде Чимолаи (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
4  Јенс Дебишер (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
5  Бој ван Попел (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг и.в.
6  Александар Порсев (РУС) Катјуша и.в.
7  Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано и.в.
8  Матео Трентин (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
9  Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
10  Михаел ван Стејен (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас и.в.
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1  Андреја Гвардини (ИТА) Jersey white.svg Jersey red.svg Астана 4ч 14' 33"
2  Јоан Жен (ФРА) Тим Јуропкар + 4"
3  Лауренс де Вресе (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 5"
4  Давиде Чимолаи (ИТА) Лампре-Мерида + 6"
5  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 7"
6  Алекс Даусет (ВБР) Мовистар Тим + 8"
7  Кенет Ванбилсен (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас + 8"
9  Јенс Дебишер (БЕЛ) Лото-Белисол + 10"
10  Бој ван Попел (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 10"

Етапа 2[уреди | уреди извор]

12 август 2014 — Валвејк (Холандија) до Влејмен (Холандија), 175,8 км
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1  Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 4ч 06' 16"
2  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
3  Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
4  Марко Маркато (ИТА) Канондејл и.в.
5  Мануел Квинцијато (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим и.в.
6  Рој Јанс (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер и.в.
7  Давиде Аполонио (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8  Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
9  Жилиен Вермот (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
10  Стиг Брукс (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1  Здењек Штибар (ЧЕШ) Jersey white.svg Омега Парма-Квик Степ 8ч 20' 39"
2  Ларс Бом (ХОЛ) Jersey red.svg Белкин Про Сајклинг + 1"
3  Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг + 6"
4  Павел Брут (РУС) Катјуша + 7"
5  Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 9"
6  Марко Маркато (ИТА) Канондејл + 10"
7  Николај Трусов (РУС) Тинкоф-Саксо + 10"
8  Рој Јанс (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 10"
9  Аидис Круопис (ЛИТ) Орика-ГринЕЏ + 10"
10  Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ + 10"

Етапа 3[уреди | уреди извор]

13 август 2014 — Бреда (Холандија) до Бреда, 9,6 км, поединечен хронометар (ITT)
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1  Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано 10' 55"
2  Фабијан Канчелара (ШВА) Трек Фактори Рејсинг + 2"
3  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 10"
4  Мануел Квинцијато (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 14"
5  Џеси Сарџент (НЗЛ) Трек Фактори Рејсинг + 15"
6  Стив Камингс (ВБР) БМЦ Рејсинг Тим + 17"
7  Андриј Гривко (УКР) Астана + 17"
8  Морено Мозер (ИТА) Канондејл + 18"
9  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 19"
10  Роан Денис (АВС) БМЦ Рејсинг Тим + 20"
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1  Ларс Бом (ХОЛ) Jersey white.svg Jersey red.svg Белкин Про Сајклинг 8ч 31' 54"
2  Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано +4"
3  Мануел Квинцијато (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 4"
4  Андриј Гривко (УКР) Астана + 7"
5  Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 12"
6  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 14"
7  Ники Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 18"
8  Кристијан Корен (СЛО) Канондејл + 19"
9  Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг + 21"
10  Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 21"

Етапа 4[уреди | уреди извор]

14 август 2014 — Коксејде (Белгија) до Ардоје (Белгија), 179,1 км
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1  Насер Буани (ФРА) FDJ.fr 4ч 13' 59"
2  Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано и.в.
3  Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
4  Михаел ван Стејен (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас и.в.
5  Јенс Дебишер (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
6  Андреја Гвардини (ИТА) Астана и.в.
7  Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
8  Јоан Жен (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
9  Рој Јанс (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер и.в.
10  Николај Трусов (РУС) Тинкоф-Саксо и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1  Ларс Бом (ХОЛ) Jersey white.svg Белкин Про Сајклинг 12ч 45' 53"
2  Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано +4"
3  Мануел Квинцијато (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 4"
4  Андриј Гривко (УКР) Астана + 7"
5  Здењек Штибар (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 9"
6  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 14"
7  Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг + 17"
8  Ники Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 18"
9  Кристијан Корен (СЛО) Канондејл + 19"
10  Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ + 21"

Етапа 5[уреди | уреди извор]

