Разлика помеѓу преработките на „Уметност“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 1.480 бајти ,  пред 2 години
(дополнување)
{{Цитат|''Ars est systema præceptorum universalium, verorum, utilium, consentientium, ad unum eumdemque finem tendentium.''<ref name=Lalande>{{harv|Lalande|1992}}</ref>}}
 
Со ваквото прифаќање на поимот кое преовладувало сé до крајот на [[Среден век| Средниот век]], уметноста се спротивставува истовремено на [[наука]]та сфатена како чисто сознание и на [[природа]]та која е производ без сознание <ref name=Lalande/>. Сé до [[Ренесанса]]та, не постои прецизна разлика меѓу [[уметник]] и [[занаетчија]] : « уметник »„уметник“ се нарекувал оној занаетчија кој создавал творби со исклучителен квалитет. Разликата почнала да станува попрецизна кога уметниците почнале да излегуваат од [[корпорации]]те за да влезат во [[академија| академиите]]<ref name=Blay>{{harv|Michel Blay et al.|2008|p=51|id=Blay2008}}</ref>. Дури тогаш почнал да се насетува вистинското значење на денешниот поим уметност.
 
Со ваквото прифаќање на поимот кое преовладувало сé до крајот на [[Среден век| Средниот век]], уметноста се спротивставува истовремено на [[наука]]та сфатена како чисто сознание и на [[природа]]та која е производ без сознание <ref name=Lalande/>.
 
Сé до [[Ренесанса]]та, не постои прецизна разлика меѓу [[уметник]] и [[занаетчија]] : « уметник » се нарекувал оној занаетчија кој создавал творби со исклучителен квалитет. Разликата почнала да станува попрецизна кога уметниците почнале да излегуваат од [[корпорации]]те за да влезат во [[академија| академиите]]<ref name=Blay>{{harv|Michel Blay et al.|2008|p=51|id=Blay2008}}</ref>. Дури тогаш почнал да се насетува вистинското значење на денешниот поим уметност.
 
Сепак, поимот уметност онаков каков што денес го прифаќаме се појавил во периодот на [[Просветителство]]то. Почнувајќи како размисла за сетилата и вкусот, на крајот се утврдила концепција базирана на идејата за [[убаво]]то. Со [[Емануел Кант]], [[естетика]]та добила вистинско значење на една теорија на уметноста на која [[Романтизам|романтичното движење]] ќе и даде [[парадигма|парадигматски]] примери. Тогаш во втор план се става значењето на придржувањето кон правилата и во прв план се истакнува намерата на уметникот кој со својата творба влијае врз сетилата и емоциите.
 
Но, [[20 век]], со своите практики и своите [[идеологија|идеологии]], става под знак прашање сé она што важело во претходниотпретходно. ПрвоНајпрвин се оспорува постоењето на [[суштина]]та на уметноста која би се пронашла низ вековите и цивилизациите, а со тоа и сонот за универзална дефиниција. СеИсто така, се истакнува двосмислениот карактер на односот меѓу «убавината »„убавината“ и « уметноста »„уметноста“, на пример кога уметничкото дело ја претставува природата на еден страшен, односно одбивен (неубав), начин <ref name=Eco_Introduction>{{harv|Eco|2004|p=8-14|id=Eco2004}}</ref>. Во [[есеј]]от „Алеаторична музика“ од 1962 година, италијанскиот писател [[Еуџенио Монтале]] тврди дека за современото потрошувачко општество е карактеристичен помиот на конзумирана уметност а не уметност што ја создал некој уметник. На тој начин, самата идеја за можноста за уметност се разводнува, а разликата меѓу оригиналното уметничко дело и сурогатот исчезнува.<ref>Euđenio Montale, ''Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi''. Beograd: Rad, 1979, стр. 146.</ref> Слично на него, италијанскиот критичар Еуџенио Батисти вели: „Кога еднаш ќе се урен идејата на сликата или статуата, концертот или операта, и кога уметноста ќе се изедначи со создавањето какви и да било производи, исчезнува разликата меѓу уметникот и занаетчијата, меѓу ремек-делото и утилитарното производство.<ref>Euđenio Montale, ''Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi''. Beograd: Rad, 1979, стр. 146.</ref>
 
Сепак, [[Класификација на уметностa|Класичниот список на уметности]], онаков каков што бил предложен во 19 век од страна на [[Георг Вилхелм Фридрих Хегел|Хегел]] во делото ''[[Естетика или филозофија на уметноста]]'', за некои продолжува да биде показател што е уметност .<ref name="comparaison"/>. Тука се говори само за пет главни уметности: [[архитектура]], [[вајарство]], [[сликарство]], [[музика]], [[поезија]]. Со проширување или со комбинација на вештините овој список може значајно да биде проширен додавајќи му ги на пример вештините како [[танц]]от, [[филм]]от (честопати нарекуван « седма уметност »), [[фотографија]]та, [[стрип]]от, итн.
 
== Историја на уметноста ==

Прегледник