Лагадина (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Калиндија)
Општина Лагадина
Δήμος Λαγκαδά
Dimos Lagada - Central Macedonia.svg
Општината Лагадина во областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Солун
Гео. област: Лагадинско Поле
Население: 49.294 (2021)
Седиште: Лагадина
Нас. места: 43
Пошт. бр.: 572 00
Пов. бр.: 23940-2
Портал: lagadas.gr

Лагадина или Лагадин (грчки: Δήμος Λαγκαδά, Димос Лангада) — општина во Солунскиот округ од областа централниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар на општината е градот Лагадина (Лангадас).

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Лагадина е содадена на на 1 јануари 2011 г. со спојување на седум административни единици — општините Лагадина (Лангадас), Лахна (Лаханас), Гвоздово (Асирос), Сухо (Сохос), Калиндија, Лагадинско Езеро (Коронија), Богданска Планина (Вертискос) согласно законот „Каликратис“.[1]

Општинска единица Богданска Планина[уреди | уреди извор]

Општинската единица Богданска Планина со седиште во Висока (Оса) ги опфаќа следниве општински оддели и населени места на Богданска Планина (Вертискос):

Поранешната општина Богданска Планина на картата на некогашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Висока
 • Општински оддел Берово
 • село Берово (Βερτίσκος, Вертискос)
 • село Хоруд (Χωρούδα, Хоруда)
 • Општински оддел Кара Омерли
 • Општински оддел Хаџи Маала

На територијата на општинската единица се наоѓало и напуштеното село Хламур (Фламури), кое е целосно иселено во 1961 г.[2]

Општинска единица Гвоздово[уреди | уреди извор]

Општинската единица Гвоздово со седиште во Гвоздово (Асирос) ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во северниот дел на Лагадинското Поле:

Поранешната општина Гвоздово на картата на некогашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Гвоздово (2.481)
 • село Гвоздово (или Ѓувезна; Άσσηρος, Асирос)
 • село Ексамили (Εξαμίλι, Ексамили) новосоздадено
 • Општински оддел Ново Село

На територијата на општинската единица се наоѓало и историското село Гнојна (Παλαιοχώρα, Палеохора).

Општинска единица Лагадина[уреди | уреди извор]

Општинската единица Лагадина ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во Лагадинското Поле:

 • Општински оддел Лагадина
 • град Лагадина (или Лагадин; Λαγκαδάς, Лангадас)
 • Општински оддел Корфалу
 • село Корфалу (или Куровали; Ανάληψη, Аналипси)
 • Општински оддел Ракли
 • село Ракли (или Аракли, Ηράκλειο, Ираклио)
Поранешната општина Лагадина на картата на некогашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Баловец
 • село Баловец (Балевец или Балавча; Κολχικό, Колхико)
 • Општински оддел Каваларци
 • Општински оддел Лагиново
 • Општински оддел Сирачево
 • село Сирачево (или Сарачи, Περιβολάκι, Периволаки)
 • Општински оддел Саријар
 • село Саријар (Саријер или Сариер; Χρυσαυγή, Хрисавги)

Општинска единица Лагадинско Езеро[уреди | уреди извор]

Општинската единица Лагадинско Езеро со седиште во Геракари ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во северниот дел од полуостровот Халкидик, по јужниот брег на Лагадинското Езеро (Коронија):

Поранешната општина Лагадинско Езеро на картата на некогашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Геракари
 • Општински оддел Свети Васил
 • село Свети Васил (или Ајавасил; Άγιος Βασίλειος, Агиос Василиос)
 • Општински оддел Ардамери
 • Општински оддел Левен
 • село Левен (Βασιλούδι, Василуди)
 • Општински оддел Љангавич

Општинска единица Лахна[уреди | уреди извор]

Општинската единица Лахна со седиште во Негован ги опфаќа следние општински оддели и населени места во северниот дел на Богданска Планина (Вертискос):

Поранешната општина Лагадина на картата на некоашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Негован
 • Општински оддел Зарово
 • Општински оддел Караџаќој
 • Општински оддел Клепе
 • село Клепе (Λευκοχώρι, Левкохори)
 • Општински оддел Лахна

Општинска единица Калиндија[уреди | уреди извор]

Општинската единица Калиндија со седише во Загливер ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во северниот дел од полуостровот Халкидик:

Поранешната општина Калиндија на картата на некогашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Загливер
 • Општински оддел Адам
 • Општински оддел Кариѓол
 • село Кариѓол (Καλαμωτό, Каламото)
 • село Гирево, Кирен или Гирен (Μεσόκωμο, Месокомо)
 • Општински оддел Горна Равна
 • Општински оддел Саракина

Општинска единица Сухо[уреди | уреди извор]

Општинската единица Сухо со седиште во Сухо (Сохос) ги опфаќа следниве општински оддели и населени места на Богданска Планина (Вертискос):

Поранешната општина Сухо на картата на некогашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Сухо
 • село Сухо (Σοχός, Сохос)
 • Општински оддел Граничево
 • село Граничево (Гранич или Гирмич; Κρυονέρι, Крионери)
 • село Авги (Αυγή) новосоздадено
 • Општински оддел Јакина
 • село Јакина (или Јаникија; Ασκός, Аскос)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.
 2. Διοικητικές μεταβολές των ΟΤΑ