15 август 2014 — Герардсберген (Белгија) до Герардсберген, 162,5 км
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1  Грег ван Авермат (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим 3ч 48' 37"
2  Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано + 1"
3  Павел Брут (РУС) Катјуша + 1"
4  Мати Брешел (ДАН) Тинкоф-Саксо + 1"
5  Ларс Бом (ХОЛ) Jersey white.svg Белкин Про Сајклинг + 1"
6  Ники Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 6"
7  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 6"
8  Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Белисол + 6"
9  Филипо Поцато (ИТА) Лампре-Мерида + 6"
10  Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 6"
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1  Том Димулен (ХОЛ) Jersey white.svg Џајант-Шимано 16ч 34' 29"
2  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2"
3  Мануел Квинцијато (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 11"
4  Андриј Гривко (УКР) Астана + 14"
5  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 21"
6  Павел Брут (РУС) Катјуша + 23"
7  Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг + 24"
8  Грег ван Авермат (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 25"
9  Ники Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 25"
10  Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ + 28"

Етапа 6[уреди | уреди извор]

16 август 2014 — Херлен (Холандија) до Евај (Белгија), 173,9 км
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1  Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Белисол 4ч 28' 19"
2  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 50"
3  Грег ван Авермат (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 52"
4  Том Димулен (ХОЛ) Jersey white.svg Џајант-Шимано + 52"
5  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 56"
6  Андриј Гривко (УКР) Астана + 58"
7  Јеле Ванендерт (БЕЛ) Лото-Белисол + 59"
8  Ники Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 59"
9  Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 59"
10  Марко Маркато (ИТА) Канондејл + 59"
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1  Тим Веленс (БЕЛ)Jersey white.svg Лото-Белисол 21ч 03' 27"
2  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 7"
3  Том Димулен (ХОЛ) Jersey red.svg Џајант-Шимано + 13"
4  Андриј Гривко (УКР) Астана + 33"
5  Грег ван Авермат (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 34"
6  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 38"
7  Ники Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 45"
8  Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 48"
9  Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ + 56"
10  Себастијан Лангевелд (ХОЛ) Гармин-Шарп + 1' 04"

Етапа 7[уреди | уреди извор]

17 август 2014 — Римст (Белгија) до Ситард-Гелен (Холандија), 183,4 км
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1  Гијом ван Кејрсбулк (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ 4ч 25' 47"
2  Матео Трентин (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 46"
3  Ив Ламперт (БЕЛ) Топспорт Вландерен-Балоас + 46"
4  Жилиен Вермот (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 46"
5  Кристијан Корен (СЛО) Канондејл + 46"
6  Лауренс де Вресе (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 46"
7  Пабло Ластрас (ШПА) Мовистар Тим + 46"
8  Данило Хондо (ГЕР) Трек Фактори Рејсинг + 46"
9  Силван Дилје (ШВА) БМЦ Рејсинг Тим + 46"
10  Дилан ван Барле (ХОЛ) Гармин-Шарп + 46"
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1  Тим Веленс (БЕЛ)Jersey white.svg Лото-Белисол 25ч 30' 15"
2  Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 7"
3  Том Димулен (ХОЛ) Jersey red.svg Џајант-Шимано + 13"
4  Андриј Гривко (УКР) Астана + 33"
5  Грег ван Авермат (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 34"
6  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 38"
7  Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 48"
8  Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ + 56"
9  Себастијан Лангевелд (ХОЛ) Гармин-Шарп + 1' 04"
10  Марко Маркато (ИТА) Канондејл + 1' 11"

Поредок[уреди | уреди извор]

Етапа Победник Генерален пласман
Jersey white.svg
Бодовен пласман
Jersey red.svg
Борбен пласман
Jersey black.svg
Екипен пласман
Jersey yellow number.svg
1 Андреја Гвардини Андреја Гвардини Андреја Гвардини Кенет Ванбилсен Катјуша
2 Здењек Штибар Здењек Штибар Ларс Бом Белкин Про Сајклинг
3 Том Димулен Ларс Бом БМЦ Рејсинг Тим
4 Насер Буани Андреја Гвардини
5 Грег ван Авермат Том Димулен Том Димулен
6 Тим Веленс Тим Веленс Белкин Про Сајклинг
7 Гијом ван Кејрсбулк Гармин-Шарп
На крај Тим Веленс Том Димулен Кенет Ванбилсен Гармин-Шарп

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]